Muziekprogrammeur Mark de Smit van het Terneuzense poppodium De Pit is jarig. Hij viert zijn vijftigste verjaardag vanavond in zíjn podium en trakteert op zíjn favoriete acts van dit moment. Geen tijd voor terugblikken, maar drie optredens van bands die met beide benen in 2020 staan. Mark schotelt ons een fraai drieluik van hard gitaargeweld voor. Hoewel alle drie de acts een geheel eigen stijl hebben, is de bindende factor vanavond vooral de muziekstroming noiserock.

Opener is de band met de meest opmerkelijke bandnaam voor een rockduo. Muziekvereniging De Clingse Bossen opereert vanuit de grensdorpen Clinge (Nederland) en De Klinge (België). Met drums, gitaar en veel electronica brengen ze meeslepende geluidslandschappen beïnvloed door krautrock en postrock. Er wordt vrij geëxperimenteerd met songstructuren waardoor het optreden wel wat weg heeft van een jazzconcert. De nummers zijn wel verpakt in de drie-minuten-popsong formule, wat de band lekker toegankelijk maakt.

De drie Vlamingen in Peuk hebben een ijzersterke live-reputatie. Vorig jaar werd dat nog bewezen in het Goese podium ‘t Beest en het Middelburgse Kaffee ‘t Hof. Invloeden haalt Peuk in eerste instantie duidelijk uit de jaren negentig, bij artiesten als Nirvana en Sonic Youth. Maar de drie artiesten hebben zeker een eigen geluid. De songs van Peuk zitten vol met heerlijke gitaarriffs die warrig en tegelijkertijd catchy klinken. Zangeres Nele Janssen klinkt soms lieflijk, maar vooral ook venijnig boos. Het is juist die wisseling in dynamiek, die het optreden zo goed maakt.

MCB

Peuk

Peuk

Het Belgisch-Limburgs duo Vandal X mag het verjaardagsfeestje afsluiten in het Terneuzense poppodium. Ook de band viert vandaag een feestje, ze bestaan dit jaar namelijk 25 jaar. Het volume, maar ook het tempo, gaat bij de afsluiter nog een tandje hoger. De twee muzikanten gaan volledig los met een energieke wall of sound. Bizar hoeveel lawaai je kan maken met twee man. Hun mix van noiserock en hardcorepunk zet het publiek in beweging, vol overgave wordt de pogo gedanst. Het is niet meer zo druk in de zaal, aardig wat mensen kwamen speciaal voor Peuk. Maar de over gebleven bezoekers gaan wel volledig los. Ook het duo haalt alles uit de kast. Na een kwart eeuw hun agressie op de wereld geventileerd te hebben is er nog lang geen teken dat ze deze willen temperen. Hun laatste single ‘Blood on the Street’ bewijst dat de band nog lang niet aan hun pensioen toe is. Vandal X was een goede energieke afsluiter van een geslaagd verjaardagsfeestje met drie relevante bands in de noiserock scene. Mark… gefeliciteerd en bedankt!

Vandal X

Vandal X

Vandal X