Na een paar jaar in de hoofdstad te hebben gewoond keerde Tim Roos, frontman van Gork A27, noodgedwongen terug naar Zeeuws-Vlaanderen. Iets waar hij nu de magie pas van in ziet. Samen met Sander Coers (gitaar), Max van Rijs (ook bekend van The Brightt, gitaar), Pim de Roij (drums) en Mo Bode (bas) vormt hij de nieuwe band Indigo Pastel. Waar Gork A27 meer alternatieve rock is en uptempo nummers kent staat bij Indigo Pastel vooral indie beachwave, folk en experimenteel jamming centraal. De sereniteit van het Zeeuwse landschap is Tim steeds meer gaan waarderen. Creativiteit stroomt onder het genot van een drankje in de Zeeuwse buitenlucht. “Ik vind de combinatie van rode wijn en zout water echt héérlijk.”

Als referentiekader noemt Indigo Pastel namen als filmmaker Wong Kar-Wai en fotografe Nan Goldin. “Wat ik heb geprobeerd te doen in de biografie, is onze muziek zo beeldend mogelijk te maken. Het gros van onze bandleden komt uit Zeeuws-Vlaanderen en ik heb zelf ook eigenlijk het gros van de eerste lading van muziek geschreven, toen ik weer terug in Terneuzen woonde. Dus in mijn muziek zit een heel erg romantisch beeld van Zeeuws-Vlaanderen. Won-Kar Wai is een regisseur die hele mooie shots maakt en hele mooie sfeer van het Chinese stadsleven laat zien. Met heel veel neon, donker en tragiek. We hebben die regisseur gebruikt om de tederheid die in onze muziek zit nog verder uit te diepen.” De verwijzing naar Nan Goldin, die bekend staat om haar fotografie van de subculturen in New York waar seks, drugs en rock ’n roll dagelijkse kost was, komt van gitarist Sander die zelf ook fotograaf is. Juist de sereniteit en tederheid die in haar fotografie naar voren komt is wat de band bindt aan deze referentie.

De eerste single, ‘Faith’ komt deze vrijdag uit. Dit nummer ontstond spontaan toen Tim samen met kunstenaar Vincent van Leeuwen en barman Maico van de Berg in de binnenstad van Terneuzen woonde. “Ik denk dat ‘Faith’ net is geschreven voordat ik in de burn-out belandde, maar wel in de aanloop daar naartoe. Het is in die zin ook wel profetisch.”

Het nummer lijkt in eerste instantie easy listening, maar heeft een diepe betekenis. Als je naar de tekst luistert wordt je meegezogen in een melancholische energie. De kracht vinden om door te gaan, maar toch weer in de rabbithole van depressie raken, om vervolgens een lichtpuntje te zien en weer door te gaan. Het nummer blijft in je hoofd hangen en maakt je weemoedig. En dat is precies wat de band wilde neerzetten. Juist de ervaring met een burn-out en vervolgens de pandemie heeft Tim als muze gebruikt voor deze track. “Het moest een Trojaans paard zijn. Dat het heel makkelijk klinkt terwijl het stiekem een heel klein beetje naar is. Het is een heel ongezond liefdesliedje, wil ik bijna zeggen, maar niet perse naar een persoon toe.”

Indigo Pastel

Indigo Pastel

Ondanks dat Zeeuws Vlaanderen een lastige uitvalsbasis is merkt Tim dat hij instinctief wel graag met Zeeuwse artiesten werkt. “Wat ik heel mooi vind is een bepaald soort geduld wat er mag zijn. Geen haastigheid. Om dingen gewoon te laten ontstaan. Er moet niet teveel gedoe aan vooraf gaan. Het is heel erg puur.”

Platzak keerde hij met hangende pootjes terug naar Zeeuws Vlaanderen, maar dit bleek een blessing in disguise. “Pas toen ik terugkwam en met Vincent in dat huis ging wonen besefte ik: Godver, het is hier écht wel heel erg bijzonder.” Tim is zijn Zeeuwse roots écht gaan omarmen. “Wat ik heel erg van Vincent heb geleerd is dat ‘ga maar gewoon een beetje klooien, én buiten de marge.’ Het wordt vanzelf wel iets.”

Over hoe de naam Indigo Pastel tot stand kwam vertelt Tim dromerig: “Het is de kleur van de lucht die boven de zee hangt als het donker wordt en de zon nét onder gaat. Dat is voor mij een heel mooi moment dat muziek een hele rare impact heeft. Dus je omgeving wordt heel sereen. Ik hoop dat heel veel van onze muziek geschikt is voor dat moment.”

Een album ligt nog niet in de nabije toekomst. Door de omstandigheden is het lastig om ver vooruit te kijken. Maar dat er méér aan zit te komen is zeker. De intentie is om de tweede single rond februari volgend jaar uit te brengen. “Ik denk dat het voor niemand een makkelijke tijd is. En ik denk dat veel mensen die onzekerheid heel erg voelen. Bij mij uit die onzekerheid zich heel erg door een blokkade van creatief. Je probeert iets, het lijkt te werken en vervolgens moet je jezelf toch weer herpakken. En ik denk ook tegelijkertijd dat voor veel mensen in mijn omgeving het niet persé slecht is. Je komt dichter bij jezelf te staan, tijd om dingen te overdenken. Maar dat hoeft ook geen negen maanden te duren. Het is dubbel.”

Vanaf vrijdag 27 november is ‘Faith’ te beluisteren en de bijbehorende videoclip wordt twee weken later gereleaset. Laten we hopen dat we de band snel eens live mogen gaan bewonderen. Daar hoopt Tim ook op. “Ik kan je wel verzekeren dat de eerstvolgende show die ik echt volwaardig mag meepakken, ik gewoon hééééélemaal naar de klote ga.”

Wij ook Tim, wij ook.

Indigo Pastel