De van oorsprong Goesenaar Marcel van As is een bekende muzikant in de Nederlandse muziekscene. Meestal vindt je Van As achter de drumkit bij Spinvis (Erik de Jong), geeft hij les bij de Herman Brood Academie (HBA), of is hij bezig met zijn solo-project [[]]togethermachine. 3voor12Zeeland ging met hem in gesprek.

Marcel van As groeit op in Goes, begint zijn schoolcarrière aan het Sint Willibrord College en vervolgt zijn muzikale hart bij de HAVO voor Muziek en Dans in Rotterdam, waar hij ook op kamers gaat. Inmiddels woont Van As al vijfendertig jaar niet meer in Goes en ligt zijn hart in Rotterdam. De herinnering aan Goes en de provincie blijven dierbaar. “De Goese straten ken ik nog op mijn duimpje. Ook kwam ik graag bij Eric’s Bar La Strada, waar ik andere Zeeuwse muzikanten van Racoon, Gorefest en BLØF tegenkwam en de mooiste avonden beleefde. Als we in de buurt spelen, vind ik dat extra leuk om dan nog even in Goes te zijn.”

Na zijn werkzaamheden voor de Rockacademie in 2001 gaat hij aan de slag bij de Herman Brood Academie (HBA), waar hij onder andere bandcoaching geeft aan jonge talenten. “Naast bandcoaching en mentor van een klas vol talenten, leer ik zelf ook nog een hoop van deze jonge generatie. Zo verandert het maken en produceren van muziek. Ook de speelmogelijkheden van bands en acts zijn in de loop der jaren sterk verminderd, hier in Rotterdam, maar ook in andere steden. Een mooi initiatief is de Popronde, waarbij bands door heel het land op bijzondere locaties mogen spelen.” uit de HBA zijn onder andere MEAU, Taymir en Rondé voortgekomen.

Het maakproces

Komende zaterdag drumt Van As met Spinvis in Gebouw-T, Bergen op Zoom. Spinvis bracht dit voorjaar het album ‘Be-Bop-A-Lula’ uit. Een album met wederom mooie liedjes én drumpartijen. “Wist je dat Erik de Jong de drumpartijen allemaal zelf inspeelt, en wij helpen met de details?! Ik ben gewoon nieuwsgierig. Zodra Erik een demo af heeft van een liedje of een fragment, stuurt hij het door. Daar geef ik dan mijn mening op. Wat hij daarmee doet, weet ik niet. Dat gaat al zo sinds het album ‘Tot Ziens, Justine Keller’. Zodra het album klaar is, dan is het er voor iedereen en gaan we met z’n allen de partijen instuderen. Het is lastig om de liedjes die Erik bedenkt, te reproduceren. Hoe je die partijen interpreteert, is aan ieder voor zich. Die vrijheid is er uiteraard.”

Naast alle mooie liedjes van Spinvis en het coachen bij de HBA, werkt Van As ook graag aan zijn eigen projecten, zoals [[]]togethermachine. Nog voordat corona uitbreekt is zijn album klaar. Lo-fi-muziek met zo nu en dan wat spannends erin verwerkt. In april kwam zijn album ‘PIAN[]’ uit. “Ik vind het superleuk om te doen en ook belangrijk. Zo leer ik het om te werken met programma’s en kan dit weer doorgeven aan de muzikanten bij de HBA, en zij leren mij ook weer dingen van produceren en blijf ik daarnaast ook muziek maken.” Zo is de cirkel weer rondt.

Live zien?
Marcel van As speelt met Spinvis aanstaande zaterdagavond in Gebouw-T, Bergen op Zoom.
Dit is als onderdeel van de Be-Bop-A-Lula tournee. In januari 2024 staat de band ook nog in De Spot, Middelburg.