‘Total Eclipse’ is de derde door Petar geproduceerde video van ‘Carpe Orbem’, het album van Kymer McGyver dat dertig maart van dit jaar werd gereleaset. Het is de ‘kers op de taart’, zoals de mannen het omschrijven. Want na de eerder door Petar Kruit geproduceerde muziekvideo’s ‘Hemisphere’ en ‘Genesi2’ gaat voor ‘Total Eclipse’ nu een zogeheten lyrical short film in première. We spreken Petar op de set van de video-opnames, waar hij ons alles vertelt over het concept, de uitwerking en de samenwerkingen met McGyver.

Petar Kruit is cinematograaf en grafisch ontwerper en woont in Middelburg. Al jaren houdt hij zich bezig met het produceren van beats, animaties en visuals voor artiesten en grafisch werk zoals logo’s en flyers. Cinematografie is een nieuwe tak in zijn veelzijdige werkzaamheden. Dat doet hij nét twee jaar maar dat is niet aan hem af te zien. “Muziek videoclips vind ik leuk om te doen, aangezien ik hier echt mijn creativiteit in kwijt kan”. Er is altijd een basisconcept maar bij het uitwerken blijft de creativiteit stromen. “Zorg dat je basis gewoon goed is. En postproductie kun je zo gek maken als je zelf wil. Ik ben er pas tevreden mee als ik denk ‘dit is gewoon beter dan het vorige’. De lat altijd effe ietsje hoger leggen.”

Voor deze videoproductie heeft Petar daarom nog meer creatieve ruimte gekregen. Hij wilde een verhaal vertellen. “Het is nét anders dan een normale muziekvideoclip. Ik probeer er toch echt wel een heel verhaal van te maken met een goede spanningsboog.” Om die spanning op te drijven besloot Petar in zijn concept een ode te brengen aan ‘War of the Worlds’. “Kymer zijn teksten zijn best ingewikkeld. Dat is soms heel moeilijk te combineren en te visualiseren met beeld. Zeker als je een lyrical short film wil maken.”

In de apocalyptische short film wordt kort gerefereerd aan racisme problematiek. “Wanneer alle elektriciteit uitvalt en de aarde in een totale eclips verkeert zijn we allemaal even ‘zwart’! Zo zijn we allemaal een tweeling in plaats van een vijand”. Door de washed-out look van de film wordt gehint dat hetgeen zich afspeelt een nachtmerrie is. Halverwege de video wordt de track even onderbroken. “Op dat moment realiseert Yves (acteur, red.) zich dat waar hij is geweest en wat zich heeft afgespeeld geen nachtmerrie is maar werkelijkheid”.

Petar verstaat zijn vak. Met deze ijzersterke track en bijbehorende lyrical shortfilm van ‘Total Eclipse’ hebben we weer een juweeltje te pakken van gedeeltelijk Zeeuwse bodem.