Het programma van Popmonument Bergen op Zoom kent dit jaar een ontzettend sterke line-up met namen zoals Eefje de Visser, Pink Oculus, YIN YIN en Aafke Romeijn. Daarnaast is de editie van 2022 een bijzondere, het festival mag namelijk dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer in reguliere vorm plaatsvinden. Ten tijde van Corona ging het festival weliswaar door, maar waren er minder kaarten beschikbaar en werden van tevoren verschillende routes voor het publiek uitgestippeld. Dit jaar is er gelukkig weer ruimte voor meer publiek. Wel heb je als bezoeker weer de vrijheid, en dus de last, om je eigen programma samen te stellen. Hieronder een greep uit het indrukwekkende blokkenschema.

Om 20:00 openen de deuren van de festivallocaties. Gelijk begint de keuzestress. Pink Oculus opent het festival in Theater De Maagd. Pink Oculus creëert met haar muziek een unieke mix van hiphop, soul en jazz. Haar nieuwe EP ‘HIDE’ is net uit en hopelijk brengt ze dit tijdens Popmonument ten gehore. Als je graag liever naar Nederlandstalige (en exentrieke) HipHop luistert, begin dan vooral bij Bob uit Zuid bij Jac Danst. Deze (Zuid-)Amsterdamse artiest speelt met een liveband en zijn repertoire neemt je naar verrassende onderwerpen zoals karper vissen. De experimentele ontwerpstudio uit Rotterdam Thomas & Jurgen starten om 20:00 met hun performance die gebaseerd is op de locatie waar ze staan. Ze staan op het voorplein van de oude metaalgieterij Gemcast en hun optreden dat bestaat uit verschillende jamsessies staat het gieten van metaal centraal.

YIN YIN treedt op bij de Gemcast en is een echte aanrader. De vierkoppige psych band combineert elektronisch, pop en funk onder invloeden van Oost-Aziatische muziek uit de jaren ’60. Hun nieuwe album ‘The Age of Aquarius’ is begin dit jaar uitgekomen en ze zijn een geliefde festival band. Eerder deze zomer stonden ze op Best Kept Secret en in begin september staan ze op Into the Great Wide Open. Bnnyhunna speelt in de hofzaal van stadspaleis het Markiezenhof. Deze producer en artiest combineert op een eigenzinnige manier jazz en hiphop. In juli heeft hij al menig harten veroverd tijdens het Nort Sea Jazz festival. Zijn optreden kreeg lovende recensies van onder andere OOR. Nu is het tijd voor deze Amsterdammer om Bergen op Zoom te veroveren. De energieke band Personal Trainer speelt niet een, maar twee keer in het Provoosthuis. Het rockcollectief (opgezet door Willem Smit, ex-lid Canshaker Pi) bestaat uit getalenteerde en wisselende muzikanten die pop spelen met een rock randje eraan. Niet te missen is Eefje de Visser als afsluiter in Gebouw-T. Afgelopen zomer heeft ze op verschillende festivals zoals Pinkpop en Lowlands spetterende shows gegeven. Waar ze in 2019 een bescheiden try-out op het podium speelde, is ze de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte headliner.

Eefje de Visser, YIN YIN en Pink Oculus, stuk voor stuk zijn het bekende namen in de (Nederlandse) muziekwereld. Coördinator Marketing Joep Gudde is dan ook ontzettend trots op het programma dat er dit jaar staat. “We zijn trots op een mooi en divers programma dit jaar, met opvallend veel Nederlandstalige artiesten. Eefje de Visser natuurlijk als superster die op dit moment alle grote festivals van Nederland (Lowlands, Pinkpop) en daarbuiten plat speelt. Enorm blij dat ze ook naar Bergen op Zoom komt dus!” Mooi en divers is het programma zeker. Er staan zowel grote als opkomende namen op het programma en er is ook ruimte voor opkomende en lokale talenten. Het complete blokkenschema staat op de website van Popmonument. Er zijn nog tickets te koop via de website.