De Ballade, is drie dagen feest aan de Westerschelde. we zien De Likt, Gestapo Knallmuzik en natuurlijk de beroemdste band van ‘t Kopje van Kanada: de Lamaketta’s. Een verslag van de zaterdag.

De Ballade is een driedaags festival op een uniek locatie; ’t Kopje van Kanada. Dit is een buitendijkse landtong aan de Schelde tussen het Terneuzense sluizencomplex en de ingang van de Westerschelde. Hier passeren rakelings containerreuzen richting Antwerpen, net als het scheepvaartverkeer door de sluizen. De organisatie heeft veel werk besteed aan de aankleding van het terrein. Grappig is bijvoorbeeld de ‘Ballade Safari’, een busje dat op het festivalterrein rondrijdt. Verder staat ereen piepklein rokerstentje, een zeverbank en zijn de bars vernoemd naar cafe’s uit het roemruchte verleden van Terneuzen (Snugly en de Flamingo Bar). De Ballade is een echt familiefestival, zo is er een springkussen en klimrek in de vorm van een schip en is een grote hoeveelheid foodtrucks aanwezig met een ruime keuze. Van nasi goreng tot zeezilt met kruidenboter. Er is genoeg belangstelling. Zaterdag is het festival, met vijfduizend bezoekers, uitverkocht.

De Zeeuwse singer-songwriter Joe Buck kennen we natuurlijk allemaal van zijn nummer ‘The Way You Take Time’ van de Plus-reclame. De uit Oostburg afkomstige artiest heeft echter nog veel meer mooie nummers geschreven. Hij is twee jaar in Nashville geweest en de nummers die hij daar heeft gemaakt laat hij ons horen. Hij heeft de ondankbare taak om het hoofdpodium te openen, waardoor er nog niet zo veel toeschouwers zijn, maar zij die de moeite hebben genomen om zo vroeg al aanwezig te zijn, zullen geraakt zijn door zijn mooie liedjes.

Paul Sinha kroop dit jaar tijdens The Passion voor een miljoenenpubliek in de rol van Petrus. In Terneuzen liet hij vooral menig meisjeshart sneller kloppen met onder andere een cover van Ed Sheeran. De Zeeuwse rockband 505 ontstond 25 jaar geleden. Na tien jaar stopte de band maar dit jaar is het tijd voor een reünie. Ze zijn het zeker nog niet verleerd en trakteren het publiek op diverse rock-’n-roll en eighties songs.

De Bazzookas maken er met hun ska-muziek een feest van. Frontman Bas ‘Bazz’ Barnasconi weet het publiek geweldig te bespelen en zorgt voor een hoop blije gezichten. Gestapo Knallmuzik heeft wat moeite om het publiek in beweging te krijgen. De bezoekers van De Ballade weten zich in het begin geen raad met onze Vlaams-Duitse vrienden. Het niveau is dan ook wel erg laag met songs als ‘Schlapfer Swanz’ en ‘Claudia Schwiffer’. Het blijft een beetje ongemakkelijk optreden. Op het einde van het optreden krijgen ze het publiek dan toch mee met een goed gelukte sitdown en wordt de pianist op de schouders door de tent gedragen.

Het hoogtepunt van de avond is De Likt. Frontman Jordy Dijkshoorn maakt alle verwachting waar en springt tijdens het tweede nummer al het publiek in. Er volgen nog meer crowdsurfmomenten. Jordy is echt een baas. Hoe hij over het podium stuitert is ongekend. Toch eist hij niet alle aandacht op. Zijn mede-bandleden laten regelmatig zien wat ze in hun mars hebben. Het optreden eindigt met een grote moshpit. Over dit optreden zal nog lang nagepraat worden.

De Ballade is begonnen als reünie van De Lamaketta’s. Een hoop mensen uit Terneuzen en ver daar buiten zijn speciaal hiervoor gekomen. Het publiek zingt dan ook alle hits uit volle borst mee. De band wil vanavond ook een wereldrecord breken. Op hun hit ‘Kapitein Rooibos’ willen ze het wereldrecord droogroeien vestigen. De bezoekers gaan massaal op de grond op de maat zitten meeroeien. Of het wereldrecord droogroeien zaterdagavond op festival De Ballade in Terneuzen is verbroken, zal pas over twee weken bekend worden gemaakt.

De Ballade is een groot succes en een onmisbaar evenement voor de gemeente Terneuzen en heel Zeeuws-Vlaanderen.