De Amerikaanse stonerrockband Duel is op tournee door Europa. Op een winderige koude vrijdagavond ligt Oostburg mooi op de route. De datum staat niet op de tourposter en is dus een fijn tussendoortje. Daar houden we wel van. Het publiek in The Lane is duidelijk nieuwsgierig naar deze mannen. Het lokale King Of The Bill verzorgt het voorprogramma.

Zelden is het contrast tussen voor- en hoofdact zo groot geweest als vanavond. De enige reden om King Of The Bill de avond te laten openen moet dan toch ook zijn dat ze wat extra publiek lokt. De bluesband van Fist Of Time, en Bloedhond-leden Koen Dieleman (zang) en Wouter Heetesonne (bas) maakt naar eigen zeggen ‘hangover blues’ Met Bill Rokven (de enige echte King Of The Bill) op gitaar en Rob Dekker op drums klinkt het allemaal niet slecht maar duurt het wel behoorlijk lang eer de band een beetje op stoom is. Blues dus. Muzikaal niet ingewikkeld, maar zeker de eerste vier nummers wel ronduit saai. Het viertal oogt onzeker. Dat is niet gek aangezien de band maar weinig optreed. Toch zou dat juist een stimulans kunnen zijn om volledig los te gaan vanavond. Pas als Dieleman ook mondharmonica gaat spelen komt er schwung in het geheel en komen de muzikanten wat los. De zelfspot en droge grappen tussendoor zijn leuk en de mannen beheersen allemaal hun instrument. Zeker als iedereen warm gedraaid is en de zenuwen onder controle zijn. Maar 50 minuten zijn te lang als je maar 20 minuten echt overtuigt. Gelukkig wel de laatste twintig. De set wordt afgesloten met de ZZ Top cover ‘Tush’.

Van blues naar stoner(hard)rock is vanavond maar een kleine stap. Duel uit Austin Texas is typisch zo’n band die door hard werken en veel toeren wil proberen een hoger plekje te veroveren op de apenrots der stonerrock. Een populair genre waar het soms moeilijk is om het kaf van het koren te scheiden. Dit kwartet hangt er een beetje tussen in. Noemt zich zelf occult maar houd het allemaal lekker luchtig en licht. De psychedelisch invloeden zijn er maar wel netjes met mate. Een act die het echt moet hebben van de live-beleving. Met ‘Valley Of Shadows’ bracht de groep vorig jaar een prima plaat uit. Hun vierde in drie jaar tijd. Deze langspeler is ook leidend voor de set van vanavond. Een set vol energiek ronkende dessertrock met alle ingrediënten die je in dit genre verwacht. Een stoïcijnse bassist (Shaun Avants), die ‘gewoon’ zijn ding doet. Een over energieke ‘animal’ (Justin Colins) achter de drums en een gitaartandem dat de show steelt. Zanger/gitarist Tom Frank is van de grimassen, leadgitarist Jef Henson van de vuige solo’s. Hij laat dan ook geen moment onbenut om er een de zaal in de slingeren. De set is afwisselend, het dampt en schuurt zoals het hoort bij dit soort bands. Het is de kracht en direct ook de zwakte van deze baardmannen. Goede show, fijne nummers, maar niets extra’s om het zo maar te zeggen. Hard werken voor weinig. Het is wat Duel doet, uit liefde voor de muziek. Vanavond zijn de Texanen winnaar. Natuurlijk. Hier zijn de mensen voor gekomen. Niemand gaat teleurgesteld naar huis.