Vandaag komt de zesde plaat uit van broeder Dieleman, genaamd ‘Oh mijn ziel’, op het label van Snowstar Records. Daarnaast kruipt broeder Dieleman de komende weekenden ook de bühne op. Een mooie aanleiding om broeder (Tonnie) Dieleman wat meer vragen te stellen over zijn plannen en het album.

‘Oh mijn ziel’ is een album vol overgave en berusting. Het bevat tien tracks met vooral luisterliedjes. Verwacht geen standaard popliedjes met idem opbouw, maar een volledig hoorspel met een fiks aantal instrumenten. Tonnie laat weten; “Het album ‘Oh mijn ziel’ is - onder andere - een verzuchting, een aanklacht en een bemoediging ineen. Het gaat niet alleen over mijn persoonlijke ziel, want muziek die alleen over jezelf gaat is een wat saaie en vooral eenzame bedoening.”

Op de plaat bevinden zich, naast de titelsong, de singles ‘Ochtendvier’ en ‘Als de muziek komt’. De samenwerking met artieste Baby Dee is als backing vocals door heel de plaat heen te horen en ze heeft zelfs haar eigen mars. Waarom past nu juist dit nummer op de plaat?
Tonnie: “Het is een marsliedje, de fanfare komt eraan!” Dieleman is in ieder geval niet vies van wat humor. Er zijn zeker verschillen met andere platen van broeder Dieleman. Bij ‘De Liefde Is De Eerste Wet’ ligt de nadruk op Jan de Prentenknipper, en bij ‘Komma’ op de natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen. Wat dit laatste album anders maakt legt Tonnie zelf uit.
“Pim van de Werken heeft een enorme stempel gedrukt op mijn carrière, door bij elke nieuwe plaat  te kijken wat we nu anders gaan doen. Verder blijven leren en ontwikkelen op persoonlijk en muzikaal vlak blijft een drijfveer voor mij.”

Muziektechnisch werkt Dieleman dit keer samen met producer en engineer Eva Suiver. “Haar vakmanschap heeft de klank van deze plaat enorm beïnvloed.” Daarnaast werkt Rinze Voorberg mee met het uitschrijven en arrangeren van de blazers-arrangementen. Luuk de Bakker geeft dit vervolgens  muzikaal vorm door deze arrangementen in te spelen.

Broeder Dieleman speelt komende periode bij Zomer Festival Retranchement, instores bij platenzaken - waaronder De Drvkkery - en het Nazomerfestival in Middelburg. Hierbij is er een connectie: “Theaterproductiehuis Zeeland heeft een kleine studio waar deze plaat is opgenomen. Verder geef ik de bezoekers of publiek mee; zorg goed voor elkaar en voor de natuur. Laat je vooral niks wijsmaken door politici of rijke mensen.”

Eén van mijn favoriete liedjes op het album is ‘Onaf pad II’. Een waar hoorspel waarbij Dieleman vertelt over het wel en wee in de natuur, afgewisseld met prachtige melodieën en pianoklanken. Door het album op shuffle af te spelen haal je dit effect weg. Dringend advies is dan ook om het gewoon op te zetten, met je ogen dicht te luisteren en de verbeelding komt vanzelf.

Live zien?
20 augustus; Zomer Festival Retranchement
26 augustus; Instore Drvkkery Middelburg
26 & 27 augustus; Zeeland Nazomerfestival, Middelburg