Bar American, wie kent het niet. De legendarische rockkroeg aan Plein 1940 in Middelburg. Het café was dé plek voor rock en metal liefhebbers om samen te komen. Na de sluiting mist er een plek om als metalhead gelijkgestemden te ontmoeten. Tenminste dat vinden de mannen achter Blegh. Een groep enthousiaste jongeren die een plek voor metal terug willen in hun stad. In samenwerking met de ondernemers, kroegbazen en podium De Spot. Die organiseerde afgelopen vrijdag een spijkerharde metalnight met Coffin Feeder, Ggu:ll en Imprisoned in Flesh.

Het zijn dit soort avonden die Blegh blij maakt. Al vroeg een volle zaal metalheads, die aantonen dat dit genre echt wel leeft in de Zeeuwse hoofdstad. “In de toekomst moeten dit soort nights nog veel vaker plaats vinden”, vindt Owen Aza Glansdorp. Samen met zijn kompaan Lorenzo Meeuws is hij de drijvende kracht achter Blegh. Beiden zijn vrijwilliger bij het jeugdcentrum en ontdekten daar dat de harde genres echt nog leven, maar dat een ontmoetingsplek ontbreekt. Bar American, Midgard, het is allemaal historie. Tijd dus voor iets nieuws. Met een beetje hulp van Welzijn Middelburg. Blegh-nights in De Spot, met live-muziek zoals vanavond, maar ook zelf georganiseerde avonden in horeca-etablissementen door de hele stad. De eerste was druk. “Daar waren ineens 200 mensen, super druk!” herinnert Owen zich nog goed. De volgende is vrijdag 24 november in café ’T Fust. Ook de eerdere avonden in De Spot waren druk bezocht. Vanavond is het niet anders en gaat het dak er af.

Imprisoned In Flesh profiteert optimaal van de volle zaal. De opener uit Oostburg doet wat het, het beste kan; old school death metal spelen. De vaart zit er goed in, het geluid is dik in orde en de band is prima in vorm. Een van de beste optredens van deze mannen van dit jaar. Klein puntje van kritiek: Op zo’n groot mooi podium mag je ook bewegen. Zanger Martijn van den Beukel scharrelt wel wat heen en weer, maar de rest van de act is behoorlijk statisch. Dit doet niets af aan de muzikale prestaties, die zijn top.

Imprisoned in Flesh

GGU:LL

Coffin Feeder

Tussen de bands door is het de Blegh-crew die voor de muzikale omlijsting zorgt. Metal dus. Goed gekozen en ook verzoekjes zijn welkom. Maar wat draai je, om het volk voor te bereiden op een band als Ggu:ll?  Deze Tilburgers zijn onovertroffen in hun genre. Sludge, doom, droneklanken. Lang uitgesponnen, zeer diepe en knal harde songs. Meest instrumentaal, maar als zanger/gitarist William van der Voort z’n strot open trekt is het gemeend en neigt het muzikale zelfs wat black metal-isch te worden. Een zeer fijne show, die misschien niet iedereen kan bekoren maar het merendeel van de kopjes gaan toch heerlijk heen en weer bij zoveel mistroostige maar prachtige klanken.

Dat de meeste bezoekers gekomen zijn voor de afsluiter van de avond leidt geen twijfel. Owen en Lorenzo voorop. Ze trekken hoogstpersoonlijk de moshpit in gang bij de eerste tonen van het Vlaamse Coffin Feeder. Wat een geweld, wat een energie. Op en voor het podium. De Spot gaat compleet uit z’n dak bij zoveel bruutheid. De band is het nieuwe speeltje van frontman Sven de Caluwé, die al jaren met zijn Aborted de internationale podia onveilig maakt. Maakt hij met die band meest death metal. Met Coffin Feeder tapt hij meer uit het deathcore-vat. Stilistisch anders, maar net zo goed brute, knalharde metalsongs. Met een vleugje elektronica. Deze band bestaat niet uit prutsers en laat even zien hoe een metalfeestje gevierd dient te worden. Jemig! Wie zijn pet nog niet verloren is in de brute moshpit, doet ‘m er voor af. De Spot weet wel wat ze in huis halen. Diep onder de indruk lopen we niet veel later door het verlaten Middelburg. Blegh, wat was dit goed!

Imprisoned in Flesh

Imprisoned in Flesh

Coffin Feeder