Je eigen festival organiseren. Dat is een droom van vrijwel elke band / act. Rockband Grote Geelstaart wilde graag een eigen optreden organiseren en pakte het meteen groots aan, door er een eigen festival van te maken. Vijf bands en vier singer-songwriters, verdeeld over twee podia.

Zaterdagmiddag, iets na half vier in de middag. MEN opent het gloednieuwe indoor-festival Verse Visrock in de Vroone te Kapelle. De naam van het festival is een knipoog naar de Grote Geelstaart (mede-organisator van het festival). In het cultuurhuis zijn diverrse visnetten en andere attributen aangebracht, waarbij bezoekers zich wanen bij een viskotter of een visafslag. Wie even geen bands of acts wilt luisteren, kan altijd nog terecht bij kunst-artist Arn Dijon of vinylverkoop. Ook daar is dus aan gedacht. 

Arn Dijon

Frederique

MEN

Grote Geelstaart wilde graag met hun festival jong talent de kans geven om een show te spelen. Met Breakout, The Morning Indefinite, Grainbait, MEN en Grote Geelstaart op de affiche is dat in ieder geval geslaagd.

De jonge honden van MEN openen en perfectioneren hun set, die ze eerder al lieten zien tijdens de bandcompetities. Naast eigen werk komen er voornamelijk ook covers voorbij van Arctic Monkeys. Een tandje harder gaat het bij Grainbait. Met de winst van Podium-Z in de kontzak is het een mooi moemnt om de balans op te maken. In het afgelopen jaar heeft Grainbait hun koers bepaald en richt zich nu meer in het vaarwater van Wolfmother. De sound a la Pearl Jam heeft de band laten varen. Grainbait heeft er als extra soundeffect een orgel-pedaaltje in gegooid, al is hem dat net niet. De dynamiek onderling bij dit trio is tof, maar wellicht dat een toetsenist de band juist meer versterkt. The Morning Indefinite is weer van een ander kaliber. Even terugschakelen naar een wat rustiger tempo. Ook hier zit progressie in, maar er is nog voldoende sleutelwerk te verrichten in de machinekamer. 
Breakout heeft de meeste miles gelopen van alle acts. Eerder heeft de band al toffe gigs gegeven en gaan voor het hardrock-genre. Een show met kop en staart, inclusief akoestisch intermezzo waarbij een cover van Slipknot bijzonder goed uitpakt. Fantastisch! Breakout speelt ook veel eigen werk en dat werpt ook zijn vruchten af. Afsluiter van het geheel is natuurlijk organisator Grote Geelstaart. Voor wie deze band nog niet kent; Grote Geelstaart heeft haar oorsprong tijdens de pandemie en heeft veel weg van King Gizzard And The Lizard Wizard. Het chaotische, scheurende maar toch fantastische riffjes in combinatie met toffe lichtshow brengt Grote Geelstaart de boel nog even flink in beweging. Het is een schouwspel om mee te maken en wie weet hoe deze act zich verder ontwikkelt. 

Het tweede podium is voor singer-songwriter talenten uit de regio. Sigourney Rose, Karel Jongejan, Floris en Jomme en Frederique mogen elk hun kunsten vertonen. Opvallend zijn ze stuk voor stuk. Sigourney Rose is na een aantal jaren weer terug op de bühne te vinden. Zij won eerder meerdere bandcompetities en werkt aan nieuw materiaal. Floris en Jomme is een vrij nieuw duo en spelen Nederlandstalige liedjes met een poëtische ondertoon. Tof om te zien! Karel Jongejan en Frederique gooien het echter meer op covers, maar ook zij krijgen alle aandacht van het aanwezige publiek. 

Verse Visrock kan terugkijken op een geslaagde editie. Er is voor ieder wat wils, jong talent krijgt de ruimte om te shinen en aan alles is gedacht. Een tof indoor-evenement heeft zijn anker al uitgegooid en mag wat ons betreft alvast hun koersen bepalen voor een nieuwe editie in 2024.