Eindelijk strijkt één van Belgisch heetste exportproducten neer in De PIT Terneuzen. Naar eigen zeggen was de show ‘zo’n 47 keer verplaatst’ en ja, daar zullen ze niet ver naast hebben gezeten. Maar met een nagenoeg uitverkochte PIT was het nu eindelijk tijd om die opgekropte energie de ruimte te geven.

Waar een voorprogramma vaak gelijk staat met ‘rustige inlooptijd’ is, staat de tent vanavond al bijna vol als de zes mannen van Arson het podium betreden. Zes? Jazeker, want deze vijfkoppige Gentse band heeft een onmisbaar zesde lid toegevoegd: een ober. En niet zomaar één: deze ober voorziet het publiek gedurende de hele show van shotjes whiskey. Gekleed in driedelig pak en een podiumdecor gevuld met vintage schemerlampen en een grammofoon, zet Arson de toon met een harde mix van punk, hardcore en rock ’n roll. Het publiek moet er wel in komen (zijn we vergeten hoe het is om omringd te worden door uitverkochte zaal?), maar na een paar nummers en een paar shotjes whiskey van de ober beginnen de hoofden intenser te knikken en de voeten van hun plaats te komen. De zaal warmt op, het vuur is ontstoken.

Fleddy Melculy

Fleddy Melculy

Fleddy Melculy

Fleddy Melculy is in korte tijd enorm populair geworden en ja, groeiende populariteit gaat hand in hand met hoge kleedkamer eisen. Een beetje cola, water en een biertje is niet afdoende. Échte artiesten eisen een NERF gun, roze wc-borstel en een foto van Monica Bellucci. Maar misschien zijn dát juist de geheime ingrediënten die ervoor zorgen dat deze Belgische beesten vanaf de eerste noot het publiek meepakken.

Bij ‘T-shirt van Metallica’ ontpopt de halve zaal zich als pit en schreeuwt iedereen mee met het welbekende refrein. Het bier is niet meer aan te slepen, dus op een gegeven moment bestelt een bezoeker zelfs een complete krat Jupiler om maar genoeg te hebben om aan zijn vrienden uit te delen. Als vervolgens ‘Varken’ uit de speakers knalt, verschijnt de eerste crowdsurfster. Ze redt het bijna helemaal van rechts naar links in de zaal voordat ze weer verdwijnt tussen de menigte.

Al dat gelul en die poppenkast, daar doet Fleddy niet aan mee. - Band gaat van het podium af, blabla, publiek juicht, band komt weer terug voor een nummertje -. Nee, Fleddy bespreekt dit gewoon alvast vooraf. Ze vertellen dat ze straks het podium even verlaten maar gewoon weer terugkomen voor wat toegiften. Wel wordt het publiek gevraagd om daar een beetje spontaan op te reageren. En voilà, dat blijkt geen probleem.

Crowdsurfster nummer twee dient zich aan. Ondanks een wat onstabiele surf, worstelt ze zich tot twee keer toe omhoog en komt ze boven uit de mensenzee. Luctor et Emergo!

Fleddy Melculy

Fleddy Melculy

Fleddy Melculy