How To Throw A Christmas Party (HTTACP) is terug. Na een aantal jaren van stilte ligt er in de week voor Kerstmis weer een tour te wachten. Deze keer is de opzet groter dan ooit en niet enkel meer een avond vol liedjes. HTTACP is dit keer een heuse musical. Vrijdag 16 december te zien en te horen in Gebouw T in Bergen op Zoom. Initiatiefnemers Lydia van Maurik en Arjen van Wijk (beiden This Beautiful Mess) en Bas van Nienes (Mensenkinderen), leggen uit hoe ze het hebben aangepakt.

“De aanzet voor de hernieuwde show was eigenlijk omdat we de Stichting die we er voor hadden opgericht gingen opheffen”, lacht Lydia. “We zaten met de hele club bij elkaar, maar in plaats van een laatste vergadering werd het een beginpunt van een hele nieuwe show.”

Het idee voor How To Throw A Christmas Party ontstaat in 2010 wanneer Lydia - bij wijze van afscheidsconcert - van haar toenmalige band Brown Feather Sparrow, vele muzikanten vraagt samen met de band een kerstplaat op te nemen. De studio in en zien wat er op band komt, dat was het idee. Uit deze sessie vloeit een cd, maar ook een aantal liveshows, die op kerstavond 2010 voor het eerst in De Spot in Middelburg een kolkend kerstfeest teweeg brengt. Iets wat de vijf jaren daarna ook gebeurt. Helaas wordt het daarna stil rond HTTACP. 

Middelburg

Tot verdriet van Arjen ontbreekt juist de Zeeuwse hoofdstad nu op de tourlijst van het heropgerichte kerstspektakel. “De Spot is helaas te klein voor wat we nu gaan doen. Dus we zijn weg uit mijn geliefde Middelburg.” Gebouw T in Bergen op Zoom is nu de place to be. Hier vindt de eerste van zes shows plaats, die in de week voor kerst gespeeld worden. Naast BoZ wordt ook Deventer aangedaan en de apotheose vindt plaats op 24 december in De Helling te Utrecht, met een nu al uitverkochte matineevoorstelling en een avondshow. De drie staan te popelen om de mega productie uit te voeren. “Ik hoop natuurlijk dat het trouwe Zeeuwse publiek nu naar Bergen op Zoom komt om de show te zien.”

Vrede

De vernieuwde HTTACP gooit dit jaar echt alle remmen los. De drie vertellen enthousiast dat hun show echt een over de top kerstmusical is, met glitter en glamour. Een vergelijking met De Toppers wordt zelfs gemaakt.  “Maar wel met een serieuze ondertoon natuurlijk”, verduidelijkt Arjen. De musical is een houtje-touwtje voorstelling, zeggen ze zelf.  Maar dat betekent niet dat er veel aan het toeval wordt overgelaten. Lydia is er enthousiast over: “We hebben een regisseur die de touwtjes strak in handen heeft en een script waar we ons aan moeten houden. Maar niet alles is in beton gegoten, hoor. Er is echt wel ruimte voor improvisatie.” Dat is ook de kracht van HTTACP, vinden de drie. Het lollige combineren met het serieuze en een dubbele laag aanbrengen en de essentie van Kerstmis benadrukken. “De nadruk wordt in de maatschappij altijd gelegd op veel eten en drinken, maar de boodschap van het feest is toch echt anders.”

Het thema van de musical is het kerstverhaal vanuit het oogpunt van koning Herodes, de toenmalige heerser over Israël. Arjen: “Herodes is echt de Vladimir Poetin van zijn tijd. Een dictator en complotdenker die het niet erg leuk vindt dat er een nieuwe Koning is geboren (Herodes liet, nadat hij het nieuws van de geboorte van Jezus hoorde, alle nieuw geboren jongetjes van Bethlehem vermoorden. Jozef en Maria vluchtten met hun zoon daarom naar Egypte, red). Met de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingenproblematiek, de recessie, covid en alles wat er rond hangt is het (kerst) verhaal van toen, nu akelig actueel. Dat hadden we anderhalf jaar geleden, toen we aan dit project begonnen, ook niet gedacht.” Bas vult aan: “De achterliggende gedachte van de show is dan ook vrede prediken. Toen was het niet vanzelfsprekend en dat is het nu helaas ook nog altijd niet.”

Goed doel

De dertig koppen tellende crew en staf laat tijdens de show zien hoe Herodes het kerstverhaal beleeft. Met poppenkast, glitter en zelf geknutselde decorstukken wordt alles uit de kast getrokken om er een onvergetelijk feest van te maken. “Het wordt echt twee uur lang spektakel en daarna een heleboel toegiften”, lacht Lydia. Met de shows ondersteunt de groep ook een goed doel en dit jaar is dat Changing Stories.  Een organisatie die theater maakt in vluchtelingenkampen aan Europese grenzen, maar ook in Ter Apel. Lydia: “Die mensen doen zulk goed werk. Ze maken theater in een universele taal, die iedereen begrijpt. Ik heb ze eens aan het werk gezien en die emotie is zo mooi.” Na afloop van de shows is het ‘pay what you want’ voor de HTTACP 2022 posters, kerstkaarten en alle albums. Arjen: “Na de laatste voorstelling zullen we ook alle rekwisieten en het decor veilen voor het goede doel. Alles wat we dan nog over hebben gaat naar Changing Stories.” De boodschap van de drie aanjagers is dan ook simpel; kom lekker met ons kerst vieren en laat je helemaal gaan!