New Cool Collective doet tijdens de ruim twee uur durende set eer aan oud leermeesters, Jules Deelder en de animatieserie ‘Rick and Morty’. Gelukkig keren ze aan het einde van de avond ook nog terug naar de beginjaren van New Cool Collective. Zo laten ze zien dat ze na al die jaren nog altijd even verrassend en vernieuwend klinken.

Op een regenachtige avond in februari, bevindt het publiek van De Spot in Middelburg zich ineens in zomerse sferen. Gelijk tijdens de intro wordt de zaal wakker geschud en goed opgewarmd. Dit doet New Cool Collective zo goed dat de woorden “Ik had mijn zonnebrandcrème mee moeten nemen!” uit het publiek klinken. Dat blijkt gelijk al de kracht van New Cool Collective, het publiek wordt zo meegevoerd naar tropische oorden. Ze pakken dan ook groots uit. Het nieuwe album wordt in zijn totaliteit gespeeld en dat op volgorde.

Dat het album ‘Dansé Dansé’ heet merk je aan alles, er moet namelijk gedanst worden op deze muziek.  Sommige nummers lijken totale improvisatie op precies de goede manier. Het is dampend, het is swingend. Het is funky met de hoofdletter F. Het voelt niet ingestudeerd maar speels en verfijnd aan waarbij iedereen goed op elkaar is afgestemd. Frontman Benjamin Herman zorgt voor een gemoedelijke sfeer met zijn praatjes tussendoor. Bijzonder is de vermelding dat de eerste paar nummer van ‘Dansé Dansé’ zijn opgedragen aan de animatieserie ‘Rick and Morty’.

New Cool Collective

New Cool Collective

New Cool Collective

New Cool Collective

New Cool Collective

New Cool Collective

Het concert in De Spot eindigt waar het begon. Het publiek wordt getrakteerd op een medley bestaande uit het vroegere werk van New Cool Collective. De zaal staat deze avond vol, bijna tot de verbazing van de band zelf. De laatste keer dat ze hier stonden was dit namelijk anders. Hiervoor spreken ze dan ook hun dank uit. “Dankzij jullie kunnen we hier staan, hier in Middelburg.” Waar een dankwoord meestal eindigt nadat de mensen op het podium zijn opgenoemd, gaat Benjamin Herman hierin nog verder. Al het personeel wordt bedankt, van de technici tot het barpersoneel tot de mensen backstage. Dit onderstreept de nederigheid van het collectief nog eens extra.

‘Dansé Dansé’ is een prachtplaat die eer doet aan het hele ensemble. Het is verfijnde wereldmuziek met als oorsprong ‘overal’. Wat ze ook laten horen is dat zelfs na 27 jaar de ‘new’ nog altijd thuishoort in New Cool Collective.

New Cool Collective