VOS is een nieuwe formatie met René Geelhoed aan het roer. René kennen we van MAKELOVE, The Royal Engineers en vele andere projecten. VOS beleefde hun debuut op het Anywave festival in Zierikzee. Dit jaar nemen ze hun debuutplaat op in een Luxemburgse studio. Maar voordat het zover is trekken ze naar Renés hometown.

Tussen de weilanden ergens in Zonnemaire, ver van de bewoonde wereld, staat een boerderij en op die boerderij staat een schuurtje, beter bekend als “het groene schuurtje”. Vele Schouwse bands namen hier een album of demo op zoals bijvoorbeeld Kaviaar en Treehook.

Op het boerenerf slaat de band hun tentjes op en verblijven drie dagen in een bubbel om een analoge preproductie van het aankomende album op te nemen. Het doel? Opnemen met maar vier sporen; kijken wat werkt, kijken wat niet werkt en wat ze mee kunnen nemen naar de definitieve album opnames. “Het vangen van een moment in slechts vier sporen (The Beatles namen ook op met een 4-track recorder) heeft iets magisch, vergeleken met de eindeloosheid van werken op een laptop. De mogelijkheden zijn beperkt en de tape cassette geeft de songs een hele compacte sound”, aldus René.

Na drie dagen opnemen wordt er een live-luister sessie georganiseerd waar wij van 3voor12 en een handvol andere genodigden voor zijn uit genodigd. We worden ontvangen op het boerenerf en we proppen ons met de rest van het publiek in het groene schuurtje. Wat gelijk opvalt is de taal waarin wordt gezongen, dat is namelijk Nederlands. Op zich niet gek natuurlijk, maar René deed het niet eerder. Nu dus wel. Met VOS wil hij het dicht bij zichzelf  houden. René: “Taal dwingt je te zingen over de dingen dichtbij, iets wat in het Engels vaak niet lukt.”

Een goed voorbeeld hiervan is het Beatlesque liedje ‘Zonnemaire’ waarin hij zijn roots bezingt. Er volgen nog enkele nummers. En als laatste neemt gitarist Hubert een solo op, tijdens een track die achterstevoren afspeelt. Wat ook een erg hoog Beatles-gehalte heeft. De sound van de preproductie voelt dus als de jaren zestig/zeventig aan, maar dan wel met een Nederlandse twist en de vrij nuchtere teksten van René. Mooie combinatie.

Wat ze met de opnames van het groene schuurtje gaan doen is nog niet duidelijk. Misschien halen sommige partijen de plaat, of brengen ze het later nog uit als een soort out-takes. In ieder geval is deze opname marathon onder de noemer ‘De Zonnemaire Tapes’ inspiratievol en gaat de band goed voorbereid de studio in. Wij van 3voor12 vinden het mooi al een sneak preview te krijgen en kijken uit naar de plaat en de live shows.