Bands en de hokjes om ze muzikaal in onder te brengen blijven een lastig fenomeen. Het is fijn om een artiest een genrelabel op te plakken maar even vaak is dat erg lastig. Artistiek vrijheid laat (gelukkig) grenzen vervagen en kaders verdwijnen. Maar er is ook een keerzijde: De thema-avond Stonerbeest in poppodium ‘T Beest heeft vrijdagavond drie ‘stoner’ bands op het podium. Slechts één band mag dit predicaat echt dragen. De andere twee gebruiken hun muzikale vrijheid om er een mooie avond van te maken.

Weet je even niet in welke hokje een band moet stoppen dan zal het wel stoner zijn. Het genre lijkt door zijn eigen populariteit te vervuilen. Vanavond moet Zeeuwse stonertrots Swamp Machine helaas afzeggen wegens personele problemen. Hvalross vervangt. Deze Brabanders kan enthousiasme niet ontzegt worden. De band maakt heavy hard rock, niets stoner. De woestijn-riffs zijn op een hand te tellen. Dit viertal wil gewoon lekker muziek maken en doet dat ook. Het is allemaal niet heel bijzonder, maar ook niet heel slecht. Gewoon een fijne band om naar te luisteren. Frontman Gerben van Oosterhout heeft een breed bereik, van donker laag met een klein rafelrandje tot Judas Priest-achtige hoge uithalen. Er mist alleen wat kracht in de stem waardoor hij soms wegvalt in de geluidsmuur. Als bassist Maarten Vermeulen meezingt, wordt het allemaal nog interessanter. Dit is een prima band voor kermissen en dorpsfeesten. Laat de tap maar lopen.

Dat Friezen een dwars volk zijn, is wel bekend. Ganos Lal uit Leeuwarden bewijst dat vanavond maar weer eens. Dit viertal geeft echt een compleet eigen draai aan het overkoepelende thema van vanavond. Deze combo is duidelijk wars van hokjesdenken. Hulde daarvoor! Het eerste kwartier is de groep lopend nog bij te houden met een spacy intro waar stiekem veel in gebeurt, hallo Pink Floyd. Daarna gaat het tempo wat omhoog en trekken de Friezen de la met ‘invloeden uit’ eens open. Grunge, blues, seventies rock, stoner(!), hard rock en allerhande crossovergenres als lijm. Bij het publiek valt de naam Rage Agaist The Machine als referentie. Maar dan uit Friesland en dus eigenzinniger. Dat heeft mede te maken met zanger Dennis van Someren die zijn teksten half sprekend half zingend in de zaal in brult. Ganos Lal: love it or hate it. Er is geen tussenweg.

Urban Graveyard

Ganos Lal

Urban Graveyard

Het thuisspelende Urban Graveyard mag de avond afsluiten. De jonge band doet dat met verve. Logge riffs en prima drumwerk zijn de basis voor de songs van deze stoner Zeeuwen. De winnaar van de laatste editie van Spectra wordt per optreden beter en werkt zich een slag in de ronde om zich in de kijker te spelen. Met succes. Want ook vanavond staat er weer een strakke show. Aan optredens geen gebrek de komende tijd. Ruimte genoeg voor dit vijftal om door te groeien.

Hvalross