How To Throw A Christmas Party (HTTACP) is met voorsprong de leukste vorm van een traditionele kerstviering die er is. Ook dit jaar doet het organiserend collectief een tour door Nederland en wordt Zeeland niet vergeten. De Spot in Middelburg biedt ruimte voor de reprise ‘Herodes De Musical’. Een zogenoemde houtje-touwtje-voorstelling met als basis het traditionele kerstverhaal, maar met een fijne eigentijdse twist. Dit verhaal, dat al zoveel jaren oud is, blijkt ook vanavond nog akelig actueel.

Strandballen vliegen door de lucht in de goed gevulde zaal. Wie even niet oplet, krijgt de luchtige speeltjes tegen het hoofd. Het mag allemaal vanavond. De meute is uitgelaten en een strandgevoel hoort nu eenmaal bij het nummer ‘California Christmas’. Het is subliem ingepast in een verhaal dat iedereen kent. Jozef en Maria reizen naar Bethlehem in opdracht van koning Herodes, welke een volkstelling heeft uitgeschreven. De koning is de hoofdrolspeler in het verhaal vanavond. Een rol die fantastisch vertolkt wordt door Yara Piekema. Drie wijzen uit het Oosten vertellen Herodes dat er een nieuwe koning is geboren, namelijk de koning van de Joden. Narcistisch als de leider is, duldt hij geen tegenstand in wie hier nu eigenlijk koning genoemd mag worden en wie er op de troon hoort te zitten. Maar de onderdrukte bevolking weet het zeker, er is een redder geboren. Ondanks dat het nog maar een baby is, hij gaat het verschil maken. Hoe geraken we dan bij een California Christmas? Nou, Herodes zit in bad en droomt even weg…

Het HTTACP-collectief, met o.a. leden van This Beautiful Mess en Mensenkinderen, neemt de vrijheid om dit soort luchtigheid in te passen. In een muzikale setting van rock, rap indiepop, gospel en singer-songwriter songs. Op een bomvol podium weet iedereen zijn of haar taak. De twee ukelele-boys zijn de lijm in het schakelen van het verleden naar het heden en weer terug. “Jingle Bells, Jingle Bells, vrede op aarde, dat komt niet zo snel”, zingen ze. Het is de moraal van de avond. Het duo sluit vervolgens aan bij het blotevoetenkoor dat zorgt voor de gospel-touch in een prachtige samenzang.

How To Throw A Christmas Party

How To Throw A Christmas Party

How To Throw A Christmas Party

De tocht van Jozef en Maria wordt verbeeld middels een poppenkast, met keurig uit karton gesneden hoofdrolspelers. In Bethlehem blijkt geen plaats meer in de herberg. ‘Zijn Wij Nog Wel Welkom Hier’, zingt Lydia van Maurik, waarmee ze direct een brug slaat naar wat er momenteel gaande is in ons land. Want je zult maar op de vlucht zijn en huis en haard moeten achterlaten in allerijl en dan in Nederland aankomen. “Welkom in Nederland. Helaas de herberg is vol. Slaapt u maar buiten vannacht.” Het is de keiharde realiteit. Mede daarom is er ook dit jaar een goed doel gekoppeld aan deze kersttour. Steun het Huis van Vrede in Utrecht, zo is de oproep. Het is een plaats waar onder andere ontheemden en vluchtelingen zonder papieren worden opgevangen. De regelgeving is er niet naar en alle herbergen blijven gesloten voor deze groep mensen. Tevens is het een buurthuis, ontmoetingsplek en kerk.

Het nummer ‘Mary’s Song’ verwelkomt de nieuw geborene. Kippenvel is er bij de machtige gospel ‘Lift Her Up’. Een gedragen afscheidsnummer voor alle kinderen tot twee jaar die Herodes liet vermoorden. Helaas heeft ook dit nummer eeuwigheidswaarde. Net zoals de nummers ‘O Holy Night’ en ‘The Cracks In The Universe’, toen en nu actueel. De opener van de avond is ‘Christmas In The First Place’. Want een moraal is mooi en nodig, maar het is en blijft wel feest. We vieren het vanavond, voluit! Met zang, dans en strandballen.

How To Throw A Christmas Party

How To Throw A Christmas Party

How To Throw A Christmas Party

How To Throw A Christmas Party

How To Throw A Christmas Party