In Bergen Op Zoom werd dit weekend weer een mooie editie van Popmonument neergezet. Artiesten krijgen de kans om op verschillende historische plekken hun muziek te laten horen. De locaties voor deze optredens liggen verspreid door de stad, maar geen zorgen; een plattegrond krijg je in je handen gedrukt. Zo weet je precies waar je zijn moet.

Novastar krijgt de eer om de programmering op de zaterdag af te trappen in theater De Maagd. De Vlaamse singer-songwriter Joost Zweegers, wordt normaal gesproken ondersteund door een band. Deze keer niet, Novastar gaat vandaag solo. Zweegers vindt dit best spannend, maar aan zijn stemgeluid is dat niet te merken. Met zijn heldere, hoge stemgeluid maakt Novastar al na één nummer wat in je los. Het is meeslepend, ietwat dramatisch en soms wat te langdurig maar tegelijkertijd intens om naar te luisteren. Zweegers is ook nog eens verantwoordelijk voor de piano en de gitaar. Iets wat hem erg goed afgaat. Ondanks de weinige interactie met het publiek, creëert de artiest een bijzondere sfeer en de man wordt duidelijk zeer gewaardeerd door zijn luisteraars. Zijn nervositeit maakt hem juist sympathiek. Het theater en de vleermuis die gedurende het optreden door de zaal fladdert, dragen hun steentje bij aan deze sfeer.

Wie gehoorbescherming thuis had laten liggen, kan na het optreden van Mozes and the Firstborn met piepende oren naar buiten. De Eindhovense rockband staat precies waar ze moeten zijn; in een afgeladen, zweterig café. Hardrock, maar ook punk komt naar voren en de ritmes van de gitaar, bass en drums lopen soepel in elkaar over. Dat de band goed op elkaar ingespeeld is, is aan alles te merken. Ze hebben de beschikking over een klein podium, maar de ruimte die ze hebben, wordt volledig benut. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en zorgt voor veel headbangers. Of mensen achterin hun gesprekken kunnen staken vraagt zanger Melle Dielesen, hij kan zichzelf namelijk niet meer goed horen. De instrumenten overheersen hier en daar de zang. Pratend publiek maakt dit niet bepaald beter. Ondanks de ‘geluidsoverlast’ zorgt Mozes and the Firstborn voor een knallende show.

Ook Gebouw-T behoort tot een van de locaties van Popmonument. Hier is vanavond een optreden van Bazart. Deze band heeft al de nodig ervaring opgedaan. Zo stonden ze afgelopen jaar al voor de tweede keer op Pinkpop en mochten ze deze keer de mainstage openen. Ook bij Lowlands zijn ze al eens te gast geweest. Bazart is een energieke band uit België. Hun repertoire worden geheel in het Vlaams gezongen. Twee niet te missen backing vocals ondersteunen zanger Mathieu Terryn met zijn wat lagere stemgeluid. Deze mannen bezitten beide stemmen die uitstekend de hoogte in kunnen. Dit zorgt voor een mooi geheel. Bazart brengt experimentele en donkere indie- en electropop voort. Er wordt gebruik gemaakt van een synthesizer maar ook van een mengpaneel met echo-effects. De wat mysterieuze sfeer die hierdoor ontstaat is aangenaam om naar te luisteren. De teksten van de nummers zijn vaak abstract geschreven. Bazart heeft een flinke schare fans uit België mee naar naar Bergen Op Zoom genomen vanavond. Teksten werden uit volle borst meegezongen. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een gastoptreden van Eefje de Visser. Samen met Terryn zingt ze een mooie versie van hun gezamenlijke single ‘Onder Ons’.

Als afsluiter is daar nog Merol. Deze achtentwintig jarige Amsterdamse is niet te missen als ze op het podium staat. Haar flitsende roze glamour jas wordt aangevuld met een glitter microfoonstandaard. Helemaal compleet dus. Om nog maar te zwijgen over de nummers die ze zingt. Merol zingt Nederlandstalig en wanneer je de nummers nog niet kent, blijf je het hele nummer lang aandachtig luisteren naar wat de zangeres nou eigenlijk allemaal voordraagt. Teksten zoals ‘iedereen die probeert maar stabiel te zijn, maar het leven is nou eenmaal borderline.’ komen voorbij. Ook haar singles ‘Lekker met de Meiden’ en ‘Hou Je Bek en Bef Me’ worden niet vergeten. Merol vertelt ons met haar uitbundige nummers precies hoe het zit en daarbij blijft geheimzinnigheid achterwege. Het zorgt ervoor dat de toeschouwers continue met een grijns naar het podium blijven kijken en luisteren. Toch is Merol helaas niet geschikt voor alle leeftijdscategorieën. Het publiek van middelbare leeftijd trekt zich wat terug of gaat naar huis. Uiteindelijk is het natuurlijk ook al lang bedtijd geweest, aldus de zangeres.

Popmonument in Bergen op Zoom was weer een geslaagd feestje. Zo geslaagd dat de organisatie het nog een keer over doet op 5 oktober in Willemstad. Hier staan Iguana Death Cult, broeder Dieleman en Janne Schra op het affiche. Tijdens het naborrelen hoorden we nog een primeur, de organisatie is druk bezig met een Popmonument in het Zeeuwse voor 2020. 

Mozes and the Firstborn

Merol

Bazart