Drie dagen bijzondere muziek, jong talent, theater, en vooral beleven. EEF is weer van start op de camping Wilgenoord en de ruime omgeving eromheen. 3voor12 Zeeland gaat drie dagen op ontdekking.

Het leek erop dat de weergoden het op EEF hadden gemunt, maar als vrijdag rond 19.00 uur de bezoekers zich aan de kassa melden, breekt een fijn zonnetje door. Er is niets meer te merken van de modderpoelen en weggewaaide tenten waar de organisatie tijdens de opbouw mee te maken had.

Popsport

Het terrein heeft een update gehad, er zijn wat podia verplaatst en er is een tent bij gekomen. De eerste dag staat muzikaal grotendeels in het kader van jong talent. De acts van Popsport, een onderdeel van Popaanzee, geven een showcase. Tijdens de optredens laten de deelnemers zien wat zij de afgelopen vijf maanden hebben geleerd in het regionale traject. Door middel van workshops en één-op-één coaching hebben zij zich de afgelopen periode ontwikkeld op het gebied van songwriting, stageperformance, publiciteit en meer. Supermarct brengt poëzie van de straat, Cendal en Nameless brengen onvervalste rockmuziek. Kiki de Klerk heeft met het aantrekken van twee bandleden de stap van singer-songwriter naar popartiest gemaakt. Puur genieten is het bij de akoestische optredens van Faure en Sigourney de Roos. Met een koptelefoon op is het alsof iedereen een privé-optreden krijgt, intiemer kan bijna niet.

broeder Dieleman

Nog meer bijzonderheden vinden we in de bossages achter de camping. Tussen vier bomen is een dak gefabriceerd, en op vlonders op de vloer maken broeder Dieleman en zijn band zich klaar. De band stond deze maand nog op het grote Best Kept Secret festival en maakt zich klaar voor een tour langs Nederlandse theaters. Maar zijn muziek beleef je pas echt op EEF, mede dankzij het achtergrondkoor van de vogels in de bosjes. Dieleman bezingt en vertelt anekdotes over het Zeeuws-Vlaamse land, het leven, en de eindigheid ervan.

In de tent van het Boktheater ontdekken we de americana van de Vlaamse zanger David Ronaldo. Met een rauwe stem die aan Bruce Springsteen doet denken, wisselt het trio eigen nummer af met een selectie uit het repertoire van de grote americana artiesten.

De zaterdag van EEF begint net zo onheilspellend als de vrijdag: bakken regen maken het terrein tot een modderpoel. De organisatie adviseert dan ook laarzen aan te doen, maar als het terrein open gaat verschijnt ook vandaag het zonnetje.

Ook vandaag is Popaanzee van de partij, AAD trapt af. Vandaag is het generale repetitie voor Concert at Sea waar ze over twee weken spelen. De set op EEF laat wederom zien dat ze er klaar voor zijn. Isabel Provoost stond al eerder op het podium van Concert at Sea; vandaag op EEF heeft ze een kleiner publiek en selecteert ze wat rustigere nummers. Ze wordt begeleid door piano en gitaar, wat het optreden extra klein maakt. Eind van de zomer komt ze met nieuw, eigen, werk. We kunnen niet wachten. Tot slot rockt Jeremy Lahr het KunstcrewXXL-podium en hij geeft hierbij een mooi visitekaartje af voor Popaanzee.

Eric Vloeimans

Hoewel je op EEF niet echt van hoofdacts kan spreken, is Eric Vloeimans toch wel de act die de meeste mensen het Boktheater in krijgt. Hij heeft piano-virtuoos Sjoerd van Eijk meegenomen, die je als muziekliefhebber van het jazztrio Mudita kan kennen. Veel stukken zijn ook van de hand van Van Eijk, en worden voor het eerst als duo opgevoerd. Vloeimans spiekt dan ook af en toe uit zijn ooghoek op de bladmuziek. Het samenspel van piano en trompet maakt het een zeer aangenaam optreden die we zeker als hoofdact mogen betitelen. (AJ)

Het zondagprogramma van Eindeloos Eiland Festival is wederom net zo gevarieerd als het festival zelf. Van hoelahoepen en ezels knuffelen, tot het luisteren naar de pianoklanken van Douwe Eisenga en de liedjes van Janne Schra.

Songs on a Wire

Bij podium Hout is ook dit jaar weer een nieuwe editie van ‘Songs on a Wire’, met als thema de muziek van McGarriggle. De setting, muziek, de groep van jonge muzikanten, en het vele publiek dat op dit kleine podium is afgekomen, vat alles samen waar EEF voor staat: de folk/pop/roots muziek gecombineerd met de natuurlijke omgeving, en de laagdrempelige kennismaking ervan. Podium Hout is alleen net te klein om deze groep muzikanten neer te zetten, en het publiek staat tot ver buiten het bos.

In het Boktheater klinkt het geluid van de knalrode vleugel. Douwe Eisenga brengt daar eerst solo en later met behulp van andere muzikanten zijn onlangs uitgebrachte plaat in twee delen ten gehore. Klein, ingetogen, maar op volle kracht, en een speelniveau waar je u tegen zegt. Janne Schra en haar pianist Reinout Douma zijn daarna aan de beurt. Zij zijn naar Wissenkerke gekomen om een reis door haar inmiddels behoorlijke oeuvre te maken. Aan jong talent is ook vandaag geen gebrek: Tricycle, Jaimy Versteeg, en het duo Loïs en Tijs geven achterin het terrein hun act de présence. Big Band Zeeuwse Muziekschool sluit het geslaagde festival af. (JvM)