MAKELOVE is het nieuwste project van Rene Geelhoed. In mei bracht hij zijn eerste single ‘Welcome to the Roadhouse’ uit, een catchy rockend liedje. Daarna kwam het verrassende en diversere ‘Get Into the Jungle’ uit. Maar wat doe je met een nieuw project dat ontstaan is in de lockdown. Normaal gesproken ga je los en bel je alle promotors en programmeurs af voor een gig, een tour of wat dan ook! Dat blijkt lastig nu er nog steeds niet veel mag.

“Samen spelen was nu wel echt het hoogst haalbare, ik wilde gewoon niet heel de zomer niet niets doen en afwachten.” Dus werd er het idee bedacht van MAKELOVE op het water. René en zijn band plus nog aantal gast muzikanten trokken het Grevelingenmeer op. Overdag speelden ze nieuwe onafgemaakte nummers, werd er gejamd en werden er schrijverssessies gehouden. ‘s Avonds werd het nieuwe werk gelijk ten gehore gebracht vanaf de zeilboot aan een klein publiek aan de wal en mensen op hun boot. Vijf dagen gingen ze op pad. De vergelijking met “Festival Express” is snel gemaakt waarin een groep muzikanten zoals Janis Joplin, Greatful Dead en meer met een trein van festival naar festival rijden. MAKELOVE deed het met een zeilboot langs de eilanden in de Grevelingen en verschillende plaatsjes langs de kust. Het idee is hetzelfde; spelend, creërend, drinkend, vrijheid en blijheid van eiland naar eiland! We spraken René over die ervaring en de toekomst van MAKELOVE

René had op een paar radio en tv/radio-optredens na nog niet veel kans gehad met de de band samen te spelen. Zijn band bestaat uit twee bevriende gitaristen Henk Wesselink en Hubert Eggen, die hij kent uit een Rolling Stones tributeband. Drumster Nienke Overmars heeft René gevonden via internet. René: “Zij poste in de lockdown regelmatige sessies waarin ze met bekende nummers mee drumt, en ze drumt gewoon met een hele lekkere groove.”

De eerste twee singels van MAKELOVE zijn volledig door René bedacht en ingespeeld. “Die eerste twee singles moest ik echt zelf doen dat voelde gewoon zo, maar ik wilde dat niet voor alle nummers. Er kan dan toch tunnelvisie ontstaan. Sommige nummers lenen zich beter voor een groepsproces” aldus René. De nummers die hij nog in zijn hoofd had zitten en niet had afgemaakt nam hij mee naar de boot. Kijken wat de band er mee zou doen. Het bleek een succes tijdens de schrijverssessies die ze overdag hielden konden ze echt de diepte in gaan en werden er nummers afgemaakt. Er zijn zelfs twee compleet nieuwe nummers ontstaan. Op de vraag waar al die inspiratie vandaan kwam; “Misschien ligt het aan de omgeving die mooie eilanden in het Grevelingen meer, dat heeft toch iets magisch.”

Magisch waren ook de samenwerkingen die ontstonden tijdens de tour. Met frontman Tommy Ebben van Komodo bijvoorbeeld. Ze maakten een nummer helemaal van scratch en dat werd ‘s avonds tijdens het optreden erg enthousiast ontvangen. “Dat was ook gelijk een de stok achter de deur, wat we overdag maakten en creëerden moest ‘s avonds hoe dan ook worden gespeeld.” Wolfert Jumelet sloot zich ook nog aan bij het gezelschap en raakte met zijn folkachtige countrystijl een onverwachte snaar bij gitarist Henk.

Maric de Ruiter die wij kennen van de bands Treehook en Zink werd ook ingevlogen voor een collab. “Maric had zelf ook allang niet meer gespeeld maar ook dat pakte goed uit”

Wat de toekomst brengt is moeilijk te zeggen, het liefst wil René met MAKELOVE zo snel mogelijk op tournee, maar dat is afhankelijk van wat er wel en niet mag. Aan ambitie geen gebrek; in september komt er een nieuwe single uit. Volgend jaar komt het debuutalbum uit met daarop ook zeker twee nummers die ontstaan zijn op de eilanden in de Grevelingen. De filmpjes op de Facebook pagina beloven in ieder geval veel goeds; van ingetogen Beatlesque tokkelliedjes naar groovende gitaar songs.

De promotie van deze tournee moest in verband met de coronamaatregelen en het feit dat de Grevelingen een natuurgebied is een beetje low-key worden gehouden. “Er mochten niet te veel mensen op af komen, dat voelde wel als omgekeerde wereld, normaal gesproken doe je er alles aan om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen.” Wellicht in andere tijden doet MAKELOVE het nog eens en geeft een vette release show ter ere van het debuutalbum op die magische plaats in de Grevelingen en dan met wat meer mensen?