Koningsnacht is toch vaak de tijd van vrijmarkten, sleezy feestjes en alcohol op straat. Podium ’t Beest bedacht dat een metalnight de Koning ook wel zou bekoren. En zo geschiede. Bodyfarm, Insurrection en Inherited verruilden oranje voor zwart en schotelden ons een dik pak death- en thrashmetal voor.

Zelden zijn de verwachtingen zo hoog gespannen voor een voorprogramma dan vanavond. Inherited uit Terneuzen mag de show openen. Wat natuurlijk te gek is. Maar de band heeft nog mooiere shows op het programma, doordat ze vorige week de Metal Battle wonnen. Wacken Open Air, here we come! Vanavond zorgt hun aanwezigheid voor een zaal vol enthousiaste Zeeuws-Vlamingen. Iets dat je ook niet dagelijks ziet. Maar het enthousiasme is terecht, en de winst vorige week in Harderwijk ook. Want wat is Inherited een leuke, goede en vooral energieke thrash band. Vette grooves, zeer dik drumwerk en een brok energie. Een mooie mix van een eigen initiatief, een beetje Machine Head, een beetje Megadeath en een beetje (het werd uit de zaal al geroepen) SLAYEEER!! Maar vooral heel erg knap dat je in zo’n korte tijd (dit is optreden nummer 5) zo iets neer kan zetten.

Inherited

Inherited

Inherited

Wat dat betreft heeft Insurrection al een langere weg af gelegd. Letterlijk. De band uit Drachten heeft de grote oversteek gemaakt naar Goes en wil dat weten ook. Met de nieuwe ep ‘Exiled To Earth’ onder de arm laat de band horen dat ze spelen kan. Het schijfje kreeg de vuurdoop tijdens Drachten Deathfest, waar de groep hun optreden moest doen in een veredelde kantoorruimte, inclusief systeemplafond. Vanavond is het geluid wel in orde en krijgt de band het publiek best lekker mee. Zanger Pieter Oevering is een man van weinig woorden tussen de nummers door. Hij laat liever de muziek spreken.  Het is een vermakelijke show van een band in vorm.

Bodyfarm hoef je niet meer te leren hoe je een zaal naar de hand zet. Een van de beste deathmetal bands van het land. De groep is net op oorlogspad geweest met het Vlaamse  Carnation en zit er dus nog lekker in. Frontman Ralph de Boer heeft een heerlijke strot en de set is snel en energiek. Hier is geen plaats voor ballades of zachtzinnigheid. Het nummer ‘Pervitin’ komt van hun nieuwe ep ‘Malicious Ecstasy’ en is een beest van track. De zaal gaat los en ’T Beest brult als een malle. Op en voor het podium. Wat is het fijn als er met momenten dit soort shows zijn. Kwalitatief dik in orde, hoog in urgentie en energie en dat slaat over. De Koning mag trots zijn dat er zoveel metal talent in zijn land te zien en horen is. Als de laatste tonen van afsluiter ‘The Dark Age’ naklinken gaat iedereen dan ook dit tevreden weer huiswaarts.