Festival Zonder Naam: nu ook zonder gezicht Festival Zonder Naam: nu ook zonder gezicht

‘Afterpartees’ doen naam eer aan

, Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort

Festival Zonder Naam is intussen een klein begrip geworden in Gebouw-T. Het is een kleinschalig indoor festival waar drie bands een alternatief rockfeestje bouwen. Vorig jaar sierden La Jungle, Paceshifters en Canshaker Pi de affiche. Dit jaar zijn dat Bongloard, Clean Pete en Afterpartees.

Bongloard opent de zaal voor drie man en een paardenkop. “Hallo, ik ben Jannes van Kaam, en mijn spreekbeurt gaat over Bongloard”, grapt de zanger/gitarist en trekt nonchalant een blik aan ziedende riffs open. Bongloard heeft zich nog niet zo lang geleden al bewezen in Café Die Twee in Bergen op Zoom. Ook nu laat de band zien stevige fuzzrock in de vingers te hebben. Goed op elkaar ingespeeld, met de nodige humor on stage en een flinke knipoog naar Ty Segalls werk. Goed optreden, belabberd bezocht, een zonde.

Bij Clean Pete is de zaal ietsje voller gelopen en ook deze band onder leiding van de tweeling Loes en Renée Wijnhoven zijn geen vreemden meer voor Bergen op Zoom. Zo stonden ze vorig jaar nog op Popmonument. Met de uitbreiding van de band is Clean Pete doorontwikkeld tot een sixties rock’n’rollband à la The Kik maar met directere teksten. Als Loes en Renée een aantal nummers in de ‘ouwe’ bezetting doen met alleen de cello en gitaar zijn ze eigenlijk nog op hun best: kleine melancholische liedjes. ‘Wandelaar’ wordt fluisterstil gebracht en is een hoogtepuntje van de avond te noemen. Nog een kleine verrassing: Niek Nellen, zanger van Afterpartees komt nog het podium op om ‘Dansen met Jou’ mee te zingen.

Clean Pete

Bongloard

Als laatste band en als, euh... afterparty is de band Afterpartees ingevlogen. Een paar uur eerder openden ze nog voor de Heideroosjes in de Melkweg, maar ze staan met nog net zoveel energie op Festival Zonder Naam. Zeker Nellen weet als charismatische zanger de show te stelen terwijl hij over het podium dartelt, springt, met de microfoon slingert en het publiek in duikt om gewoon een potje slap te lullen. Wat een sprong heeft deze band gemaakt. Het is immers een tijd geleden dat de band in de Zeeuwse buurt was, maar de band is niet meer het piepjonge bandje dat opeens door het hele land moest touren om op de hype te teren. Afterpartees is een ‘serieus’ leuke indierockband geworden.

Festival Zonder Naam was deze editie een beetje een vreemde. Stonden er vorig jaar drie bands op het podium die nog enigszins in hetzelfde straatje pasten, zo gingen we nu van fuzzpunk naar Nederlandstalige singer/songwriter met een sixties beatsausje, naar knallende indierock. De mengelmoes zorgde er helaas ook voor dat terwijl Clean Pete haar spullen pakte, hun fans ook al het pand verlieten omdat Afterpartees niets voor hen blijkt te zijn. Ook Bongloard moest het voor een lege zaal doen. Niet alleen miste de avond een duidelijke lineup, Festival Zonder Naam leek deze avond ook niet echt een gezicht te hebben. Zonde, want alledrie de bands gaven prima optredens.

Afterpartees

Afterpartees

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland