Kaaipop in Breskens is een nieuw en fris festival. Dit jaar is het tijd voor de tweede editie. Vanwege de prima line-up en omdat we ook gewoon nieuwsgierig zijn, nemen we graag een kijkje.

Kaaipop wordt gehouden in wat normaal een wat kille loods is op het industrieterrein. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het industriële zo goed mogelijk af te dekken. Hierdoor is het festivaltrein een sfeervol ingerichte zaal met een knus buitengedeelte. Het weer zit tegen, dus de meeste mensen blijven binnen of hangen rond bij de deur omdat roken binnen niet mag. Het is al vroeg druk op het terrein en dat komt mede door Julian Sas. Want de bluesrock van Sas valt in de smaak in het vissersdorp. Sas en zijn band zijn geen onbekende, al meerdere keren trad de snarenplukker op tijdens de Visserijfeesten. Het trio Julian Sas band verwoordt de blues als een van de beste van het land. De snelle gitarist uit Beneden-Leeuwen laat z’n gitaar huilen als een wolf, maar soms ook huilen als een kind. Het is een machtige show waarin de geest van Rory Gallagher nooit ver weg is. Dit wil je als liefhebber niet missen. Voorafgaand aan deze performance heeft het Vlaamse Devonport het festival al afgetrapt met een solide rockshow, waarbij de eerste bezoekers al los gingen.

Misschien wel de meest in het oog springende naam op de poster is Vals Licht. Want wie kent deze Brabanders nog die begin deze eeuw hun five minutes of fame hadden met de single ‘Het Licht’? In 2000 stonden ze op Rock Around The Bridge in Sas van Gent. Hoe lang geleden is dat?! Maar de band is terug met hun typerende Nedergrunge in de vorm van de nieuwe single ‘Ik Wil Niet Dat de Zon Verdwijnt’. Er komt dit najaar een nieuw album en de groep laat horen dat het nieuwe werk meer en meer neigt richting Nirvana. Met een mix van oude en nieuwe nummers neemt de band ons vandaag twintig jaar terug in de tijd. Zanger Tonny de Bruijn klinkt nog altijd authentiek en zeer herkenbaar, en muzikaal is de band niet ouder geworden. Vals Licht is in vorm en straalt plezier uit in alles wat ze doen. Even een leuk detail; Vals Licht heeft een van oorsprong Zeeuwse drummer, namelijk Stefan van Haestregt. Zoonlief Van Haestregt kan ook trommelen en mag dat laten horen. Oom Jean-Paul (o.a ex-Surrender) ziet vanuit de zaal dat het goed is. Zo is deze comebackshow direct een mooie familieaangelegenheid. Welkom terug Vals Licht!

De lange bar kent prima personeel en daardoor amper wachtrijen. Sowieso loopt alles vlotjes vandaag en de organisatie heeft alles onder controle. De tap maakt overuren want iedereen lijkt een biertje in de hand te willen hebben wanneer lokale held Jonny O.K als een bokser zijn entree maakt. 2022 lijkt zijn comeback jaar te zijn. Deze zomer heeft hij heel de streek wel gezien, van Retranchement tot Hoofdplaat. Toch blijft hij in Breskens het meest populair. Hij woont er al jaren niet meer maar hij blijft toch een van ’t durp. En eerlijk is eerlijk; wat rapper Sven Cruson doet, of het nu als Sven C is of als Johnny O.K, het is gewoon dik in orde. Vishop is een eenmansgenre, want dit vertier is enig in zijn soort. 

Dat de ene tributeband de andere niet is, wordt vandaag bevestigd. De Pearl Jam- tribute Why Go Home krijgt pas op het allerlaatst bij ‘Alive’ het volk in beweging, terwijl de band wel een dijk van een show neer zet die elke Pearl Jam-fan toch woord voor woord mee kan brullen. Zeker gitarist Jeroen Trouw oogt zeer gepassioneerd en de band bestaat eigenlijk louter uit goede muzikanten. Het is jammer dat Breskens deze kans op een feest van herkenning in combinatie met enthousiasme grotendeels laat liggen. Het is duidelijk dat de krachten gespaard worden voor High Voltage, want de invloed van AC/DC op de muzikale-mensheid is groot en deze tribute laat horen waarom. Dichter bij het origineel kan je haast niet komen. Kaaipop gaat los op alle hits die de Australiërs ooit hadden en die sfeer blijft lekker hangen bij het afsluitende Royal Beat. Een partyband a la de Dirty Daddy’s. En een party is het. Alle remmen gaan los op de vloer en op het podium. De band heeft al menig feesttent op de kop gezet en heeft ook geen moeite om de Kaaipoppers te laten dansen en meezingen. DJ Tommy Vrancks draait hierna het laatste uurtje aan elkaar. De organisatie kan tevreden zijn en concluderen dat er weer een geslaagde editie uit de grond is gestampt. Buiten staat een straffe wind, maar Kaaipop heeft hem in de rug. Dat blijft wel uit de blije gezichten bij artiesten en publiek. Dit vraagt om een derde ronde.