Zanger Koen Mattheeuws kennen we in Zeeland vooral als voormalig zanger van de metalband Incarnate. Toen dat stopte en hij net over de grens zijn liefde vond, kwam ook Primal Creation in beeld. De thrashband zocht in 2014 een zanger en deze zanger zocht toen net een band. Sindsdien bouwen ze langzaam maar gestaag aan een reputatie. Het debuutalbum 'Demockracy' bracht de Vlamingen al op Wacken Open Air. Nu is er album nummer twee: ‘News Feed’. Een bevlogen plaat die past bij een bijzondere periode. Wij zochten de zanger op in het mooie Meetjesland.

Het Meetjesland is vooral een boeren regio met stad Eeklo als middelpunt met daaromheen tientallen dorpen en gehuchten. Het gonst er van de muzikale bedrijvigheid, met name in de underground metal. En als je er over nadenkt is de lijst van bands die van 'hier' zijn best indrukwekkend, vindt ook Mattheeuws: “Al zeker twintig, vijfentwintig jaar komen er relatief succesvolle bands uit deze hoek van Vlaanderen. Powerstroke, Reject the Sickness en The Difference schopten het tot Graspop; Carrion, Powerstroke en wijzelf speelden op Wacken en Carrion en Reject the Sickness speelden op Metalcamp / Metaldays. Best imposant toch?”

Van de bovengenoemde rij bands is Primal Creation met voorsprong de meest klassieke thrash band. En dat is niet zonder reden, want waar Koen opduikt is thrash metal nooit ver weg. Met zijn vorige band zat hij eveneens muzikaal in die hoek. “Thrash metal is voor mij één van de eerste subgenres geweest die me aansprak binnen de metal. De energie, de techniciteit, het samengaan van melodie en agressie, de vaak maatschappijkritische thema’s. Ik denk dat het bij mijn persoonlijkheid past. Er is wel echt een groot verschil met Incarnate. Dat is toch een band die veel meer in de nineties metalcore, Holy Terror-hoek zat. Donkerder, meer obscuur en ook een stuk harder. Primal Creation is uiteraard sterk beïnvloed door de klassieke thrash bands, maar bevat denk ik toch ook een hoop moderne elementen. Daarnaast houden we van een heldere moderne productie. Onze gitaren zijn bijvoorbeeld gestemd in drop C, terwijl de klassieke bands meestal in E of Eb spelen.”

Die herkenbaarheid is ook te horen op het nieuwe album 'News Feed’ meent de zanger. De band koos er voor om aan het proces van opnemen en inblikken niet te veel te veranderen. “We hebben 'News Feed' opgenomen in dezelfde studio als debuutplaat 'Demockracy' uit 2017. Daarbij hebben we ook weer samengewerkt met dezelfde producer. Dit zorgde ervoor dat we elkaar al kenden en wisten wat we aan elkaar hadden. Ook de mastering is gedaan door dezelfde persoon, namelijk Alan Douches. Hij is een autoriteit op dat vlak, want masteren is toch echt een specialisatie. Francis (de producer) werkt altijd samen met hem en we zagen geen reden om dit te veranderen.”

“Veel mensen zijn snel slachtoffer van hun eigen wensdenken.”

Heup
Het opnemen van de tweede telg had meer voeten in de aarde dan aanvankelijk gedacht. Covid gaf al wat tegenslag, maar daarnaast viel de leadzanger van zijn fiets en brak zijn heup. Al met al lastig werken. “Het grootste bot in je lichaam breken is best ingrijpend moet ik zeggen. De eerste vier tot zes weken kon ik helemaal niks en lag ik in een ziekenhuisbed in de woonkamer. Ik hoef je niet uit te leggen dat zoiets een grote impact heeft op je directe omgeving. Ineens had mijn vriendin twee kinderen in plaats van één, met dat verschil dat ons zoontje wel kon lopen. Beide tegenslagen zorgden ervoor dat de opnames wat gefragmenteerd verliepen. In januari waren de opnames al begonnen, maar door zowel mijn heup als de coronacrisis zijn de vocalen en gitaarsolo’s pas opgenomen in de zomer van 2020. Dit zorgt ervoor dat je door de lange tijdsperiode niet echt het bandgevoel hebt en op den duur het overzicht wat lijkt kwijt te raken. Desalniettemin waren we uiteindelijk erg tevreden met het eindresultaat. Het klopt dat we ook deze plaat in eigen beheer uitgeven. We hebben wel een paar offers gehad van platenmaatschappijen, maar deze waren net niet interessant genoeg. Bij een label tekenen enkel om te zeggen dat je bij een label zit, heeft voor ons geen meerwaarde. Een platenmaatschappij moet voldoende kunnen betekenen voor ons als band. Daarnaast houden we graag alle mogelijke rechten over onze muziek. Voorlopig kunnen we het prima zelf behappen.”

Politiek
Het maatschappelijk kritische karakter van de Zeeuwse zanger komt duidelijk terug in de teksten. Misschien op deze nieuwe nog wel meer als op het debuut. “De band is voor mij een uitlaatklep om te ventileren over bepaalde zaken die me frustreren of die ik onterecht vind. Ik vind het voor mezelf een meerwaarde en een uitdaging om teksten te schrijven die gaan over wat er in de wereld gebeurt en wat er misgaat. Aan inspiratie doorgaans nooit een gebrek! Ik vind het wel belangrijk om te stellen dat Primal Creation geen politieke band is, zoals sommige mensen denken of beweren. We zijn echter wél een uitgesproken kritische band.”
Mattheeuws heeft dan ook wel een mening over wat er beter kan in de huidige samenleving: “Begrijp me niet verkeerd; veel dingen gaan wel goed denk ik en er is zeker sprake van vooruitgang op veel vlakken. Maar om bij de thematiek van 'News Feed' te blijven; veel mensen zien alleen maar hun eigen standpunten bevestigd in (sociale) media, waardoor er verharding en verregaande polarisatie optreedt. Tel daar de twijfelachtige motieven van bepaalde media, politici en economische machthebbers bij op en je democratie wordt op een gestaag tempo uitgehold. Veel mensen zijn snel slachtoffer van hun eigen wensdenken; ze zien alleen maar wat ze willen zien. En ze doen dat vaak niet eens met kwaad opzet.” Toch kan de sympathieke frontman de boel ook goed nuanceren. “Ik ben ook gewoon een man met een gezin, een baan, een huis en hobby’s natuurlijk, dus in die zin ben ik niet doorlopend kwaad op de wereld. Al zou mijn omgeving waarschijnlijk wel bevestigen dat ik me net iets sneller opwind over bepaalde zaken dan de gemiddelde persoon, haha.”

“Willen jullie met Primal Creation de support spelen van Testament in de Trix?”

Sinds zijn verhuizing over de grens is de band met Zeeland niet minder geworden, maar merkt de zanger wel dat hij de lokale scene niet meer zo volgt: “De enige band die ik wel nog volg is Xeno, omdat ik gitarist Daniël al langer ken. Die nieuwe plaat van hen klinkt niet verkeerd! Zijn er nog veel metalbands in het Zeeuwse op dit moment? Twintig jaar geleden toen ik als puber net kwam kijken, heb ik bands als Polluted Inheritance, Ten-13, Badly Preserved, Smalltown Cynics, Mindlink, Burial en Backlash regelmatig live gezien. Dat was een mooie tijd. Allicht bekeken door een nostalgische bril, maar ik heb er goede herinneringen aan!”

Behalve zanger is de voormalig Terneuzenaar ook gewoon groot muziekliefhebber. Die liefde reikt verder dan enkel metal. “Thuis draai ik veel meer dan metal, al is het wel de hoofdmoot. Veel van de muziek die ik luister heeft een donker kantje, maar ik heb ook elpees van Nina Simone, The Beach Boys, Portishead en Katy Perry. Eighties new wave, jazz, klassiek, filmmuziek. Er is zoveel interessante muziek.”

Nu de nieuwe plaat uit is en goede kritieken ontvangt rijst de vraag hoe ambitieus Primal Creation is? “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat Primal Creation niet ambitieus is, maar dan wel met een zekere mate van realisme. Na Wacken en de supports van D.R.I. en Skeletonwitch, hebben we met ‘News Feed’ honger naar meer! Hopelijk is het later deze zomer nog mogelijk om het podium weer op te gaan, want dat missen we toch wel heel erg.” De Vlamingen wachten het voorlopig af, net als al die andere bands en artiesten die graag weer het podium op willen. “Maar als morgen de telefoon gaat en de vraag wordt gesteld: 'Willen jullie met Primal Creation de support spelen van Testament in de Trix Antwerpen?', dan zijn we er klaar voor!”

Primal Creation