De grootste reünie van Zeeuws-Vlaanderen is eigenlijk al jaren een serieus popfestival. Hier kan je vette bands kijken en nieuwe namen leren kennen. WeitjeRock heeft ook dit jaar weer een aantal pareltjes gestrikt. Wij tippen deze vijf acts, zodat je tussen het bijpraten met oude en vage bekenden ook nog even ouderwets uit je dak kunt gaan.

Wees op tijd in IJzendijke want om 14:45 begint de show van Jaguar Jaguar. Deze vriendelijke Vlamingen zijn hot in het thuisland en willen natuurlijk ook Nederland veroveren. De groep is erg goed in het maken van zomerse synthpopliedjes. Het is moeilijk stilstaan op een nummer als ‘So Long’ of ‘Midnight Blue’ De vijfkoppige band bestaat uit leden van de Vlaamse bands lohaus, Tamino en Soldier’s Heart. Ook niet de minsten. Met de vier track ep ‘Montjoi’ op zak komt de formatie een keer de grens over deze zomer. Lekkere  grooves, wollige baslijnen, eighties-geïnspireerde synths en fijne meerstemmige samenzang. Jaguar Jaguar heeft het allemaal.

Wie is toch dat frisse energieke meisje op het podium? Oh, het is Megan de Klerk, boegbeeld en zangeres van EUT. Omringt door Jim, Tessa, Emiel en Sergio. EUT brengt een nineties revival zonder ouderwets te klinken. Een mengeling van The Pixies, Yeah Yeah Yeahs, Blur, Hole, en Stefany June. Die laatste is wel een stuk minder Ninetees, maar de vibe van EUT heeft zeker raakvlakken. Luister maar eens naar ‘Sour Times’ De Amsterdammers brengen hun liedjes als een pittige rucolasalade overgoten met een heerlijk zoete honingdressing. Daar krijg je vanzelf zin in.

Coely is de hiphop-koningin van Antwerpen en ondertussen ver daar buiten. Deze Belgische met Congolese roots is voor niemand bang. Ze combineert onweerstaanbare soul, hiphop en r&b met rake beats en veel bravoure. Een meisje van de straat van ‘t Stad. Ze heeft een attitude om u tegen te zeggen, wat resulteert in een urgentie van jewelste. In België allang omarmt door stoere singles als ‘Ain’t Chasing Pavements’ en ‘My Tomorrow’. Nederland kan niet achterblijven voor deze fraaie dame.

Het uit Eindhoven afkomstige Mozes and the First Born heeft eigenhandig geholpen aan de wederopstanding van WeitjeRock. De band speelde op de ‘eerste’ editie in 2013 het weitje al compleet plat. Nu zes jaar later is het festival meer volwassen geworden maar heeft ook het viertal uit de Lichtstad niet stilgezeten. De titel van hun nieuwe album ‘Dadcore’ als mede de single ‘Sad Supermarkt Song’ laat onverbloemd in welke fase van het leven de muzikanten nu zitten. Het zijn brave huisvaders met een gitaar rond hun nek die puntige pop-rock maken. Maar ze doen dat wel erg goed. Op weekdagen naar kantoor en op zaterdag (na het autowassen) de gescheurde spijkerbroek weer aan en rocken maar. Mozes and the First Born is een beetje Weezer, een beetje Nirvana, een beetje Stooges maar vooral heel erg zichzelf. Daar houden wij wel van.

Hoe gaat het toch aflopen met England en hun Brexit-deal. De ontknoping van dit serieuze vraagstuk ligt na de zomer. Bands en artiesten uit de UK houden hun hart vast. Ze willen simpel het water over blijven gaan. Daar ligt voor velen hun markt. Een van die bands is The Amazons. De indie rockers uit Reading hebben een grote fanbase op het vaste land van Europa en die willen ze uiteraard niet kwijt. MTV en BBC tipten deze band twee jaar geleden al als ‘band to listen’. Nu heeft het viertal net hun nieuwe ‘Future Dust’ uitgebracht. De sound is nog meer opgeschoven richting stadionrock. Met gepolijste ‘grote’ rocknummers laat de band horen klaar te zijn voor de volgende stap. Singles ‘Mother’ en ‘Doubt It’ zullen zeker mee geneuried worden op het Zeeuws-Vlaamse gras. Het kan zijn dat The Amazones hier na nooit meer op een festival als Weitjerock zullen spelen. Niet vanwege douane-moeilijkheden maar omdat ze te groot zijn geworden. Grijp deze kans.