Het Popronde-circus is weer neergestreken op deze donderdagavond in Middelburg en is na al die jaren een vast evenement in de Middelburgse concertagenda. Coördinator Auke van Laar heeft vijfentwintig acts weten te strikken. Wij gingen op pad voor wat highlights.

Vijfentwintig van de 101 acts uit de selectie van dit jaar is deze donderdagavond te vinden in het centrum van Middelburg. ’s Middags spelen er viertal acts; Toverberg, Marta Arpini, SEM en MICHA. ’s Avonds bij de Vleeshal is pas écht de opening van de Popronde met een woordje van Anita Pijpelink, politica bij de PVDA. Zij benadrukt nogmaals hoe belangrijk dit soort initiatieven zijn. Enthousiast is de politica zeker en moedigt iedere bezoeker aan om ook thuis samen muziek te gaan maken. Indiepopband Maryn Charlie speelt vervolgens hun set met melancholische liedjes. De locatie past hier perfect bij en het geluid galmt lekker door de hal, waar diverse kunstwerken staan opgesteld. In De Drvkkery vinden we Astronaut, die als duo vanavond optreedt. In Poppodium De Spot staan vanavond meerdere acts. Dorpsstraat 3 is naar voren geschoven en mag de zaal openen. New Wave en postpunk is wat de klok slaat bij Dorpsstraat 3 en het klinkt lekker dromerig. Bij eerdere Popronde-shows stond deze act als afsluiter of later op de avond geboekt. Deze wijziging is dan ook opvallend.

Astronaut

Auke van Laar

Maryn Charlie

Zanzi Diner heeft vanavond tweetal acts staan van hetzelfde management-label. FAY en Lola Cedès. Eerstgenoemde is afkomstig uit Bergen op Zoom, waar ze zondagmiddag 19 november de Popronde aldaar mag openen met haar band. FAY maakt popliedjes met zeer toegankelijke teksten, die voornamelijk gericht zijn op jongeren (met een Tiktok-account). Ongelukkig is de plaats van het podium, namelijk naast de voordeur, waardoor ze tijdens de liedjes als portier aan de slag is. FAY heeft een strakke band bij zich. Desalniettemin komt FAY over als een act die prima zal staan voor het kinder/familie-programma van een evenement. Lola Cedès maakt een sterkere indruk en komt beter van huis met haar popliedjes. Deze zijn serieuzer als het gaat om de teksten en de muziek is wat donkerder.

Femme Fugazi gaat voor het stevigere werk bij ’t Hof. Het geluid wat te vergelijken valt met IDLES, ligt lekker in het gehoor. ’t Hof staat vol en meer dan verdiend. Bij Café 39 is het eveneens volle bak net als bij De Herberg. In De Spot speelt Wolfskers, een act uit Friesland. Hiphop met alternatieve pop is wat ze maken en maken er een show van. Door deze combinatie is dit iets wat blijft boeien, met alleen een drummer als bandlid, naast diverse zangers/zangeressen.

Bij Seventy Seven is de ruwe diamant te vinden van deze editie en ook de sterkste act van deze avond. Elliot Boyd. Hij omschrijft zijn muziek als synthpop en valt in het rijtje van James Blake, Oscar & The Wolf én Duncan Laurence. Tof om te zien hoe hij op deze twee vierkante meters een show weet neer te zetten met een prachtig stemgeluid en een compacte band als backing. Van deze act gaan wij zeker nog meer horen.

Meer Popronde? Op zondagmiddag 19 november is Bergen op Zoom aan de beurt met onder andere Femme Fugazi, FAY en The Mocks.