Popronde besloot onlangs het reguliere programma volledig op te schuiven naar 2021. Maar toch gaat Popronde dit najaar on tour, met de Popronde pre-party’s. Afgelopen zaterdag gaf ’t Beest in Goes podium aan twee Rotterdamse bands: VULVA en Gavran.

VULVA

VULVA, twee pittige dames met een uitgebreide muzikale achtergrond die geen blad voor de mond nemen en graag de boel bij elkaar gillen. Dat klinkt naar meer.

Het begin voelt even onwennig, maar zodra de dames op dreef zijn en drummer Nadia de dubbele bass toevoegt is de kop eraf en weten we precies wat ons te wachten staat. Door de boxen galmt “We only fuck so you can cum. I’ll just finish it myself, cuz I don’t need your help!”

De dames grunten erop los en geven het publiek alle energie die ze hebben. Helaas is de zang niet altijd goed te verstaan door de afstelling van het geluid, maar de boodschappen zijn luid en duidelijk. “Shut Up”, “Fuck you! Fuck, fuck you!”

Onderling is veel overleg en oogcontact, maar er is vrijwel geen communicatie met het publiek. Enkel één nummer krijgt een aankondiging. “Het volgende liedje gaat over abortus”, aldus bassist Kim.

De set loopt op z’n eind. Kim belandt theatraal op de vloer en Nadia hangt over haar drumstel heen, luid krijsend. Heerlijk om eens een vrouwelijke band te zien die harde muziek speelt en niet schroomt om daarbij de boel flink bij elkaar te schreeuwen.

Vulva

Vulva

GAVRAN

Daarna is het podium voor de drie mannen van doom/sludgemetal band Gavran die begin dit jaar hun debuutalbum ‘Still Unavailing’ uitbrachten. De intro’s zijn zeer melodieus en dromerig, waarna we worden meegenomen in een zware atmosferische en melancholische sound.

Drummer en vocalist Jamie voorziet de nummers van zang en grunts. De nummers slepen iets te lang voort waardoor je gaandeweg afdwaalt en verzinkt in gedachten over je to-do lijst van komende week, als een meditatiepoging die niet helemaal lukt. Ietwat compactere nummers en een snufje interactie met het publiek zouden zeker meerwaarde geven aan het optreden. Het geheel zit verder goed in elkaar. De band is zeer muzikaal en het klinkt zoals het moet klinken. Deze mannen zijn zeker een toevoeging voor het Nederlandse doommetal genre.

Gavran

Gavran

Gavran