PopMonument is een evenement met oorsprong liggende in Bergen op Zoom waarbij optredens plaatsvinden in monumentale gebouwen. Deze vrijdagavond strijkt het evenement voor de tweede keer neer in Veere. Morgen staat Middelburg op de agenda.

In de Veerse Grote Kerk opent het festival met de Belgische Absynthe Minded. De Gentenaren spelen in trio-vorm (pianist en twee gitaristen) en spreken voluit over de locatie en de bijzondere akoestiek. Door deze akoestiek met flink wat galm, is het letterlijk spelen met de goden en klinken classics van Absynthe Minded in een semi-akoestisch jasje net even anders, maar o zo mooi. Wat een opener!

Even verderop bij het oude stadhuis kunnen bezoekers kiezen uit twee acts. In de rechtbank van het stadhuis staat Aafke Romeijn en in de kelder staat FULCO. Bij laatstgenoemde duiken we de kelder in en zien we FULCO (Fulco Ottervanger). Hij speelt hier solo een set en laat de bezoekers weten dat hij vroeger vaak in Veere was te vinden. In 2020 speelde hij nog in Gebouw-T, Bergen op Zoom. Kleine liedjes, begeleidt hij met gitaar zijn songs. Zachtjes zingt men mee met ‘Grensdorp’ en hij vertelt en zingt graag hoe hij het leven ziet, terwijl de rest van het publiek muisstil is en luistert. Later die avond speelt hij nog een tweede set.

Voor de tweede ronde lopen we terug naar de achterkant van de Grote kerk, waar de Kleine kerk is gevestigd. Jimmy Diamond speelt daar twee sets en het publiek zit daar in rijen van banken en stoelen. Het trio van Jimmy Diamond (dag erna te vinden op de Zwarte Cross) speelt heerlijke Americana en valt goed bij het publiek.

Afsluiter van de avond is waar de avond ook begon, namelijk in de Grote Kerk. Daar staat MOSS! De Amsterdamse formatie met Zeeuwse frontman Marien Dorleijn, is afgereisd naar Veere. De indierockband doet het vanavond net even anders dan bij andere optredens. Het volume gaat ook hier terug en grootse producties maken plaats voor kleinere liedjes, maar wel gespeeld in volledige bezetting die allen op een rij staan. Ook hij vindt het net als de openingsact fantastisch om hier te mogen zijn, en te spelen met deze akoestiek. Boven het podium zijn er visuals te zien, gemaakt door VJ Noralie. De combinatie van de locatie, de muziek en visuals maakt dat er een betovering plaatsvindt en je je in een waan bevindt. Tegen middernacht is het optreden klaar, al geeft zanger Dorleijn vrij onverwacht nog een toegift, midden in de zaal en speelt (heel toepasselijk) ‘Goodbye’ onversterkt.

Voor wie ook op ontdekkingsreis wilt gaan: 10 september PopMonument in Bergen op Zoom met Eefje de Visser, Personal Trainer en Yin Yin. En wie weet volgend jaar Goes, Terneuzen of Vlissingen?

MOSS

Jimmy Diamond