Op een mooie herfstzondag is het in Retranchement dik genieten; van het zonnetje, een kalme zee en binnen in strandpaviljoen De Zeemeeuw van twee Vlaamse acts. Stichting Evenementen Retranchement organiseert daar hun Lazy Sunday. En lazy is het. Relaxed, mooie muziek, mooi uitzicht, mooi weer en daarmee blije mensen.

De band Hember uit het Meetjesland verwoordt het op z’n best in hun liedje ‘Klein Gelukske’. Want een dag als deze is tenslotte ook een klein gelukje, vindt zangeres Sophie Buyck. De belpopformatie beleeft z’n vuurdoop, want het is in hun bestaan de allereerste show en direct één in internationale wateren. Al is de grens haast nergens zo dichtbij als in deze strandtent. De nieuwe band bestaat uit ervaren muzikanten en hebben duidelijk geen last van zenuwen. Buyck en drummer Phillip Madou zaten in de jaren negentig samen in popband Eden, die naast airplay op Studio Brussel ook in Nederland een kleine hit had met ‘Star’. In deze samenstelling halen ze muzikaal hun inspiratie uit het beste wat de Vlaamse popmuziek heeft voortgebracht. De track ‘Eindeloos’ is een eerbetoon van bassist Maarten Claeys aan wijlen Luc de Vos. Maar eigenlijk is de hele set een hommage aan Gorki, Buurman en toch ook wel het Zesde Metaal. De songs van Hember zijn niet in het dialect, maar qua poëtisch karakter neigt het zeker wel die kant op. Het gebruik van elektronica en accordeon geeft het geluid van de band uit Knesselare een eigen gezicht. Voor deze zes is de muzikale kop er af.

Dame met gitaar Merle tapt uit het kleinkunstvaatje. In haar mooie liedjes over mannen, dakdekken en leven in Gent waart de geest van Zjef Vanuytsel rond, hoor je Boudewijn de Groot en Wim de Craene. De muzikante uit Oost-Vlaanderen geeft er haar eigen draai aan en haar liedjes hebben daardoor een eigenwijs karakter. Tegendraads. Wars van wat hip is of wat de massa mooi vindt, brengt Merle haar nummers. Trots, rotsvast en met lichte bravoure en rollende r. Het is niet voor iedereen, maar er zijn liefhebbers genoeg. Als de late middagzon langzaam in zee zakt, klinken de laatste tonen. Het was mooi.