Posters van de 26-jarige rapper Mazzy hangen door heel Bergen op Zoom en daar voorbij. Een paar jaar terug begon hij met het uitbrengen van losse nummers via social media, toentertijd nog onder de naam ‘Miniturk’. Inmiddels is zijn eerste album ‘Donker’ sinds eind vorig jaar uit én mocht hij een livestream optreden cureren bij Gebouw-T. Maar wie is deze jonge rapper en wat drijft hem?

Mazzy is de artiestennaam van Tolga Korkmaz, hij is 26 jaar en geboren en getogen in Bergen op Zoom. Muziek maken en vooral teksten schrijven waren voor Mazzy altijd al een grote uitlaatklep. Zijn grootste passie naast muziek is zijn werk als jongerenbegeleider, waar hij veel kracht en energie uithaalt en ook aan ze terug hoopt te geven. ‘Ik weet wat die jongeren doormaken en kan daardoor goed met ze levelen.’

Drie jaar terug was Instagram de voornaamste plek waar Mazzy zijn muziek deelde. Via een kennis werd hij voorgesteld aan Lion de Noier die naast de beats ook de visuele vertaling van Mazzy’s werk verzorgt. ‘Lion maakt de beats en ik schrijf de teksten. Veel anderen rappen alleen maar over drugs, vrouwen en geld. Ik wil toch meer poëzie overbrengen en geen kopie zijn van anderen. Daar haal ik mijn kracht uit.’ zegt Mazzy. ‘We nemen alles zelf op. We hebben geen startkapitaal of niks. Qua geld en middelen pompen we alles zelf erin. Dat heeft wel een stukje vrijheid. Op creatief vlak kunnen we nu alles doen wat we willen.’ vult Lion aan.

Beide mannen zijn goed te spreken over de samenwerking. Waar Mazzy zorgt voor nieuwe, frisse energie deelt Lion zijn levenservaring en drift. Mazzy: ‘Tijdens het opnemen sparren we ook heel veel. We zijn altijd aan het kijken hoe we de nummers naar een hoger level kunnen tillen. In de drie jaar dat ik Lion nu ken, heb ik mezelf echt verder ontwikkeld als artiest. Hij daagt me uit en houd me scherp.’ Volgens Lion vergeten veel jongeren de magie en de kracht van het samenwerken. ‘Als je iets wil bereiken, moet je er echt voor gaan. Niet alleen in de muziek maar met alles. Mazzy maakt dingen die hij tof vindt, ik dingen die ik tof vind. Meestal vinden we elkaar in dat proces en dan maken we iets moois. Vinden we elkaar niet? Dan moeten we dat ook eerlijk kunnen zeggen, dat samenspel is belangrijk.’

Mazzy nodigt uit

Toen Mazzy werd benaderd voor een livestream bij Gebouw-T, besloot hij om zijn podium letterlijk te delen met andere jonge hiphop artiesten uit Bergen op Zoom. ‘Samen kun je nog groter worden en verder komen. Het is belangrijk voor jonge artiesten zoals ik om elkaar te kunnen vinden. Je leert elkaar kennen en kan elkaar supporten. Je moet anderen het succes gunnen, aangezien het lastig is om een podium in Bergen op Zoom te krijgen voor deze doelgroep.’ geeft hij aan.

Tijdens ‘Mazzy Nodigt Uit’ maak je kennis met een gevarieerde groep van jong talent. Na Mazzy zelf staat Akuma Jin op het podium. De 22 jarige studeert het rap aan de rockacademie in Tilburg. Hij combineert donkere, alternatieve rap met anime en rock invloeden. De volgende genodigden, MoJo en 9one maakten vroeger samen muziek en hebben net de track ‘Rollercoaster’ uitgebracht. Rio is een opkomende artiest die zijn beats deelt via Instagram, vorig jaar bracht hij het nummer ‘Telefoon’ uit. Kenny Anders maakt hiphop van poëzie, of poëzie van hiphop. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de poëtische teksten en vloeiende beats.

De Bergse showcase van jong hiphop talent ‘Mazzy Nodigt Uit’ is te bekijken op 19 maart vanaf 21:00 uur via de website van Gebouw-T.

Mazzy

Akuma Jin

MoJo

9one

Rio

Kenny Anders