Het is alweer even geleden dat we iets hebben gehoord van de Baldrick Brothers. Deze Zeeuwse rednecks brachten hun debuutplaat uit in 2014 en hebben nu nummer twee ingeblikt. ‘Crimson Red’ heet het schijfje. Tien nummers waar in folk, country, rockabilly en rock-’n-roll samen smelten tot een aangenaam geheel.

Country-punkabilly, zo noemen deze vijf Zeeuwen hun muzikale creaties. Het meest opvallende aan de tien nummers is dat de Baldrick Brothers er voor hebben gekozen om minder rockabilly en meer country en folk te gaan gebruiken. Dat merk je nog niet aan opener ‘Redneck Rampage’, wat een fijn nummer moet zijn om live te spelen. Het opzwepende karakter past goed bij de band. Jammer is dat het na dit dansnummer wel een beetje klaar is met het live-gevoel. Met het punk-gevoel ook. Dat heeft ook te maken met de productie, die is eigenlijk te netjes. Te steriel. Op hun eerste plaat ‘Cunning Plan’ was dit gevoel er veel sterker. Die plaat begint met een vuige mondharp en een wat krakende productie. Precies wat dit soort muziek nodig heeft. Nu heeft alleen ‘Swamp Blood’ nog dat gevoel. Het is een gemis dat er geen uit de bocht vliegende gitaren, mondharpen, zangers of zangeressen zijn.

‘Crimson Red’ is vooral een plaat waarop mooie liedjes staan die keurig binnen de lijntjes zijn ingekleurd. De broers laten horen dat ze leuke country/folky liedjes kunnen maken. De uitstapjes naar de rock-‘n-roll, rockabilly zoals u wilt, zijn er gelukkig nog, maar ze zijn spaarzaam. Met vlagen komt het gevoel boven dat ook folk band The Old Firm vroeger kon oproepen. Niet in de laatste plaats door het opnemen van de folk klassieker ‘Raggle Taggle Gypsy’. Een nummer dat ook The Old Firm tot vervelens toe gespeeld heeft. Kleine troost: ook die band was live een stuk interessanter dan op cd.

Want Baldrick Brothers is wel een band waar het live hard kan gaan. Waarbij je danst met iedereen en meebrult tot je schor bent, waar het water van de muur loopt en de tap nooit stopt. Zo’n album is dit dus duidelijk niet. Maar er staan weldegelijk mooie nummers op dit schijfje. Het ingetogen ‘Summer Wine’ is gewoon een mooi liedje. Evenals het mooi opgebouwde ‘Prisoners’ wat ook tekstueel interessant is. Het nummer heeft in tegenstelling tot de andere songs een zacht melancholische ondertoon. Tijdens ’Vendetta’ krijgt een mooie steelguitar de hoofdrol. Waarmee het een echte cowboy-song wordt.

De Baldrick Brothers hebben gewoon een leuke tweede gemaakt. één waar de prioriteiten duidelijk anders liggen dan op het debuut. Of dat aan het eind dan erg is? Nee hoor. Deze rare covid-tijden vragen nu eenmaal om meer bezinning. Vette feesten waarbij deze band de pannen van het dak speelt. Die mogen toch niet. Dus waarom zou je mensen in de verleiding brengen. Dan pakken we het op plaat drie gewoon weer wat harder aan.