Sigourney de Roos, alias Sigourney Rose, is pas zeventien jaar, maar bracht afgelopen weekend haar ep ‘Zonder Jou’ uit. Een Nederlandstalige plaat met vijf nummers, gerelateerd aan het verleden en kijkend naar het heden.

Sigourney vertelt graag over haar eerste uitgebrachte ep. En niet zonder een reden. Ze wil met deze ep een hoofdstuk afsluiten. “ ‘Zonder Jou’ gaat over innerlijke groei. Dingen die ik in het verleden heb meegemaakt en daar wil achterlaten. Ik heb dit op papier geschreven, maar nooit geuit. Nu heb ik dit afgesloten en uitgebracht op muziek. Mijn nummers gaan over vooral tegenslagen en hoe ik daarmee ben omgegaan. Wellicht dat het voor sommigen motiverend werkt. Door tegenslagen kun je groeien, denk ik. Je kan altijd verder gaan. Verder gaan de nummers over onzekerheden, mensen die ik ben verloren in mijn leven zoals het overlijden van mijn vader, onzeker zijn over jezelf en of je goed genoeg bent, twijfelend aan mijzelf en een angststoornis. Het gaat mij er meer om dat je met muziek kan uiten wat je kwijt wil en dat je jezelf kan zijn. Voor nu deze periode afsluiten en achterlaten. En fuck it. Ik mag zijn wie ik ben.”

Lekker in het Nederlands

Naast dat Sigourney eerder al liedjes schreef in het Engels, gaat ze in tijden van corona aan de slag met de Nederlandse taal. Engelstalige teksten wil ze er ook inhouden, al komen deze niet voorbij op deze ep. “In deze corona-crisis verveel ik mij de hele tijd. Ik merk dat ik mij in het Nederlands veel beter kan uiten. Teksten grijpen veel meer aan en ik heb gemerkt dat het werkt. Dus ik dacht, waarom niet? Ik zie wel hoe mensen reageren.”

De onderwerpen van Sigourney gaan verder dan love songs. “Ik hou niet zo van break-up schrijven. Vind het wat te cliché ofzo. Ik wil gewoon nog dieper gaan dan dat. Nummers gaan meer over wie jij bent en op zoek gaan naar jezelf. Ondanks die moeilijke momenten. Dit maakt jou een veel sterker persoon. Het is oké wie je bent. Verder schrijf ik over dingen waar ikzelf mee bezig ben geweest of mee heb gestruggled. Eén daarvan is mijn angststoornis. Twee jaar geleden stapte ik voor het eerst op een podium. Mijn zang was toen kneitervals en ik stond te trillen op mijn benen. Als ik daar nu op terugkijk, zie ik dat ik een soort van bang was. Gelukkig leer je bij elk optreden steeds meer om op een podium te staan. Nu ben ik ook nog wel zenuwachtig, maar het podium voelt als mijn thuis. Die vrees is echt wel verdwenen. De weg naar dit moment is wel bijzonder, als je ziet hoe het twee jaar geleden was. Nu is het; Yes, ik mag weer spelen!”

Elke artiest kijkt anders naar het schrijfproces en ontwikkeling van hun eigen stijl. Sigourney luistert vaak naar platen van anderen, maar dan specifiek naar de teksten en de manier waarop en hoe. “Ik kijk dan naar de opbouw, lettergrepen, zinsopbouw en dan vind ik daar zo mijn draai in. Wat ik nu heb gemaakt valt te vergelijken met Daughter en Don McLean.”

Naast dit Nederlandstalige project kijkt Sigourney vooruit en wil een andere muzikale weg inslaan. Zo is ze veel bezig met het meer alternative genre, zoals Wolf Alice en Eefje de Visser. “Dat vind ik zelf wel heel cool, dat zweverige met veel synthesizers. En dan wil ik eigenlijk ook wel een band achter mij zoeken, net zoiets als bij Phoebe Bridgers. Die opbouw van nummers en melodieën. Geweldig!”

Met de winst van de Zeeuwse voorronde van Kunstbende, winnaar van Podium-Z seizoen 2019-2020, finalist in meerdere bandcompetities en mooie woorden van anderen in haar zak, is het goed om verder te kijken. Ten tijde van dit interview, staat Sigourney aan de start van een nieuwe opleiding; muzikant producer aan het Albeda College. “Ik hoop hier nog meer te leren over muziek, dus meer over de theorie, hoe het eraan toe gaat achter het podium, dat soort dingen. Ik wil meer weten over wat ik aan het spelen ben, of hoe je in deze tijden alsnog een optreden kan regelen. Ook wil ik mij ontwikkelen als muzikant en vooral veel nieuwe dingen leren en mensen leren kennen. Als dit allemaal lukt, is mijn vervolgstap het conservatorium van Gent. Leden van de band Hardridge vertelde mij wat ze daar deden. Soms heb ik het idee dat ze in Nederland écht te lief zijn, maar daar in Gent zijn ze meer recht-door-zee.”

De ep ‘Zonder Jou’ is te vinden via alle streamingkanalen. Optredens staan al wel gepland, maar dat zullen voornamelijk livestreams zijn.

Sigourney Rose