Een paar keer werd het optreden verplaatst, om coronaredenen, maar donderdag 2 september was het eindelijk zover: High Hi kwam spelen in Gebouw-T. Muziekjournalist Willem Jongeneelen weet als geen ander welk Belgisch talent naar Gebouw-T te halen voor concertreeks Any Minute Now. Het Antwerpse trio High Hi gooide halverwege vorige jaar in Vlaanderen al hoge ogen met het album ‘Firepool’, waarvan singles ‘Daggers’ en ‘94A9’ de bovenste plek in ‘De Afrekening’ van Studio Brussel haalden. Toén was het al tijd voor een doorbraak in Nederland.

Singles ‘Daggers’ en ‘Alligot’ openden als gezegd de deur naar een succesvolle albumrelease van ‘Firepool’, echter liet corona live optredens nauwelijks toe. High Hi liet het kopje niet hangen en toonde zich op een andere manier: met streaming optredens. Bijvoorbeeld hun cover van Fleetwood Mac’s ‘Dreams’ tijdens ‘#ikluisterbelgisch live’ op Studio Brussel verraste velen in Vlaanderen. En er waren ook twee sterke streaming sets ‘in Nederland’ op de online versies van Eurosonic en Grauzone. Maar toch: deze festivalzomer met vooral in België heel veel optredens (waar meer kan en mag), zoals Crammerock overmorgen, zal aanvoelen als een kleine voldoening.

High Hi start sterk met ‘94A9’, een song die meteen het eigen geluid duidelijk laat horen: een stuwende, groovy bas en drums, synth effecten, prettig jengelende gitaarlijnen, en de twee stemmen van Anne-Sophie en Dieter. Een toffe cross-over van jaren tachtig indie en nineties pop, catchy en ijzersterk. Maar dat wist je als geduldige kaartjeskoper vorig jaar natuurlijk al. Het hele album ‘Firepool’ komt voorbij plus wat eerder werk. Eén van de hoogtepunten is ‘Borders’, met een heerlijke diepe donkere opbouw, een bijna Soulwax-achtige sound en de stem van ‘Anso’ die langzaam zingt, waarna het nummer uitmondt in een climax met simbalen en gitaren. De band straalt veel zelfvertrouwen uit en vooral ook veel energie.

Gebouw-T heeft een van de weinige Nederlandse optredens van de band die deze zomer België enigszins plat speelt. Drummer Dieter heeft een troostend woord voor zijn zittend publiek: “Het komt hier ook wel weer goed.” Met een vertraagd, loom ‘Alligot’ en stuwend ‘Daggers’, dat zelfs een beetje een meezinger wordt, sluit High Hi overtuigend af. Om daarna weer sterk terug te komen met het andere hoogtepunt vanavond: een wat uitgeklede, bluesy versie van ‘Overpower’ waarna de drie de spierenballen nog een keer laten rollen in een felle, merendeels instrumentale uitsmijter. Voor meer optredens bij ons zullen we nog even moeten wachten, wat een aanrader is High Hi!

De volgende Any Minute Now is op donderdag, dan is Mintzkov te gast in Gebouw-T.

High-Hi