Voor alweer de vijftiende keer is de Brouwersdam omgetoverd tot het decor van Zeelands grootste festival. Dit weekend bouwt Bløf samen met Nederlands beste een feestje zoals vanouds. Met dit jaar een volwaardige line-up op de donderdag, staan de bezoekers én artiesten klaar om er iets moois van te maken. Dat de vorige editie alweer drie jaar geleden plaatsvond, is aan de sfeer niet te merken.

Traditiegetrouw wordt het festival op het Zeeland-podium geopend door Cøver at Sea. Terwijl de eerste regendruppels naar beneden vallen, pakt deze gelegenheidsband, aangevoerd door Bløf, uit met verschillende hits en gastartiesten. Binnen het repertoire aan hits wat voorbij komt, kan een eerbetoon aan Henny Vrienten niet uitblijven. Waar Doe Maar in 2017 voor het laatst op het podium stond, is het nu Cøver at Sea die Is Dit Alles ten gehoren brengt. Naast de verschillende artiesten die we later nog op het podium zullen zien, is er ook ruimte voor nieuw talent. Zangeres Chels maakt op Concert at Sea haar festivaldebut met een cover van Kate Bush. Een waardige start van een -hopelijk- een glansrijke carrière. Waar de regen tijdens de eerste helft van de set nog weg te dansen was, breekt de hemel pas echt open op het moment dat Pascal Jakobsen Thunderstruck van AC/DC inzet. Het lijkt de bezoeker niet te deren. Concert at Sea is begonnen!

Terwijl de laatste noten op het Zeeland-podium klinken, staat zangeres MEAU klaar om het Umoja-podium te betreden. Met inmiddels grote prijzen, waaronder twee Edisons, op zak, wordt MEAU gezien als de belofte van 2022. Haar intieme liedjes en loepzuivere stem staan dan ook als een paal boven het regenwater. Toch lijkt ze de aandacht van het publiek niet volledig te kunnen grijpen. De plensbui die overkomt zorgt ervoor dat een deel van het publiek eieren voor hun geld kiest en een plek zoekt om te schuilen. Het is zonde dat haar Concert at Sea-debuut hiermee niet lekker uit de verf komt.

Dat Diggy Dex erom bekend staat er een show van te maken, is bij menig persoon bekend. Zijn show bij Concert at Sea is daarin geen uitzondering. Vanaf moment één dendert de bas door de speakers en gaat het publiek keihard los. Al snel staat Diggy Dex zelf ook tussen de hekken te dansen met het publiek. De connectie die hij met het publiek zoekt, is wat zijn show memorabel maakt. Vooral het moment dat hij samen met het publiek proost op zijn overleden vader, is er een die je bij blijft. Zoals zijn songtekst al zegt, brengt Diggy Dex deze donderdag een ode aan het leven.

Op het Umoja-podium staat er nog een Concert at Sea-debutant te popelen om te starten. Met een verkorte versie van zijn grote hit Amsterdam weet Flemming direct de aandacht van het publiek te pakken. Vanaf minuut één zingt jong en oud mee met de vrolijke liedjes die de zanger in zijn 45 minuten durende set zorgvuldig heeft uitgekozen. Naast nummers uit zijn eigen repertoire, zingt hij ook nummers van andere bekende artiesten zoals De Jeugd van Tegenwoordig en Kraantje Pappie. Hiermee weet hij de uitgelaten stemming goed vast te houden. Dat het publiek het naar de zin heeft, ontgaat Flemming zelf niet. Tijdens zijn zomerhit Automatisch komt hij het publiek in om zelf mee te dansen. Om zijn show af te maken komt het nummer Amsterdam nog één keer voorbij, welke opnieuw luidkeels wordt meegezongen. Na zijn optreden komt Flemming van het podium af om met alle fans die zich vooraan verzameld hebben op de foto te gaan. Het is overduidelijk dat Flemming net zo van zijn show heeft genoten als het publiek.

Voor alweer de vijfde keer staat Miss Montreal op het podium van Concert at Sea. Dat ze keer op keer wordt uitgenodigd, bewijst ze ook deze keer weer met haar show. Sanne Hans is een fantastische front woman die het publiek ondanks de regen steeds verder weet op te warmen. Ze geeft aan dat dit precies haar doel is: in korte tijd van rustig tot knallen met zijn allen. In een uur tijd weet ze haar verschillende hits voorbij te laten komen. Al is het vanavond vooral het nummer Door De Wind die het meest toepasselijk is op haar show en op de dag. Dwars door alles heen weet Miss Montreal een fantastische show neer te zetten.

Waar haar eerdere optreden van vandaag enigszins in het water viel, krijgt zangeres MEAU een tweede kans in een intieme setting op het Strand. Samen met haar gitarist brengt ze haar nummers akoestisch ten gehore. Een setting waarin haar muziek misschien nog wel beter tot zijn recht komt dan op het grote podium. De bezoekers die op deze show zijn afgekomen, worden getrakteerd op een knus en haast kwetsbaar optreden van deze nieuwe artiest. MEAU sluit af met haar bekendste nummer Dat Heb Jij Gedaan, wat stilletjes door het gehele publiek wordt meegezongen. Met dit optreden laat MEAU zien dat ze haar reputatie waardig is.

Ze zeggen weleens: na regen komt zonneschijn. Op deze donderdag worden we na alle regenval niet verrast door zon, maar juist door Maan. De zangeres heeft voor het festivalseizoen een show gecreëerd die van begin tot eind staat als een huis. De visuals, de danspasjes, de outfits van de band… alles is perfect op elkaar afgestemd. Zelfs het nummer Nee Is Nee met gastartiest Bente laat geen ruimte voor spontaniteit over. Het duurt daarom even voordat Maan het publiek écht weet te pakken. Ze doet er goed aan om tijdens het intieme Jij Bent De Liefde door het publiek te wandelen en de connectie op te zoeken. Vanaf dit punt verandert de sfeer in het publiek ten goede. Bij afsluiter Blijven Slapen krijgt Maan het voor elkaar om alle bezoekers in felgekleurde poncho’s mee te laten dansen en te zingen.

Eerder vandaag zagen we zangeres Rikki Borgelt op het Zeeland-podium tijdens Cøver at Sea, nu mag ze met haar band Rondé het Umoja-podium betreden. De band ontstond acht jaar geleden vanuit de Herman Brood Academie. Sindsdien werken ze hard aan hun carrière, die steeds succesvoller wordt. Aan het publiek wat op deze show is afgekomen te zien, lijkt de show vanavond ook een succes te worden. Hits als Run en Love Myself worden veelvuldig meegezongen, waardoor de energie bij de band ook voelbaar sterker wordt. Het is echter de stem van Rikki die het langzaamaan af laat weten. Tussen de nummers door is het goed te horen dat haar stem steeds meer schor wordt. Gelukkig weet ze het vol te houden tot aan het laatste nummer en wordt de show knallend afgesloten met Hard To Say Goodbye. Het is te hopen dat we van deze band nog lang geen afscheid hoeven te nemen.

Na drie eerdere edities, prijkt de naam Kensington ook in 2022 bovenaan het affiche. De show heeft een dubbel gevoel, gezien het de laatste keer is dat ze het Zeeland-podium bestijgen in deze formatie. Een introductie is voor deze band niet nodig. Het publiek dat massaal op deze show is afgekomen, wordt om stipt 22:15 getrakteerd op opener Streets, inclusief de pyro die ze hebben meegenomen. Hiermee is de toon gezet, zoals Kensington dat als geen ander doet. Na twee nummers staat Zanger Eloi Youssef er kort bij stil dat het eindelijk gestopt is met regenen, iets waar het publiek uitzinnig op reageert. Net als op de rest van de show, overigens. Ondanks dat je bij Kensington precies weet wat je aan ze hebt, blijft het publiek keer op keer genieten van de show die ze neerzetten. Hopelijk heeft Eloi Youssef net zoveel genoten van dit afscheidsoptreden bij Concert at Sea als het publiek heeft gedaan!

CAS