Na twee jaar ‘verplicht thuiszitten’ is het dan eindelijk weer zover! In de polders bij Grijpskerke is wederom een festivalterrein herrezen. Met gigantische festivaltenten, zes podia, voorraad liters bier en plaats voor 11.000 enthousiaste bezoekers uit Zeeland en ver daarbuiten. Kortom; HRIEPS!

Eindelijk schijnt de zon weer volop voor de organisatie van HRIEPS. Na de overval, van de 2019 editie van het festival, zijn de daders inmiddels gepakt en de organisatie van HRIEPS gaat weer vol gas en draait op volle toeren. Bij de 2022-editie is dan ook backstage en op het terrein een aantal verbeteringen te zien. De geldstromen op het terrein gaan voornamelijk per PIN, hangen her en der camera’s en is het sfeer beheer in optima forma aanwezig om de boel in het gareel te houden.

Muzikaal gezien heeft het programma haar vaste waarden. Denk hierbij aan afsluiter Surrender, Mooi Wark en The Dirty Daddies. De Walchenaren van Woodworks weten de tent eind van de middag vol te krijgen met hun covers en het publiek lalt lekker mee. Mooi om te zien dat er in de Rockabilly-tent van half 2 ’s middags tot na middernacht een programma gelinkt aan dat genre te vinden is met lokale acts als 5-ó-Matic’s, maar ook Def Americans en Spunyboys.

Surrender

Snollebollekes

The Dirty Daddies

In de langste tent van het terrein, de Café die Lange feesttent, is het dringen geblazen. Wederom de vaste waarden als de ABBA Tribute en Party DJ Willem, maar ook Vieze Jack en Snollebollekes. Bij laatstgenoemde gaat iedereen van links naar rechts zo de tent uit. Eigenlijk zou die tent nog groter moeten, zodat écht iedereen van links naar rechts kan gaan met deze Brabander.

Nieuw deze editie is het open podium, voorheen Podium-Z. Geïnteresseerde acts konden zich aanmelden en een flinke reeks lokale helden maken hier hun HRIEPS-debuut. Zo ook Du Driefstang, een groep enthousiastelingen die dertig jaar geleden al eerder bij elkaar waren. Voor een paar optredens hebben ze weer de draad opgepakt. Het is volle bak als deze groep uit zuid-Beveland begint en het is een grote bende. Als knipoog strooit de band letterlijk met Du Driefstang-geld uit sporttassen en weten ze jong en oud te vermaken.

In de rocktent staan ook hier wederom vaste waardes zoals Feuerengel en Sixties Revolution. Groots spektakel is het altijd bij eerst genoemde met vuurwerk, vuurspuwen en meer van dat met de muziek van Rammstein.

Afsluiting van het festival is voor Surrender. Met hun laatste hit ‘Niet kapot te kriege’, steekt de band de organisatie een hart onder de riem en helpt waar dat kan. Uiteraard speelt de band de klassiekers en het publiek lalt , in welke staat ze zich ook bevinden, de teksten woord voor woord mee.

HRIEPS is een mooi feestje met voor ieder wat wils.  Een feest der herkenning en gezelligheid. Op naar volgend jaar.