Kiki Deirdre Hoefsmid is terug! In de zomer van 2017 vertrekt Kiki uit de provincie om op zoek te gaan naar zichzelf. Haar eerste ep ‘Entwined’ onder de naam DEIRDRE verscheen in diezelfde zomer en nu is daar een nieuw muzikaal project genaamd ‘Embodiment’. Een ep met vier nummers die worden omschreven als orkestraal, klein en soms donker, opzwepend en energiek.

Ontwikkelen van jezelf, op zoek gaan naar jezelf en het leven en lichaam lief hebben. Dat is in een notendop waar Kiki in de afgelopen periode aan heeft gewerkt.
Kiki: “Ik heb flink wat downfalls gehad, waardoor ik me een lange tijd een beetje afgezonderd hield, gezien ik eerst aan mijzelf moest werken. Ook het uitbrengen van nieuw werk bleef hierdoor uit.”

Muziekopleiding en leertraject

Kijkend naar de toekomst van haar carrière is Kiki gestart met de vooropleiding voor de Rockacademie (seizoen 2018/2019). Het ontbrak haar aan het voelen van passie voor de Rockacademie. Wel leert ze dat jaar het samenspelen en het zoeken naar een eigen identiteit. Gelukkig bood de opleiding Musicion 3.0. wel toekomstperspectief.
Kiki: “Het is een opleiding waarin ik mij niet alleen bezig moet houden met muziek, maar ook met conceptwerk, performances en onderzoeken. Dit jaar ben ik sinds de zomer belachelijk gegroeid op het gebied van het durven uitbrengen van muziek, het doorbreken van onzekerheid en kwetsbaar opstellen van mezelf. Daarnaast heb ik ook het vogelperspectief leren ontwikkelen. Dat het werk niet draait om wie ik als persoon ben, maar dat dát mijn werk is. Met de ontwikkeling van deze skill heb ik de stap gemaakt en is hier ‘Embodiment’.”

Het project ‘Embodiment’

In februari dit jaar start Kiki met het project ‘Embodiment’. Ze gaat op zoek naar oude dagboeken en duikt in haar opgeschreven verleden. Een rode draad uit haar dagboeken en stelling kwam naar voren. Ze heeft verschillende eetstoornissen gehad en dat heeft effect op haar gemoedstoestand. 
Kiki: “In periodes waarin ik tevreden was met mijn lichaam dacht ik ook een grotere tevredenheid te voelen voor hetgeen wat ik maakte. En als ik me juist niet zeker voelde over mijn lichaam, had ik enige vorm van afkeer voor hetgeen wat ik maakte.” Haar lichaam werd de leidraad voor haar project door dit proces te vertalen naar muziek.

De ep telt vier composities die de contrasten in haar gemoedstoestand goed weergeven. Kiki noemt het haar emotionele ‘mood-swings’. “Het is een rollercoaster van gevoelens en dat wilde ik naar voren laten komen in mijn muziek. Ik wil mensen mee laten nemen in de enorme achtbaan die alle kanten uitschiet.”

De muziek bestaat onder andere uit poëtische teksten en tal van instrumenten, zoals de gitaar, viool, bas, cello, timpani, vibrafoon, pauken en darbuka. Daarbij is er een visueel spektakel en kan de liefhebber kijken naar een vijftien minuten durende video met 25 portretten die tevens ook te koop zijn. Ze is nog meer van plan met dit project, maar wat precies laat ze nog in het midden. Zij ziet ‘Embodiment’ als het begin en wilt dit project nog verder uitwerken.

Van dag tot dag

Samen spelen en een live-set creëren staan bovenaan haar lijstje met plannen, gevolgd door het verder ontwikkelen van samenwerkingskrachten.
Kiki: “Ik heb ontdekt dat ik de connectie tussen zowel bandleden en publiek wel heel cool vind en om kracht te laten overvloeien in samenwerkingen met muzikanten en publiek. Daarnaast wil ik nog veel gaan schrijven, een poëziebundel maken en de muziekscene van Dublin ontdekken.”

“Voor nu wil ik stapje voor stapje denken en van dag tot dag leven. Ik zit nu in ieder geval nog drie à vier jaar op een opleiding waarin ik veel kan en mag groeien, als ik dat mijzelf ook gun, dus daar ga ik voor. Ik ben nog lang niet klaar met experimenteren. Dat kunnen we wel stellen.”