Na een goede eerste dag met Selah Sue, DAAN en Goldband als afsluiter, gaan we stug door met dag twee. Op het affiche wederom mooie namen als Brutus, Absynthe Minded en the one and only Noel Gallagher High Flying Birds. De presentatie dit weekend is in handen van StuBru presentatrice Michèle Cuvelier.

Waar gisteren nog flinke regenbuien over Stekene dreven, is een waterig zonnetje in de plaats gekomen. Dit weekend klinkt het bij bijna elke aankondiging; de acts die dit weekend spelen, zijn bezig aan hun laatste festivalshows, voordat ze de studio induiken, of later nog met een najaars-tournee komen. Zo ook de Belgische band Mayorga. Met de winst van de Nieuwe Lichting 2023 nog vers in de broekzak, veel airplay op StuBru (Studio Brussel) en tientallen shows door Nederland en België, sluiten ze hier in Stekene hun festivalzomer af. Ze geven een vergelijkbare show als bij Weitjerock eind juli. In oktober verschijn hun eerste ep. Van Mayorga naar de Britse heren van Circa Waves. Vorig jaar moest deze band hun optreden op Crammerock nog cancelen, vandaag speelt Circa Waves in de vroege middag. Het is een kabbelend beekje, wachtend op die ene zomerhit uit 2015. Publiek is wachtende, beweegt nauwelijks mee totdat ‘T-shirt Weather’ toch nog opduikt als allerlaatste.

S10 gooit het over een andere boeg. Eerder deed ze namens ons land mee aan het Songfestival, maar bovenal is het een dame van deze generatie als Meau en Froukje. Laatstgenoemde stond hier twee jaar nog op de bühne. S10 laat zien dat ze meer is dan een Eurovisie-zangeres, samen met haar band. Uiteraard speelt ze haar hitsingles als ‘De Diepte’ en ‘Adem je in’, maar weet het publiek prima te entertainen. Absynthe Minded gooit het juist over een andere boeg met hun indierock. Eerder zagen we Absynthe Minded nog in Veere (akoestisch). Deze Belgische band wist het publiek te vermaken met hits van weleer en komt binnenkort ook met nieuw werk. Bruut geweld, zo valt het optreden te omschrijven van Brutus. De band rond Stefanie Mannaerts, Peter Mulders en Stijn Vanhoegaerden stond afgelopen edities ook op Crammerock en is een aangename gast op de weide bij Stekene. Wat een kracht en power komt eruit bij Mannaerts, die drums en zang combineert. Heerlijk om deze band live te bewonderen. Alleen een show met vuur zou het effect nog wat versterken. Rechttoe-rechtaan-rock is wat SONS maakt en valt in het rijtje van DIRK, Ramkot en RHEA. Het is allemaal niet zo bijzonder en tijdens het optreden valt er weinig te beleven op de bühne.

The Haunted Youth laat juist een ander spectrum van muziek beleven zien. Deze Belgische act gaf op Rock Werchter, Weitjerock en Pukkelpop al sterke en prachtige optredens weg. Als luisteraar waan je je even in een andere wereld en landt men na een uur weer in het heden. Van wegdromen bij The Haunted Youth naar ronkende gitaren en crowdsurfers die af en aan komen bij Heideroosjes. Deze punkband van weleer bracht een aantal jaar geleden weer nieuw leven in en is niet meer te stoppen. Stoppen op je hoogtepunt? Welnee, gewoon een rentree maken en stug voortzetten. Rock on!

Het serieuzere werk is voor White Lies. Deze Britse groep is een van de favorieten vandaag. De grotere hits komen vooraan in de set al voorbij. Het publiek zingt luid mee met ‘Farewell to the Fairground’ en als het nummer eenmaal is afgelopen, blijft het publiek stug doorzingen. Even brengt de menigte White Lies in aarzeling en kijken en luisteren al glimlachend naar het publiek, om vervolgens hun optreden verder voort te zetten. Langzaam maar zeker kruipen we de avond in richting headliner Noel Gallagher High Flying Birds.

Voordat Gallagher ten tonele mag verschijnen, is het aan Blackwave. om het publiek nog wat op te hypen. Dit collectief is inmiddels niet meer weg te denken uit de Belgische muziekscene. Het hiphop-duo Jean Atohoun en Willem Ardui maakt er samen met hun band er een heuse show van, waarbij het vrij jonge publiek niet weg te slaan is.
In de Club ligt vandaag de nadruk op dj’s en hiphop-acts. Vanavond mag Amber Broos een twee uur durende set draaien. De club is stampvol en er kan niemand meer bij. Deze twintig jarige rising star wist onlangs nog bij Tomorrowland mainstage af te tikken van haar bucketlist en het publiek bij Crammerock is ook al om. Volgend seizoen op wereldtournee is een meer dan logische stap.

Maar dan is het eindelijk zover. Noel Gallagher is in Stekene en heeft er volgens zijn management zin in om te spelen vanavond. Het podium is versierd met een bloemenzee en een fikse band die Noel Gallagher van wat ondersteuning voorziet. Noel Gallagher is gewoon lekker zichzelf en kijkt nors voor zich uit. Een praatje naar het publiek toe wordt tot het minimum beperkt. Het optreden bevat voornamelijk eigen werk van Gallagher en laatste plaat Council Skies. Daar lijkt niet iedereen op te zitten wachten. Na veertien jaar zonder zijn broer Liam op de bühne te staan, heeft hij heel wat werk uitgebracht en speelt maar al te graag wat uit zijn oeuvre. Ook schuwt hij niet aan ‘Quin the Eskimo’ van Bob Dylan te spelen, maar elke bezoeker van Crammerock weet het zeker; de klassiekers uit Oasis-tijdperk heeft hij voor het laatst bewaard. ‘Don’t Look Back in Anger’ schalt dan uiteindelijk als laatste track uit de speakers en de Crammerockers zingen met volle overtuiging mee.  

Voor wie nog niet is overladen met muziek, is daar nog Stikstof, hiphoppers-duo van Zwangere Guy en Jazz Brak. Keiharde old-skool hiphop voor de liefhebber. Wij kijken terug op een mooi weekend Crammerock met een divers aanbod aan artiesten.

Voor de agenda; 6 en 7 september in Stekene, België.