Na ‘Atlas Construct’ in 2016 kwam afgelopen oktober de tweede langspeelplaat ‘Sojourn’ uit. Wij bij 3voor12 Zeeland waren van mening dat de band zichzelf overtroffen had. En we waren niet het enige muziekplatform dat daar zo over dacht. Van Zware Metalen tot Never Mind The Hype tot Metalfan was de conclusie dat dat Xeno een zeer dynamisch album had afgeleverd. En wat doet dat met een band als de verwachtingen voor een opvolger zo hoog zijn? We vroegen het Ruben Willemsen, frontman en bassist van Zeeuwse metaltrots Xeno.

“We hadden het album gemaakt en geloofden er zelf heel erg in. Alleen je staart je zo snel blind op je eigen product. Dus op een gegeven moment wisten we echt niet meer of het nu goed was. En hoe goed het goed was. Dus toen het uitkwam waren we superblij met alle reacties!”

Mede doordat de band bij het in Spanje gesitueerde label Art Gates Records is ondergebracht, is de naam Xeno in andere Europese landen ook niet onbekend. Het Italiaanse muziekmagazine Melody Lane zette ‘Sojourn’ op de tweede plaats in de top 10 meest progressieve albums van 2020. Daarnaast deed de band al interviews met verschillende muziekplatforms in België en Spanje.

Eind oktober, rondom de lancering van ‘Sojourn’, zagen we de mannen via een livestream vanuit Brogum. Deze eindigde uiteindelijk op de tweede plaats in onze top 20 beste concerten in de regio in 2020. Wederom een mooie prestatie. “Dat was best wel een verrassing voor ons! Wel een hele leuke verrassing.”

“Ons album kwam uit en twee dagen daarna hadden we de livestream. Daarna viel het een beetje in een gat. We kregen wel heel veel leuke reacties, reviews en nog wat interviews hier en daar maar toch mis je dat persoonlijke contact dat we daarvoor wel hadden met onze fans. Zeker na dit album vonden we dat heel erg jammer. Dus wat ga je dan doen?” Door de lockdown die volgde, hadden de zes muzikanten ook niet de mogelijkheid om samen de oefenruimte in te duiken. Ze besloten een korte rustpauze in te lassen om te genieten van het succes. “Het album opnemen was heel erg hectisch, we hebben alles gegeven wat we hadden. “ Maar creativiteit hoort niet achter slot en grendel dus de rustpauze is gelukkig van korte duur geweest. Ruben trakteert ons op een zeer welkom nieuwtje: “We zijn van plan om een ep uit te brengen. Dit wordt een ep van ons eerste album. Daar gaan we nummers uithalen die wij en onze fans het tofst vinden en die gaan we in een nieuw jasje stoppen. Als we terugkijken op de eerste plaat dan zien we vooral dingen die heel veel beter kunnen en moeten volgens onze maatstaven. Dus dat willen we gaan doen.” Maar welke nummers gaan we dan uiteindelijk terugzien op deze nieuwe ep? Daar wil Ruben wel een tipje van de sluier over oplichten. “We gaan ‘Gift of God’ sowieso doen.”

De ep kunnen we dit jaar verwachten. Wanneer er weer een volledig album de wereld in geslingerd gaat worden weet Ruben nog niet. Dat is van meerdere factoren afhankelijk, waarvan de covid-19 ontwikkeling niet de minste is. Want zoals bij vele artiesten is de bodem van het geldlaatje zichtbaar. “We hebben verschrikkelijk veel geld geïnvesteerd in ‘Sojourn’”, aldus Ruben. Dat ze dit album live vrijwel niet ten gehore konden brengen is een flinke domper geweest. Maar de mannen laten zich niet kisten. Na de ep komt zeker weer een volledig album. “Als we weer mogen optreden en wat kunnen verdienen dan gaan we zeker naar een volgend album!”

Ze hopen deze zomer hun muzikale kunsten toch nog live te kunnen vertonen aan het publiek. “We zijn een progressieve metalband en er zijn heel veel mooie progressieve metal festivals, ook in Nederland. Daar willen we natuurlijk heel graag staan. Ik denk dat we op de meeste metal festivals niet zullen misstaan. Het probleem daarvan is dat de line-up van alle geannuleerde festivals meegenomen zijn naar dit jaar. Dus heel veel zit al vol. Er zijn wat kleinere festivals en die willen ons wel graag hebben dus dat gaan we ook zeker doen, als het mag. En verder hopen we op de grote festivals ook. We gaan het in ieder geval proberen, desnoods als invalband!” Fijn om te horen mannen, wij hopen het ook. En tot die tijd zetten we graag ‘Sojourn’ thuis nog op repeat.