Klein begonnen en elk jaar weer een stukje groter. Inmiddels is HRIEPS een groot professioneel festival geworden zonder het enthousiasme van de eerste edities te verliezen. De tijd waarin HRIEPS nog bestond uit éen of twee tenten is al ruim verleden tijd. Inmiddels telt het terrein vijf tenten en zeven podia om elk jaar weer een line-up neer te zetten waar menig (boeren)rockliefhebber zijn hart kan ophalen. Uiteraard is de band Surrender al die jaren het festival trouw gebleven, ondanks hun eigen roerige jaren.

Geen mooier feest dan een feest met voor ieder wat wils. De rockabilly-liefhebbers konden hun liefde voor de Stray Cats en tijdgenoten ophalen in hun ‘eigen’ rockabillytent. Mooi om te zien dat deze tent, die het meest afgelegen van het terrein ligt, bij elk optreden goed vol stond. Wild May West en Slap Back Johnny gooide de hoogste ogen. Batmobile sloot de programmering in stijl af.

Het kloppend hart van HRIEPS is uiteraard de rocktent. Van gemaskerde gitaristen bij Fleddy Melculy, lokaal talent Rankov tot het coverwerk van ROLR. Bijzonder was de komst van Pro-Pain naar HRIEPS. De jaren 90 hardcorepunkers zijn terug met nieuw werk. Goed te zien dat de band nog steeds old-school, retestrak en snoeihard is. Een hoogtepuntje! Opvallend was dat de Rammstein-tribute-act ontbrak in de jubileumeditie, maar uiteraard was High Voltage met hun AC/DC-tribute er wel om rockend de nacht in te gaan.

Dagopbrengst gestolen bij overval

Wakker worden met een kater. Het gebeurt vaker de dag na HRIEPS. Maar dit jaar is de kater dubbel. We werden wakker met het ontzettend zuur nieuws voor de organisatie en fans. De dagopbrengst van het festival is bij een gemaskerde overval in een woning gestolen. Er is zo een half miljoen euro aan kassa- en baropbrangst buit gemaakt. De organisatie heeft een belonging over voor de tips die naar de daders leiden. Heb je informatie die naar de daders kan leiden, dan kan je die kwijt bij de politie.

HRIEPS is stik vee en stik vet. Ook het eten. Voor wie trek kreeg in een vette hap of een hartige snack, kon terecht bij het foodplein. Maar ook in de tenten is er variatie. Wie niets heeft met het rock en gitaren, maar de partyknallers uit de feestcafés uit zijn hoofd kan meebrullen, is er de tent van Café de Lange. Vreemde eend is hier muziekvereniging ‘Oefening Kweekt Kunst’ uit Westkapelle. Met een podium vol met blazers en percussie brengen zij hun best of uit hun 111-jarig bestaan. Het feest komt pas echt goed los als de jaren-90 dj’s het overnemen. “Hoogtepunt” in de feesttent zijn de Snollebollekes. Deze bezorgt menig feestzanger voor een halfuurtje extreme fitness groeples. Party DJ Willem sloot de dag springend af met hits van weleer.

Veel te beleven is er ook in de twee grote tenten nabij de entree van het terrein. Een over-the-top-show van The Dirty Daddies bijvoorbeeld. Op het vroege uur krijgen zij de tent van voor naar achter stampens vol. Aansluitend geven de Zeeuwen van Woodworks een succesvol thuisconcert, ook zij hebben de tent goed vol en dat zonder special-effects. Bij BZB pakken ze het nog wat groter aan dan de Daddies. De drummer zit op een bewegende draaischijf, wat later ook nog de lucht in gaat als een heuse kermisattractie. De drummer himself blijft stug doorraggen. Alles voor de show.

Mooi Wark wist ook na vier uur rijden de Zeeuwse polder wederom te vinden om hun klassiekers te mogen spelen. Nog voordat ‘Tepels liegen niet’ werd ingezet, verzocht de band aan een aantal boerinnetjes om het podium op te komen, die konden meehossen tijdens het nummer. Een tafereel waar Mooi Wark ook zeer van genoot.

Podium Z op HRIEPS 2019

HRIEPS 2019. Veel bezoekers, lekker weer en een hele hoop bands. Het is traditie aan het worden dat talentenjacht Podium Z een voorronde houdt op het festival, zo ook dit keer. Op het festival streden dit jaar maarliefst acht deelnemers om een plekje in de grote finale: Undercover Rhythms, Civilin, Bram, Dispelled, Tricycle, Geen Dienst, Eve(n) Before Adam en Smash. De publiekprijs werd vanwege de festivalsituatie overgeslagen, waardoor de jury twee deelnemers tot winnaar mocht benoemen. Na een voorronde van bijna 6 uur maakte zij bekend dat Tricycle en Bram een plekje in de finale hebben bemachtigd. De jury prees de kwaliteit van hun eigen liedjes.

De finale van Podium Z vindt plaats op 23 juni op Strandpaviljoen Noordduine in Domburg. Entree is gratis. In de finale staan: Stony, Nameless, Jeremy Lahr, Love at Third Sight, Tricycle en Bram.

Undercover Rhythms

Tricycle

Bram

HRIEPS is HRIEPS niet als Surrender niet is geweest. Het debuutalbum ‘Oans bin de Zeeuwen’ uit 1993 bestaat 25 jaar en was een goede aangelegenheid om het opnieuw uit te brengen en op te nemen met de opnametechnieken van nu. De set vanavond bestaat dan ook uit de gouwe ouwe klassiekers als ‘Klokke’ en uiteraard de Zeeuwse megahit ‘Meriete’. Ook dit jaar weer de passende afsluiter van een geslaagde editie.

Hrieps 2020 staat na alle gebeurtenissen van afgelopen nacht, voorlopig gepland op 9 mei 2020.