De coronacrisis treft de volledige muziek- en entertainmentindustrie. Met afgelaste shows, festivals, tournees en studiosessies is er voor bands nu een lege agenda tot in ieder geval 1 juni. De band Pandora’s Key met de Zeeuwse Kelly Thans als frontvrouw is één van deze groepen, en gebruikt deze tijd om aan nieuwe muziek te werken en de puntjes op de i te zetten. We voerden onlangs een gesprek met violist Rowan Schuddeboom, gitarist Sebastiaan Pongers en zangeres Kelly Thans via Skype.

Een lege agenda in een periode waarin de podia normaliter nog open zijn en de festivals in aantocht. Pandora’s Key had net als vele andere acts een aantal optredens in de agenda staan, zoals bij Kraken Metal Fest in Ittre, België, en Popradar in Den Haag.
“De precieze schade is voor ons nog niet bekend. Op dit moment hebben we vier geplande optredens gecanceld. We waren als band hard bezig met het regelen van shows en festivals dit seizoen. De tijd die we nu extra hebben, gebruiken we om nieuw materiaal te produceren, het verbeteren van onze show en het plannen van nieuwe content zoals fotoshoots.”

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo ook in dit geval. Het schrijfproces gaat nu in een stroomversnelling en de tijd die is vrijgekomen gebruikt de band om alles tot in de puntjes uit te werken en te perfectioneren. Wanneer het nieuwe werk uitkomt, is nog onbekend. Tenslotte zijn de opnamestudio’s momenteel ook gesloten, en is het beginnen aan definitieve opnames dus nog niet mogelijk.

Pandora's Key

Pandora's Key

Pandora’s Key omschrijft zich als een symfonische metalband. Maar het nieuwe materiaal dat ze nu aan het schrijven zijn zal erg verschillen van hetgeen te horen is op hun vorige ep, ‘Prometheus’ Promise’. De verschillen zullen liggen in zowel geluid als inspiratie, want waar de vorige  ep is geïnspireerd op Griekse mythologie, zoeken ze nu hun inspiratie een stuk breder. Volgens eigen zeggen voegen ze meer cinematische effecten toe aan hun sound in het nieuwe materiaal – effecten die je zou kunnen terugvinden in films. Het nieuwe geluid gaat de hardere kant op en wijkt steeds meer af van het standaard symfonische metal geluid.
“’Freedom’s Call’, is geen standaard symfonische metal meer. Dat nummer is in genre een stuk steviger en bestaat voor driekwart uit scream.  Grunt en nare geluiden passen daar prima bij. We proberen nieuwe en unieke instrumenten en technieken toe te passen, als dat het verhaal complimenteert en het een toevoeging geeft aan het geheel. Dus niet het grunten om maar te grunten. Teksten komen voort uit mythologieën en legendes van verschillende culturen, en daarin zijn dood en strijd wel onderwerpen die aan bod komen. Scream kan deze aspecten juist ondersteunen met momenten.”

Het gesprek gaat verder en duikt wat dieper in op hun shows, optredens, en wat Pandora’s Key nou écht Pandora’s Key maakt. De groep richt zich op een meeslepend concert, zeggen ze.
We waren vóór deze situatie begon bezig meer visuele aspecten toe te voegen aan onze show.
De nummers die we spelen zijn erg variërend, en die variatie zal ook blijven. Je kan zowel een akoestische ballad als zware screams verwachten. Van licht tot hard of stevig dus. Soms werkt de diversiteit die we gebruiken tevens in ons nadeel, aangezien boekers soms moeite hebben om ons in een hokje te kunnen plaatsen. Voor sommige shows worden we als ‘te hard’ ervaren, waar we bij anderen weer ‘te symfonisch’ zijn en dus niet hard genoeg.”

Muzikaal onderscheidt de band zich omdat ze niet bewust hun best doen om te onderscheiden van andere bands of acts. De groep zegt niet alleen in de richting te werken waarin ze worden geplaatst. “Als er uit een sessie iets unieks uitkomt, is dat prima. Maar tevens is het ook niet altijd noodzaak. We hebben zeker ook nummers die wel binnen de klassieke symfonische metal stijl past. In het algemeen proberen we clichés te vermijden, al kunnen ze met momenten goed werken, en dan accepteren we dat ook. Het zijn uiteindelijk toch clichés voor een reden. Veel van onze teksten gaan over mythologieën met hardere onderwerpen met meer emotie en diepgang.”

Voor nu zit er niets anders op dan voorbereidingen te treffen en vooral veel individueel thuis te oefenen. Mocht je als muziekliefhebber je steentje bij willen dragen, dan heeft Pandora’s Key nog een aantal tips over hoe je bands en de industrie in deze tijd zou kunnen steunen, bijvoorbeeld door merchandise, cd’s en vinyl te kopen.
“Mocht je een band leuk vinden, steun ze dan op dit moment. Financieel kan je bands steunen door hun spullen te kopen, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in deze tijd van stilte niet worden vergeten. Wees daarom trouw aan bands, deel hun muziek en wees interactief.”