De derde dag van Concert at Sea gaat van start! De zon schijnt flink, de regen is in geen velden te bekennen en de menigte heeft de Brouwersdam weer gevonden.

Zon, zee en goede muziek. Dat is wat telt bij Concert at Sea en er is voor ieder wat wils. Het muziekprogramma sluit zoals elk jaar af met BLØF. Voordat dat zover is, is het aan Davina Michelle om de dag af te trappen op het hoofdpodium. De zangeres gaat er samen met haar band meteen vol voor. Alle radiohits komen voorbij, zoals 'Better Now' en 'Duurt te lang'. De meezing- en meeklapmomentjes vallen al vroeg, maar dat is niet genoeg voor de zangeres en ze wandelt tijdens éen van haar tracks richting de geluidstent en klimt daar samen met haar gitarist het dak op. Met de wind in de haren spelen ze verder en pakt de gitarist zijn moment. Bij ‘Beat Me’ verschijnt er nog een drumkorps ten tonele. Niet veel later volgt nog een niet uitgebracht nummer ‘I Love You More’. “Is het niks, dan is het jammer”, luidt het credo volgens de zangeres. Heldere taal. En een tof optreden voor vroeg op de middag. Het publiek is in ieder geval opgewarmd voor de rest van de dag.

Bij het strand speelt PopaanZee talent Max Horák met zijn band. Ook hij krijgt met de voetjes in het zand het chillende publiek aan het dansen. Het strand-stage past perfect bij Max Horák zijn muziekstyle, in de trend van John Mayer. Tof dat Concert at Sea jong talent al jaren een kans geeft op te mogen treden bij éen van de grootste festivals in Nederland.

Terug naar het hoofdpodium voor Zeeuwse trots Racoon! Zelf noemen ze Concert at Sea hun thuishaven en Bart is er bij aanvang van het optreden al van overtuigt dat het fantastisch is om hier te mogen spelen. Voor de achtste keer alweer! ‘Took a hit’ en ‘Freedom’ flitsen voorbij. Zangeres Meau is voor de gelegenheid teruggekomen naar de Brouwersdam (ze speelde donderdag) voor een duet te zingen ‘Dans m’n ogen dicht’. Herinneringen ophalen doet men als ze ‘Het is al laat toch’ inzetten, bijvoorbeeld na een wilde avond in de kroeg en niet veel later zingt heel de dam mee met lovesong of all time ‘Love You More’. Zodra 'Feels like flying' is ingezet wordt het optreden afgekapt, als een bezoeker onwel wordt. De EHBO is snel ter plaatse en de band kan hun optreden daarna hervatten met nog wat andere classics. Het is perfecte timing voor de band, terwijl men op de dam geniet van het zonnetje en de goede muziek van deze Zeeuwse heren. 

Bij he Umoja podium staat S10 op de planken. Gisteren nog op Down the Rabbit Hole, in november in de AFAS en vandaag op Concert at Sea. Met veel bombarie bestormt ze het podium. Met haar duistere liedjes en donkere teksten is het een gewaagde act voor Concert at Sea op deze zaterdagmiddag. Alhoewel, het Songfestival gaf S10 een flinke boost. Het optreden zelf veelal mooie liedjes, maar het publiek doet niet echt mee, ondanks dat S10 alles uit de kast trekt. Tegen het eind van haar set komt de beat erin met haar duet met Froukje, al is die helaas niet aanwezig. Publiek gaat los op de beats en S10 sluit haar set af met ‘De Diepte’.

Graag geziene gast Rex Rebel (Sem Bettens, K's Choice) moest helaas afzeggen wegens ziekte. Gelukkig kunnen de heren uit Tilburg, Rotterdam en omstreken van The Kik naar de Brouwersdam afreizen. Geheel strak in pak spelen de heren hun welbekende Nederpopclassics en die van hun helden. Ook hun stad Rotterdam wordt toegezongen en gaan hun gedachten uit naar Armand als ze ‘Ben ik te min’ inzetten. Het is totaal wat anders van Rex Rebel, maar wel een prima vervanger.

Terwijl het zonnetje langzaam onder gaat en in zee zakt, trapt Chef Special het avond programma af bij de Mainstage. Het is hitjes knallen voor de band, die ook al meermaals op de Brouwersdam heeft gespeeld. De welbekende vlaggen bij ‘Amigo’, wat vuur spektakel bij ‘Wildfire’ en ‘Afraid in the dark’. Eerder deze avond speelde The Kik nog hun versie van ‘In Your Arms’, nu is het aan de band zelf en het publiek zingt luidkeels mee. Bij het allerlaatste nummer breekt zanger Joshua Nolet het optreden af wegens wederom een EHBO-moment. Het optreden herpakken is helaas niet meer mogelijk. Voor de liefhebbers speelt de band nog een kleine set bij het strand-stage. Akoestisch spelen ze een paar nummers, terwijl het publiek op het zand zit en geniet van de muziek en een cocktail met het ondergaande zonnetje.

Concert at Sea zonder BLØF als afsluiter is net als bier zonder alcohol, dus ook dit jaar is BLØF headliner en afsluiter van Concert at Sea 2022. Merendeels van de tracks zingt het publiek mee, zoals ‘Over de dam’ en ‘Zoutelande’, maar ook klassiekers als ‘Dansen aan zee’ en ‘Aan de kust’.

Bijzonder visueel moment als ‘Mens’ eindigt met een Oekrieense vlag, passend bij de tekst:

“Of het ooit terecht is
Dat het een gevecht is
Om gewoon ergens te zijn
Om te wonen en te leven
En al was het ook maar even
Echt een mensen te kunnen zijn ”.

Een applaus volgt, net als Paskal Jakobsen aangeeft wat voor periode ze hebben beleefd afgelopen twee jaar tijdens de pandemie. Om maar vlug te vergeten.

Concert at Sea kan terugkijken op een mooie editie, waarbij het publiek geniet van zon, zee, muziek, strand en de goede sfeer. En of er nu een grote band staat te spelen of een wat kleinere op het strand, de beachclub of een rondje in het reuzenrad. Er is voor ieder wat wils en dat maakt het festival compleet.

Voor wie meer wilt; de organisatie achter Concert at Sea organiseert in november in Ahoy Rotterdam ‘HIER’. Een indoor-variant met bekende namen als BLØF, Racoon en Froukje.