Als je iets hebt wat je heel graag doet, kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dit is iets wat Danique Slootweg, ookwel bekend als DJ Nikki, goed aangepakt heeft. Ze vroeg voor haar twaalfde verjaardag een dj-set en is daar sindsdien niet meer van afgebleven. Om ooit in clubs en op evenementen te draaien is iets waar ze van tevoren nooit van had kunnen dromen. Het begon bij het draaien op kinderfeestjes. Vervolgens werden deze vervangen voor caf├ęs en ontwikkelde ze zich verder tot het niveau waarop ze nu draait. Zo was ze afgelopen maand nog terug te vinden op Klomppop en op Vestrock.

“In café Matisse is het voor mij begonnen. Toen ik vijftien was werd ik daar voor het eerst uitgenodigd om te komen draaien. Daarna werd ik ook bij andere cafés uitgenodigd en ging alles dus een beetje rollen.” Café Matisse zat op de Grote Markt in Goes, maar heeft vorig jaar zijn deuren moeten sluiten.

Dan is er Kunstbende. De wedstrijd voor jong, creatief talent. “Kunstbende heeft me heel erg op weg geholpen. Dit door alle feedback die je krijgt van professionele juryleden.” Met deze aanwijzingen en tips probeert Nikki altijd wat te doen. Zo werkt ze nu bijvoorbeeld aan de opbouw van haar sets, want die kunnen beter. Ook is ze altijd bezig de genres van de nummers die elkaar opvolgen op elkaar af te stemmen. “Dit zorgt voor een mooi geheel en dat is belangrijk.”

Zelf leren produceren is iets wat zeker nog op het lijstje staat van deze jonge DJ. Ze is zich er wel van bewust dat hier heel veel tijd in gaat zitten. “Ik ben bezig met studeren dus dit is niet het juiste moment om te leren hoe ik zelf muziek kan gaan maken.” Op een platencontract moet dus nog even gewacht worden. Wel laat ze ons weten dat dit een droom van haar is. Voor nu moeten haar fans echter nog even tevreden gehouden worden met een aantal mixen van Nikki die terug te vinden zijn op SoundCloud.

Dan is het natuurlijk handig dat school te combineren valt met muziek draaien. “Vaak gaat dit gewoon prima. Het ligt er een beetje aan hoeveel boekingen ik in het weekend heb. Soms zijn dit er namelijk twee. Dan ben ik maandag best wel kapot.” Achter de draaitafel staan is namelijk niet iets wat om negen uur in de avond afgelopen is. De feesten in de clubs waar DJ Nikki aan de bak moet, kunnen zo tot vijf uur in de ochtend duren.

Haar ouders bij haar werk onmisbaar. “Naar allebei mijn ouders toe ben ik heel dankbaar. Ze rijden me overal naartoe en mijn vader helpt me vaak met het regelen van boekingen.” Een stukje administratie dat niet te missen is. Bij de vraag of ze denkt dat haar ouders trots zijn, schiet ze in de lach. “Ja ik denk het wel, ik hoop het. Zou wel fijn zijn. Ze laten me wel eens weten dat ze blij zijn met wat ik tot nu toe bereikt heb.” Een fenomeen dat gelijk staat aan ouderlijke trots.

Haar grootste voorbeeld is de muziek die Avicii geproduceerd heeft. “Laat ik wel even duidelijk zijn: ik wil natuurlijk niet zoals hem eindigen.” Alle muziek die Avicii uitgebracht heeft, ziet ze als voorbeeld. “Zijn nummers zijn supertof. Hij is ook echt wel de reden dat ik begonnen ben met het dj’en. De plotselinge dood van de artiest vorig jaar heeft DJ Nikki dan ook erg aangegrepen.

Last van haatreacties heeft Nikki eigenlijk niet. “Natuurlijk krijg ik wel eens iets lelijks te horen via Instagram, maar over het algemeen zijn mensen heel positief als ik ergens gedraaid heb.” Dit is iets wat ze best wel een beetje bijzonder vindt. “Mijn muziek kan natuurlijk niet altijd goed zijn. Soms heb je gewoon een mindere dag.” Wel heeft ze soms wat rare ervaringen met jongens, vertelt ze lachend. “Wanneer ik in cafés draai en iedereen al behoorlijk wat op heeft, worden er wel eens wat rare dingen naar me geroepen. Soms willen ze ook wel eens iets te dichtbij komen, maar dat laat ik niet gebeuren, hoor.”

Haar toekomstplannen zijn nog wat onduidelijk. Haar studie gaat ze sowieso eerst afmaken. Dan heeft ze een basis. “Het lijkt me natuurlijk supertof om mijn brood te verdienen met draaien, maar ik weet niet of dit een haalbaar doel is. Gewoon kijken hoe het loopt.” Wat wel vast staat is de finale van Kunstbende op 29 juni. Nikki is in Zeeland winnares geworden onder de dj’s en gaat Zeeland nu landelijk vertegenwoordigen. Dit gaat gebeuren in het Westergasfabriek te Amsterdam. Als ze hier wint, staat haar een optreden op Mysteryland 2020 te wachten. “Dat zou een droom zijn die uitkomt,” aldus DJ Nikki.