Eerste donderdagavond van februari. Het mag dan eindelijk zo zijn dat de podia weer open mogen na weer een lockdown, en bij Gebouw-T staat Spinvis op het programma. Al flink wat kaarten verkocht; seated in Gebouw-T paste niet, maar een paar honderd meter verderop bij Theater de Maagd is een hele mooie locatie-wijziging. Wat het publiek krijgt voorgeschoteld: een adembenemende show met experimentele elementen. Fantastisch!

Het is 20.00 uur, de zaallichten dimmen en op het podium is een stellage gebouwd, waarbij een LED-installatie is geplaatst. Publiek zit in de theaterstoelen op anderhalve meter en de band start met spelen. Erik de Jong, alias Spinvis, is net als zijn bandleden meer dan blij dat ze mogen spelen deze avond. Een blok aan ouder en nieuw werk komt voorbij, onder anderen de Record Store Day-single ‘Tingeltangel Hersenpan’ wat ook de energieke in welk geval experimentele kant laat zien van het repertoire van Spinvis, evenals de flikkerende LED-panelen vanuit de stellage. Ook ‘Artis’ krijgt een versnelde versie als intro, maar zakt later wat af. Klein en intiem is het als De Jong zelf ‘Stefan en Lisette’ inzet en solo het lied deels vertolkt, totdat de rest van zijn band, met Goesenaar Marcel van As in de gelederen, invalt. Zelf baalt Spinvis flink dat hij maar anderhalfuur tijd heeft om te spelen, want “om tien uur moeten we allemaal naar bed.”

Tussen de klassiekers en nieuwe hits door vertelt hij graag korte anekdotes over zijn leven en liedjes. Steevast is ook ene Ronnie van de partij en mankeert deze beste man het een en ander. Of Ronnie een echt persoon is, houdt Spinvis in het midden. De show heeft een mooie balans tussen groots en uitbundig tot klein en intiem. De meeste telefoons gingen de lucht in tijdens all time favourite ‘Kom Terug’, die bijna 7,5 miljoen streams op Spotify heeft.

Spinvis bedankt zijn publiek en benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om te werken met mensen voor en achter de schermen uit de cultuursector. Tijdens ‘Trein, Vuur, Dageraad’, titeltrack van het gelijknamige album uit 2017, valt het achterste doek, zodat de achterkant van het theater, voormalige kerk, zichtbaar komt met haar schilderkunstwerken. Fantastisch om zo je show af te ronden. Nog eentje dan? ‘Oostende’ is de hekkensluiter van een prachtige show. Enig nadeel: anderhalfuur is te kort en het oeuvre is maar deels gespeeld. Alstublieft, kom snel terug!

Voor de liefhebbers: donderdag 2 juni 2022 speelt Spinvis in ’t Beest, Goes.

Spinvis

Spinvis