Misschien gaat er een belletje rinkelen bij de naam Stefan Fokker, misschien niet. Maar op Schouwen-Duiveland kent zo’n beetje iedere muzikant Stefan Fokker. Hij produceerde namelijk platen voor: Morjak, Kaviaar, Sabotage in de speeltuin, Pieters Fokker, AAD en nog vele anderen. Op deze platen levert Stefan niet alleen zijn producerskwaliteiten maar draagt hij muzikaal ook zijn steentje bij. Of dat nou gitaar, bas, drum of sax is; dat maakt niet uit. Stefan is een multi-instrumentalist en heeft zich dus veel instrumenten eigen gemaakt. Naast produceren en spelen als muzikant is Stefan ook arrangeur en componist. Deze week opent hij zijn nieuwe studio in Zierikzee. Wij gingen langs en vroegen hem naar zijn plannen en ambities.

We spreken af met Stefan op een boerderij in een schuur waar hij tijdelijk zijn studio huisvest. Eenmaal binnen is hij bezig aan een opdracht waarbij hij meerdere muziekstukken moet opnemen. Alle instrumenten worden zelf ingespeeld en opgenomen. Dit is ook gelijk wat Stefan het liefste doet; alleen bezig zijn met muziek. Stefan: “Het liefst in een donker schuurtje of een keldertje. Ik hoef helemaal niet op de voorgrond te staan.”

De muziek zit er al vanaf kinds af aan. Op zijn zevende begon hij in de plaatselijke harmonie op saxofoon. Zijn vader (ook geen onbekende in het bandjes circuit) had een oefenruimte achter in de schuur. Stefan was als kleine jongen altijd al aanwezig bij de oefensessies en optredens van zijn vader. Maar nooit omdat het moest. Altijd uit vrije wil. “Dat probeer ik bij mijn eigen dochter ook weer te doen door niet te zeggen ‘je moet dit en dat’. Nee gewoon we gaan lekker spelen”. Zijn eerste inspiraties haalde hij uit bands als Rush, Pink Floyd en Led Zeppelin. Later kwam daar melodische metal bij. Tegenwoordig is hij thuis in vele muzieksoorten. Belangrijk voor Stefan is dat er melodie en ziel in de muziek zit.

Naast het bespelen van verschillende instrumenten kwam al snel het opnemen. Stefan begon op te nemen met een simpel Windows microfoontje. Eerst de drums, vervolgens bas en gitaar etc. “Dus eigenlijk ging ik al multitracken met één zo’n klote microfoontje en toen had ik zoiets van ‘hier moet ik mee doorgaan’. Dat daagde me zo uit.”

Luister hier naar een track opgenomen in zijn nieuwe studio. Op drums, bugel en de vrouwelijke vocalen na is alles ingespeeld, geschreven en opgenomen door Stefan.

Na de middelbare school volgde Stefan daarom de opleiding tot geluidstechnicus in Rotterdam. “Spelen kon ik al. Ik wilde nu vooral met het opnemen van muziek bezig zijn, zo puur mogelijk” Stefans apparatuur bestaat daarom ook voornamelijk uit analoge spullen. “Niks geen midi op de computer. De roots liggen in echte instrumenten en het bespelen daarvan samen met de imperfecties van mensen. Dat is wat je moet horen in muziek. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk te werken met externe galm en compressie.” Een reverb op de stem neemt hij bijvoorbeeld op door twee microfoons op de hal te zetten. “Je krijgt daardoor een veel warmere, natuurlijke en dus mooie reverb die je met een studio effect nooit kan na bootsen”

In al zijn jaren als muzikant heeft hij veel instrumenten en opname appratuur verzameld. Het was dus tijd voor een grotere ruimte. Die heeft hij gevonden, net als zijn eerdere studio, op een bedrijventerrein in Zierikzee. Stefan heeft meer plannen voor de nieuwe ruimte. Hij gaat onder andere een eigen label beginnen “Ik vind het prachtig om albums te maken, dus waarom niet mijn eigen label beginnen. De eerste plaat ligt al bij de perser en komt over een paar maanden uit. Dat is een split album. De ene kant een project van mezelf met leden van Kaviaar en de andere kant is Morjak met daarop alle muziek geschreven en ingespeeld door Stefan en Wiebe Radstake, die poëzie voordraagt.”

Daarnaast wil hij een winkel openen met tweedehands platen en instrumenten en jamsessies organiseren. Allemaal dingen die te maken hebben met muziek. In februari is hij begonnen met verhuizen en vanaf een maart is de studio in gebruik. Voor meer info: www.stefanfokker.nl.