Het gaat De Vrijbuiter letterlijk en figuurlijk voor de wind. Vorig jaar startten Wiebe en Suzan met Muziek in de zeilen. Daar boden ze muzikanten een podium op hun zeilschip in de coronatijd. Ze programmeerden meerdere keren per week muziek. Niet veel later dienden festivals en podia zich aan voor een samenwerking. Voor aankomend festivalseizoen is er een samenwerking met het Brogum. We spraken af met Wiebe over afgelopen zomer en wat er deze zomer allemaal nog staat te gebeuren.

Op het moment van onze afspraak ligt De Vrijbuiter voor onderhoud op de werf. Wiebe heeft nu dus tijd om het muziekprogramma voor aankomend seizoen in gang te zetten. En dat is ook wel nodig want het is veel werk. “vanmorgen zeven uur hing ik al met Swen aan de telefoon.” Swen Blikman is de voorzitter van Brogum. Het concept is dus hetzelfde; Muziek in de zeilen maar nu in samenwerking met het poppodium uit Zierikzee. Brogum zal onder andere helpen met de programmering op het schip. Voor Swen en Wiebe is het belangrijk om jongeren weer van hun zolderkamer te krijgen en livemuziek te laten spelen. Een schip als De Vrijbuiter waar dertig mensen aan boord kunnen is dan een mooie opstap naar een zaal als Brogum.

Daarnaast wil De Vrijbuiter graag fungeren als podium voor kleine optredens in de winter. Het Brogum zal even stil komen te liggen vanwege een verbouwing. Met het programmeren van muziek door Brogum blijven zij ook in die stille maanden zichtbaar.

Naast de samenwerking met Brogum en Anywave zit Wiebe ook regelmatig rond de tafel met grotere festivals; zoals Gentse Feesten, Onderstroom en het Zeeland Nazomer Festival. Vooral die laatste was vorig jaar een groot succes. “Broeder Dieleman en Peter Slager moesten even wennen toen ze aan boord stapten, maar uiteindelijk heeft Peter Slager zelfs een nummer geschreven over de Vrijbuiter wat nog uit moet komen,“ aldus Wiebe

Inmiddels is er al een behoorlijke lijst met optredens voor aankomend festival seizoen. Tijdens Anywave zal De Vrijbuiter een drijvend hotel zijn voor bands die ’s avonds op het festival spelen. ‘s Ochtends vaart De Vrijbuiter uit voor een ‘katertocht’ met de band.

Door de samenwerking en de steun van fondsen heeft De Vrijbuiter de ticketprijzen ook van van dertig euro kunnen verlagen naar twintig euro, en er is een mooi PA systeem aangeschaft. Opvarenden krijgen dus zeker waar voor hun geld; Het schip vertrekt doorgaans 18:30 uur vanaf het Luitje in Zierikzee voor een mooie zeiltocht over de Oosterschelde onder begeleiding van muziek. Rond 21:30 uur meert het schip weer aan in de Zierikzeese haven, Laat het festival seizoen maar komen!

Optredens op de vrijbuiter:

Donderdag 5 Mei klezkop
Zondag 8 Mei Loepers
Zondag 15 Mei Jeroen Kant
Donderdag 19 Mei LAUW
Donderdag 26 Mei Douwe Eisenga
Zondag 29 Mei Make Love
Donderdag 9 Juni Duffues
Zaterdag 11 Juni (Anywave)
Zondag 12 Juni (Anywave)
Zondag 12 juni Noodzakelijk kwaad
Donderdag 16 Juni ZEA
Zondag 19 Juni Dingeman
Donderdag 23 Juni Rommelhond

De Vrijbuiter