De boerenschuur in Zonnemaire loopt aardig vol op zaterdagavond 31 augustus. Er zijn meer dan honderd betalende bezoekers. Dat is een flinke opsteker voor de muzikanten van Kaviaar, die toch ietwat gespannen zijn nu hun kindje van 320 gram ter wereld is gekomen.

Twee jaar hebben ze aan dit vinylalbum gewerkt in het Groene Schuurtje. De Amsterdamse vakantiebuurman Michiel Romeyn (bekend van Jiskefet) heeft zijn best gedaan op de hoes. Singer-songwriter Sjaan Duinhoven en Anouk van de Sande (AAD) zingen mee op het nummer ‘Dr. Phil’. En de avond wordt gevisualiseerd door Suzan Dahmen, die live een schilderij over het nummer ‘De Zeelandbrug maakt.

Jaap Verseput (saxofoon, visuals & samples) opent de avond met het verhaal over de nieuwe zwarte piano. Toetsenist Willem van Maanen is niet alleen pianostemmer, maar kan een piano prima geheel uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Gelukkig maar, anders was deze op de stort beland. Al twintig jaar heeft Willem een liedje in zijn hoofd en daar begint het concert dan ook mee. Groot is de verbazing als de piano wordt opengemaakt; er missen heel wat witte toetsen. Geen wonder dat ze er gratis vanaf wilden. Toch begint hij de melodie te spelen. Zijn twee dochters komen bij hem staan en bevestigen één voor één de ontbrekende toetsen, terwijl hij gewoon doorspeelt. Gaandeweg wordt de melodie uitgebreid met de nieuwe toetsen en valt de rest bij. Het eerste Kaviaarnummer is een feit.

Kaviaar

Kaviaar

Suzan Dahmen

De muziek van Kaviaar moet je zien, want de beelden erbij zijn minstens zo belangrijk. Daarom zit er in de hoes een prachtig vormgegeven USB-stick. De dromerige jazzy sfeermuziek, af en toe doorbroken met opzwepende dansritmes is een lust voor het oor en oog. Je vergeet bijna wat voor sublieme muzikanten het zijn als ze zitten te spelen en te improviseren. Het lijkt zo makkelijk, maar als je goed luistert hoor je hoe ze stuk voor stuk muziekvirtuozen zijn. Ze delen al negen jaar wekelijks lief en leed en zijn daardoor goed op elkaar ingespeeld, maar toch. Doe dat maar eens na! Zo is het nummer ‘Slot – wat vanavond net niet als slot werd gespeeld - in één keer opgenomen, er hoefde niets meer aan gesleuteld te worden.

Michiel Romeyn doet na de pauze het woord. Hij heeft twee dagen staan schilderen in de schuur van Jaap om de hoes en USB-stick te sieren. Met dit schilderij zal later nog wat worden gedaan. Hij overhandigt officieel het eerste album aan Jaap. Via sponsoring is de helft van het benodigde bedrag voor het maken opgehaald. Zij hebben dan ook een eervolle vermelding aan de binnenkant van de hoes gekregen. Rudy Klippel zit swingend te genieten op zijn bas en Brian Martens, tevens een verdienstelijk beatboxer, zet verrukkelijke ritmes neer. ‘Dr. Phil’ is het laatste nummer van de avond, met een prachtige gitaarintro van Stefan Fokker. Na een donderend applaus wordt het glas geheven op deze grootse avond.

Kaviaar

Kaviaar