De Zeeuws-Vlaamse metalband Caerus heeft in thuisstad Terneuzen de Zeeuwse voorronde van de Metal Battle op zijn naam geschreven. Na een spannende strijd bleven Pandora’s Key, Primitive en No More Heroes met lege handen achter. Het Vlaamse Lethal Injury eindigende het bal terwijl de jury in beraad zat.

Dat de Zeeuwse voorronde van de Metal Battle slechts één volledig Zeeuwse deelnemer kent, daar kan je vragen bij stellen of iets van vinden. Aan de andere kant: als de voorronde van Zuid-Holland vol zit, waarom dan geen bands doorschuiven naar de lege plekken. Aldus geschiede en zo ontstond er zaterdag een mooie appels en peren vergelijking met vier bands in vier verschillende metalstijlen. Het Brabantse Pandora’s Key heeft sinds kort de Zeeuwse Kelly Thans aan het roer en wil vooral podiumervaring opdoen. De show in de Pit is de allereerste in deze bezetting en de groep is uitgeloot om de avond te openen. Dubbel spannend dus voor Kelly en haar kompanen. Ze brengen het er prima vanaf. Het is nog geen geoliede machine, maar de female-fronted (gothic) metal klinkt behoorlijk overtuigend. Prima debuut.

Pandora's Key

Pandora's Key

Pandora's Key

De ingevlogen Zuid-Hollandse deelnemers: No More Heroes (Dordrecht) en Primitive (Rotterdam) brengen het er wisselend van af. De laatste brengt een amusante mix van thrash en grind metal. De groep heeft in zanger Patrick van der Helm en drummer Patrick van der Veeken twee spilfiguren die de show maken. No More Heroes heeft het iets minder goed voor elkaar en verliest vooral punten op de cleane zang. De band moet ook een gitarist missen vanwege een blessure, dat verklaard waarom het totaalgeluid soms wat iel klinkt.

Primitive

Primitive

Primitive

No More Heroes

No More Heroes

No More Heroes

Het thuisvoordeel wordt door Caerus perfect uitgespeeld. Terwijl de band niet eens op z’n best is. Zanger José Leijnse is op een aantal momenten niet helemaal toonvast. Alsof hij zichzelf niet goed horen kan. Maar de energie en toewijding die de band in hun nummers legt maakt veel goed. De groovy moderne metal raakt het publiek dat goed mee doet. Het helpt de band aan de benodigde punten van de jury. Die roept bij monde van Martijn van den Beukel (organisator Kashfest) de band terecht uit als winnaar.

Maar die doet dat niet voordat Lethal Injury uit Oostende zijn set heeft afgewerkt als hoofdact van de avond. De eerste show in het ‘buitenland’ voor deze mannen. Met een mix van traditionele heavy metal en thrash metal proberen ze het publiek te raken. Muzikaal strak gebracht maar vooral vocaal erg saai. De hoge screams werken naarmate de set vordert op de zenuwen. Het publiek wil alleen maar weten wie de winnaar wordt en neemt het Vlaamse toetje daardoor voor lief. Aan Caerus nu de taak om de provinciale eer hoog te houden op de halve finale van deze competitie. Op 15 maart in Baroeg Rotterdam kruisen ze de degens met de winnaars uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Brabant.

Caerus

Caerus

Caerus