Na een corona-editie vorig jaar is de Popronde wederom weer neergestreken op deze donderdagavond in het Middelburgse stadscentrum. Coördinator Auke van Laar heeft een tiental acts weten te strikken voor onze Zeeuwse hoofdstad.

's Middags bij het Etty Hillesum Huis speelt BARTH. al de eerste tonen en bijt hiermee de spits af. 's Avonds bij de Vleeshal is pas écht de opening van de Popronde met een woordje van Gijs Teuwsen (PEER). Hij geeft vooral mee dat meedoen aan Popronde erg leerzaam is én heel leuk. Indierockband Mood Bored speelt vervolgens hun set met vrolijke indierockliedjes. Verrassend of bijzonder? Welnee, maar zo'n band past prima op een festival.

In een ramvolle Koffiepand aan de Korte Geere mag all dogs go to heaven laten horen hoe akoestische singer-songwriter punk klinkt. De artiest uit Velp haalt net voor de show een klein opschrijfboekje uit zijn jas, laat het precies voor z'n voeten vallen en begint te spelen. Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Op het papiertje staan wat woorden geschreven die z'n setlijst vormen. De set is punk in alles. Ofwel: met minimale middelen, maximaal resultaat. Het publiek staat zo'n beetje bovenop 'm maar luistert aandachtig. Wat fijn is, want deze man heeft echt wel iets te vertellen. Of het nu in het Nederlands is of in het Engels. Het blijkt punkpoëzie te zijn.

Gijs Teuwsen

Auke van Laar

In De Spot is dan Faske begonnen. Vrolijke Nederpop die ergens het midden houd tussen Nielson en Flemming. Leuk, dansbaar en luchtig. Wat erg prettig is op z'n tijd en ook hier duidelijk in de smaak valt. Er mag gedanst worden en dat gebeurd dan ook.

Ondertussen is Lisa Ploeger de eerste act in café Le Penseur vanavond. Het café zit goed vol als de Groningse begint. Zichzelf begeleidend op elektrisch gitaar zet ze een goede set neer. Met haar prima stem weet ze het café de boeien.

Snel door naar bar Seventy Seven, waar FIEP een optreden probeert te geven. Nu is deze bar al niet de handigste voor een band maar vanavond is er zo veel volk dat het haast niet leuk meer is. FIEP is hot in muziekland en duidelijk ook in de Zeeuwse hoofdstad. De band doet z'n best maar er is geen doorkomen aan. Wij pikken nog wat flarden mee van de Amsterdamse indie maar houden dan de menigte ook voor gezien.

Lisa Ploeger

In Kaffee't Hof is het ook al druk. Maar Rats and Daggers heeft wel een fatsoenlijk podium. Dit punky powertrio is onstuimig en rauw. Maar tegelijkertijd blij en gezellig. Frontdame Imara Speek is meer dan enthousiast en trekt haar twee bandheren en de zaal, mee in haar enthousiasme. Meer van dit graag.

In De Herberg mag rapper Gijs zijn kunsten vertonen. Rauwe old school hiphop, met een fijne vibe. Het zal daarom zijn dat twee dames op straat spontaan een dansje doen als ze langslopen tijdens de show van de geboren Zwollenaar. Wat ook opvalt is dat het hier niet hutjemutje vol is, maar gewoon gezellig druk. En dat er een paar fans vooraan alles mee rappen. Het is nieuw, hip en happening. Gijs gaat hard!

Nieuwe locatie dit jaar is Eleanor (voormalige De Mug) aan de Vlasmarkt. SYNGA, de band van Eva van Leeuwen (uit Vlissingen), speelt samen met haar gitarist en drummer voor een thuispubliek. LO-FI r&b tracks gevuld met de vocalen van Eva. In de loop der jaren heeft ze hard gewerkt en heeft met SYNGA een flinke stap gezet. Waar de studio-opnames vol klinken met meerdere instrumenten, is het nu back to basic en dat valt meer dan prima. Zeeuwse trots!

SYNGA

Het podium van De Spot is eigenlijk te groot voor punktrio Marathon. Zanger/gitarist Kay Koopmans leeft zich uit in zijn eentje, terwijl helemaal aan de andere kant van het podium bassiste Nina Lijzenga haar ding doet. Het drumeiland van Lennart van Hulst lijkt mijlen weg. De pakkende maatschappelijk kritische punk / shoegaze komt stom genoeg niet tot complete wasdom in zo'n ruime omgeving als deze. Dit is muziek voor zweterige zaaltjes en stinkende panden. Wat dat betreft hadden FIEP en Marathon beter van plaats geruild. Maar goed, dit is dan ook weer de charme van de Popronde.  De winnaar van de Amsterdamse Popprijs is ervaren en dat hoor je. Muzikaal prima, leuke show. Fijne deuntjes. Alleen figuurlijk een beetje afstandelijk.

Bij Cavolo Nero in Cafe 39 is het aanschuiven geblazen. Het is volle bak, de band speelt lekker door, maar niemand past er meer bij. Ook dat is de Popronde. Wat meer plaats is er bij Café De Croone, verderop aan de Vlasmarkt. Garagerockband Wasted Youth Club laat maar weinig heel van het café en de dames vooraan gaan mee met de flow.

Het einde van de Popronde in Middelburg nadert. Bij Kaffee 't Hof staat COW Shift Z. Deze dame heeft haar draaitafel meegenomen en een ietswat obscure discolamp. De menigte gaat goed op deze elektronische tunes. Nog niet uitgedanst? Bij De Spot mag Babs deze avond afsluiten.