Een middagje appels met peren vergelijken. Na vier voorrondes is vanmiddag de eerder uitgestelde finale van de T-strijd. Finalist Everybody Robots heeft zich in verband met coronaklachten een paar dagen geleden helaas afgemeld. Elke act krijgt vijftien minuten speeltijd en er is geen verplichte cover.

Het Vlaamse Blue Viola trapt af. Met enig risico doet de band vanmiddag mee in verband met de verscherpte maatregelen bij onze zuiderburen. Donkere duistere muziek in de sfeer van Nick Cave. Mooie duistere liedjes maar ze ontbreken aan overtuigingskracht. Zo nu en dan komt er wat vrolijkheid in en is er meer luchtigheid te vinden. Verder is de presentatie van de band wat rommelig, wandelt de zanger zijn kilometers over de bühne en is het veel van hetzelfde.  

Tweede act is local hero Rocket Radio. De leadzanger liet verstek gaan vandaag, dus de gitarist neemt de zangpartijen voor zijn rekening en doet dat niet onverdienstelijk, al verzuimt hij wel eens een juiste noot te raken. Ze wensen de zanger "sterkte met zijn penisvergroting", de inside joke. Rocket Radio is in ieder geval een stuk vrolijker met hun punkrock en de heren zijn druk bezig in de studio, want een nieuwe plaat is onderweg. Een knappe prestatie, maar er is nog werk aan de winkel.

Blue Viola

Rocket Radio

Blue Viola

De dames van LÖNA, tevens ook de enige dames in deze finale, maken muziek vanuit een andere hoek, namelijk de synthpop, te vergelijken met de Scandinavische Björk en Tove Lo. Duister, donker, maar is in tijd van de voorronde tot nu enorm gegroeid. Tekstueel is het werk van LÖNA sterk en muzikaal is het stuk spannender dan de eerste twee acts. Ook valt op dat LÖNA gecontroleerd te werk gaat met  synths, drumcomputers en gitaren  om zich heen. Een handje-klap-zwaai-moment tussendoor en voor je het weet is zo’n kwartier spelen om. Wat ons betreft de sterkste act tot nu toe.

De Zeeuwse delegatie is vanmiddag in handen van Urban Graveyard en mag de middag afsluiten. De stonerrockers uit Goes en omstreken is niet langer een vijfmans formatie. De gitarist uit de band is opgestapt en Urban Graveyard gaat nu als kwartet verder. De band is meteen ook de stevigste uit alle genres vanmiddag en de zanger schreeuwt bij opkomst, gehuld in een overall – Breaking Bad stijl - of iedereen zijn mondkapje wel op heeft. Het gaat alle kanten op met de heren. Geen gedonder of genade, maar volle bak er tegenaan en niks meer heel laten.  Het is meer show en spektakel dan muzikale genialiteit, al mag dat de pret niet drukken.

Urban Graveyard is in ieder geval het meest geliefd bij het publiek en neemt de publieksprijs mee naar huis. De jury geeft de voorkeur voor LÖNA en zij wint daarmee deze T-strijd. De winnaars krijgen studiotijd en LÖNA krijgt daar bovenop een optreden in Gebouw-T of op één van hun evenementen.

Urban Graveyard

LONA

LÖNA

Urban Graveyard