Wat een jaar! Normaal gesproken komen we nu onder andere met een lijst van de beste festivals van het jaar. Maar een virus gooide roet in het eten. Weinig tot geen live shows. Maar muzikanten en podia zijn creatief, ook nu. Er waren volop livestreams en buitenoptredens voor ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Iedereen kon vanuit huis kiezen uit het beste wat de Zeeuwse muziekscene te bieden heeft. En dat is nogal wat. Met de redactie hebben we een paar van onze favoriete Corona initiatieven op een rijtje gezet.

De podia: 30 bezoekers en live streams

Brogum heeft de deuren opengehouden en heeft zich creatief door de maatregelen heen weten te werken. Verspreid over de zaal zijn tafels voor twee personen neergezet. Door het beperkte aantal bezoekers kregen de concerten al snel de sfeer van een privé optreden. Thuis konden mensen vanuit hun luie stoel naar een band kijken. Met streams van onder andere verschillende tribute bands, Morjak, Handkerchief was er maandelijks iets te doen. Onze favoriete livestream? Dat moet toch die van Charades zijn. Een band die ongelooflijk op elkaar is ingespeeld én speelt met een energie alsof ze gewoon op een festival staan te spelen. Het enthousiasme spat ervan af! Bekijk het optreden hier.

De Piek bracht ons verschillende livestreams onder de naam 'Anderhalve meter sessie'. Je kunt hierbij niet om de sessie van rapper Young Villian heen. De rapper is geboren in Amerika en woont sinds zijn zestiende in Zeeland. Hij brengt ons old skool hiphop en harde maar laidback beats. The flow van Young Villian is uitzonderlijk en doet je denken aan West Coast rappers uit de nineties. Als kers op de taart worden we nog getrakteerd op een gastoptreden van niemand minder dan Bas de Meijer. Door de afwisseling van Engelse rhymes van Young Villian met de Nederlandse rap van Bas de Meijer krijgt de set een extra dimensie.

Ook De Spot in Middelburg kwam met creatieve oplossingen. Het poppodium ging naast de optredens voor dertig mensen verschillende samenwerkingen aan. Zo werd er gejamd met Popaanzee kickstart, speelde Don Kapot in de Spot in plaats van in ‘t Hof en werden er optredens van de Razzmatazz verplaatst naar de Spot. Daarnaast staken ze samen met Gebouw-T, Mezz en de Effenaar de koppen bij elkaar en brachten ze ons een online muziekquiz.

Gebouw-T had ook veel optredens met een publiek van maximaal 30 personen net als podium 't Beest. Het podium in Bergen op Zoom was zelfs onderdeel van een van de weinige festivals in 2020, namelijk Popmonument. Tijdens de lockdown kwam ook Gebouw-T met streams van onder andere dj-duo Verdampt en dj Rond en Soepel.

#thequarentinesessions

Toen in maart de eerste lockdown werd aangekondigd, startte Lonneke de Klerk vrijwel direct met de #thequarantinesessions. Vanuit haar (slaap)kamer verraste ze ons met mooie folky liedjes, prachtig gezongen en gespeeld. Ook liet ze ons liedjes horen waar ze nog aan bezig was en vroeg ze online om ideeën die ze een dag later ook weer toepaste.

Onder andere Ellen Shae en JP de Klerk deden mee aan de sessies. Een leuk interactief initiatief! Een verademing tussen al het nare nieuws.

Ook broeder Dieleman, Anne van Damme en Peetman kwamen met hun eigen livestreams via de social media kanalen.

Corona optredens

Met meerdere livestreams waarbij fans ook verzoekjes konden indienen zat de band Woodworks zeker niet stil. Onze favoriet is toch wel het optreden buiten bij het SVRZ-Gasthuis in Middelburg. Samen met niemand minder dan Paskal Jakobsen brachten ze vrolijkheid in deze moeilijke tijd voor de bewoners van het Gasthuis. Ook bij andere zorgcentra werden opgesloten ouderen verrast met muziek door verschillende bandjes.

Company of Sinners vond het allemaal te lang duren voordat er weer gezongen, gedronken en plezier gemaakt mocht worden. Daarom namen ze het heft in eigen handen en organiseerden ze meerdere keren een corona-safe optreden in Hof Poppendamme. Door weer en wind speelden ze hun set, zelfs een hoed waaide af. Wat een helden!

Uiteraard waren er nog veel meer initiatieven van Zeeuwse bands en artiesten, zoals bijvoorbeeld Ruben en Naomi de Keijzer.

The Young Zeeland Orchestra – Blijf binnen

Naar aanleiding van het coronanieuws schreef René Geelhoed het lied ‘Blijf Binnen!’. Hij benaderde de Zeeuwse muziekschool en meer dan zestig muzikanten waren bereid mee te werken. Het knappe is dat het orkest elkaar niet één keer heeft ontmoet. Alle audio en video werd vanuit huis opgenomen. René Geelhoed en Willem Bakker mixte dit tot een geheel. Alle ingezonden video-opnamen werden door Swen Blikman en Guus Hoogerheide samengevoegd tot een clip. Dat muziek verbroedert mag duidelijk zijn. Het orkest bracht niet alleen zichzelf maar vele kijkers en luisteraars samen, met een duidelijke boodschap: Blijf binnen!

Zeeland DJ Collective – Zeeuws DJ platform

Laurens van Dijk speelde al langer met het idee om een platform te starten voor Zeeuwse dj’s, maar eigenlijk was het er nooit van gekomen. Door de corona crisis hebben dj's minder optredens en was de tijd nu echt rijp. Iedere week worden er verschillende sets gestreamd op de website. Door dit platform kunnen Zeeuwse dj's laten zien wat zeeland te bieden heeft en dat er veel gebeurt op dj-gebied. Ook na de corona crisis zal het dj-collectief voort worden gezet.

LittlePIT – Online live opnames

LittlePIT startte begin 2020 met het streamen van live concerten vanuit een garagebox. Bijna wekelijks was er wel een evenement. Een hele mooie was de stream van Sigourney Rose, de intieme setting deed goed recht aan haar mooie Nederlandstalige liedjes.

Het initiatief loopt volgend jaar gewoon door, met streams en optredens vanuit de Muziekkazerne.

Popaanzee

Wij vonden de Popaanzee werkplaats een heel leuk initiatief. In samenwerking met Zeeuwse muzikanten werden er acht weken lang iedere woensdag online workshops gegeven. Dit ging van tips en tricks voor het maken van een biografie voor je band tot het samen maken van muziek in quarantaine tijd. Bovendien was er de mogelijkheid om zelf content aan te leveren en andere muzikanten te inspireren.

Kortom er waren genoeg leuke en vindingrijke initiatieven. Maar de muziekindustrie is hard geraakt en ook in 2021 zal het afwachten zijn wat er weer kan en mag. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot we weer gewoon in een zaal vol met zwetende mensen uit ons plaat kunnen gaan!