Zeeuwse deathmetal moet gekoesterd worden en Burial is één van die pareltjes. Burial bestaat al sinds 1991, met hier en daar wat tussenpozen. Ze groeiden op met een van onze andere Zeeuwse metalbegrippen, Gorefest. Op de vooravond van de rerelease van de eerste ep ‘Frigid Cold’ uit 1992 hebben we even een onderonsje met bassist Erwin van Dorsselaer.

Vorig jaar werden we al getrakteerd op de re-release van het debuutalbum ‘Relinquished Souls’, origineel uitgebracht in 1993. De band is weer in originele bezetting bij elkaar, zoals in 1993 de cd is opgenomen. Nét voor de cd opnames moest hun eigen drummer ermee stoppen wegens privé redenen. Dat noemt Erwin ook als één van de redenen waarom Burial toch meer een underground band is gebleven in tegenstelling tot Gorefest. “Daar bleven we een beetje op hangen, want drummers zijn niet zo makkelijk te vinden bij ons in de buurt”. Uiteindelijk heeft Renzo van Poecke de drums voor de cd opname voor zijn rekening genomen, terwijl hij op dat moment al in een aantal verschillende bands speelde.

Ondanks dat Burial hem graag permanent aan de bezetting wilde toevoegen was het niet het juiste moment. “We hebben hem officieel gevraagd: Wil je bij ons blijven? Maar hij ging ervan uit dat het de cd opnames waren, wat optredens en dan klaar”. Burial liet zich niet kisten en is toch nog een aantal jaar doorgegaan, met wat verschuivingen in de bezetting. “Peter Dees, de gitarist, is gaan drummen. Stefan Verdoorn, zanger en gitarist, is alleen gitaar gaan spelen en toen hebben we Steven Vrieswijk en Sebastian Tieleman erbij gehaald als gitarist en zanger.”

Toch verdween Burial tijdelijk van het toneel. Het was Steven die iedereen opnieuw motiveerde en een aantal jaar later Burial terug in het leven riep. Tussen 2001 en 2013 hebben ze in dezelfde bezetting gouden jaren gehad. Maar door gebrek aan tijd en inspiratie besloten ze er wederom een punt achter te zetten. ”We deden het voor de lol. Gezin, kinderen, dat gaat dan voor en dan ben je een paar jaar verder.”

Maar metalbloed kruipt waar het niet gaan kan. “Een jaar of vijf terug zaten Peter en Renzo bij elkaar op een feestje. Ze hadden een foto gemaakt en op facebook gegooid van ‘goh, wie weet’ en dat ging een eigen leven leiden. We zijn toen met z’n vieren bij elkaar gaan zitten bij Stefan thuis om zodoende de draad weer op te pakken en zo is de bal heel snel gaan rollen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Burial prijkte weer op de banners van festivals en poppodia. Daarnaast gingen ze in zee met underground label Raw Skull RecordZ die vorig jaar de debuutplaat ‘Relinquished Souls’ en nu ook de rerelease van demo ‘Frigid Cold’ op zich neemt. “Raw Skull RecordZ doen alleen maar old school death metal. Daar is het een speciaal label voor en die zijn enorm aan het groeien. Het is een Nederlandse man. Super kerel. Echt gemotiveerd om niet alleen Nederlandse maar ook buitenlandse old school death metal weer aan de man te brengen. Hij heeft echt heel veel passie ervoor dus dat is heel erg mooi!” aldus een enthousiaste Erwin.

De mannen zitten ondertussen niet stil. Na de rerelease van ‘Frigid Cold’, die 28 jaar na dato nog steeds staat als een huis, wordt er hard gewerkt aan een nieuwe ep. “In de tussentijd zijn we bezig met nieuwe nummers schrijven en dan willen we een ep gaan opnemen. Dat zou een vervolg moeten zijn van de cd uit 1993.”

Wanneer we vragen of de mannen nog gaan experimenteren met de sound is het antwoord heel duidelijk. “Nee. Old school death metal. We doen hetgeen wat we het beste kunnen! We zijn totaal niet van plan om mee te gaan in de hedendaagse death metal die erg populair is. We spelen gewoon ons eigen ding. De nieuwe nummers zijn in de lijn van de cd toentertijd. We hebben ook al één nummer een paar keer live gespeeld en daar is goed op gereageerd. Dus we hebben ook geen reden om anders te doen”.

Voor live optredens moeten we nog geduld hebben. Burial zou op Harnbarg Metalfest headlinen en ook spelen op Stonehenge festival. Gelukkig zien we Burial terug op de affiches voor 2021. Daarnaast waren ze ook nog gevraagd voor een aantal festivals in Duitsland en zelfs in Tsjechië maar daarover blijft Erwin heel nuchter. “Social media is veel groter geworden. We krijgen online veel aanvragen om te komen spelen. We zoeken de leuke dingen eruit. Ik ben bijvoorbeeld wel bezig geweest met Annie Hammer (Hammer Booking & Promotion), daar zit ook Graceless bij, die Nederlandse band. Die doen op zich hele leuke dingen, zoals Eindhoven Metal Meeting en zulk soort festivals. Misschien dat we daarbij aansluiten om toch een beetje de krenten uit de pap te halen. Maar ieder weekend spelen, dat lukt gewoon niet meer, dat is niet haalbaar.”

Vooralsnog concentreert Burial zich nu op het schrijven van nummers voor de ep. Het liefst willen de mannen de ep eind dit jaar of begin volgend jaar uitbrengen, maar een vastomlijnde planning is er niet. “Zeker door corona is het gewoon ‘we zien het wel’”.

Vanaf vandaag is ‘Frigid Cold’ te bestellen via Raw Skull RecordZ op cd, vinyl en voor de extra old school touch: ook een gelimiteerde oplage cassettebandjes!